Döntött a bíróság a lelőtt barátkeselyű ügyében

barátkeselyű

Döntött a bíróság a 2021-ben lelőtt, jeladós barátkeselyű ügyében


2021-ben nagy port kavart annak a jeladós barátkeselyűnek az ügye, amellyel Magyarországon veszett el a kapcsolat. Mint kiderült, a madarat lelőtték. A Kisvárdai Járásbíróság most döntést hozott annak a két vadásznak az ügyében, akik a pusztítást véghez vitték.

2021 áprilisában az elsőrendű vádlott vendégvadászként, míg a másodrendű vádlott hivatásosként folytatott vadászatot egy szabolcsi településen. Aznap este az elsőrendű vádlott a település külterületén észrevett egy fokozottan védett barátkeselyűt, melyet társa – a másodrendű vádlott beleegyezésével – lelőtt.

A lövéstől a madár a helyszínen elpusztult, és amint a vádlottak észrevették, hogy az állaton jeladó van, azt a Tisza partján elrejtették, a tetemet pedig megsemmisítették.

Ezen felül a másodrendű vádlott 2021 júliusa és novembere között csapdákkal további három védett ragadozómadarat fogott be, melyeket elpusztított. A tetemeket kazánban elégette vagy különböző útszakaszok mellett hagyta, mintha az állatok gázolás miatt pusztultak volna el.A bíróság az elsőrendű vádlottat természetkárosítás bűntette miatt két év próbaidőre felfüggesztett nyolc hónap, míg a másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett természetkárosítás, valamint állatkínzás bűntette miatt halmazati büntetésül három év próbaidőre felfüggesztett egy év hat hónap, börtön fokozatú szabadságvesztés büntetésre ítélte. Emellett a másodrendű, hivatásos vadász vádlottat a Kisvárdai Járásbíróság öt évre eltiltotta a vadászati tevékenység gyakorlásától. Az ítélet az elsőrendű vádlottra nem jogerős.

Forrás: MTI, címlapkép: Pixabay,

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több ragadozó madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

A pásztormadár | Chernel István

Nálunk a vendégeskedő pásztormadárseregek leginkább a marhalegelőket népesítették, közbe-közbe a szomszédos fasorokban, szőlőkben álló fákon…Tovább

4 hozzászólás

  1. Ténylegesen letöltendőt kellett volna kapniuk! 😠

    1. Ugyanez a véleményem. Semmi visszatartó ereje nincs a verdiktnek.

  2. Soha semmi nem történik ilyen ügyekben, mikor lesz már itt valaminek következménye.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük