• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

2020.03.26. Mi történik a borzvárban?

borz vadkamera

Az első vadkamerás fotó – ez a kép valószínűleg az anyát mutatja 🙂

A renoválás, a gyűjtögetés is lehet jele annak, hogy a család hamarosan családi örömök elé néz, a borzok ugyanis épp ebben az időszakban hozzák világra kicsinyeket.


2020.03.26. Soványan szállítom a híreket egyelőre, de azért semmi sem áll meg, így a borzvár kamerázása is folyamatos, sőt úgy tűnik, hogy borzéknál valami történik épp.

A földrengés utáni ellenőrzésnél egyetlen felvétel sem készült. Ahogy ITT írtam, épp a zágrábi földrengés előtt helyeztem át a kamerát, így az már nem a bejáratot figyelte, hanem az egyik ösvényt. Talán ez lehet az oka annak, hogy míg korábban napi 15-20 felvétel készült, addig a földrengés éjjelén egy sem. Át is raktam egy újabb helyre, hogy ismét a bejáratot vegye, ám ezúttal kerestem egy olyan ágat, ahonnan felülről vehetem a bejárat környékét. Legalábbis az egyik bejárat környékét.

Keresgélés közben ugyanis újabb bejáratokat találtam. A legutóbbi posztnál csak háromról tudtam – ma már ötről.

A tegnapi letöltésnél is találtam egyet, nem zárható ki, hogy továbbiak is vannak. A borzra igen jellemző, hogy nem elégszik meg egy közönséges kotorékkal, valóban várat, rendszereket épít. Ennek a borzvárnak is kiterjedt földalatti hálózata lehet, annak ellenére is, hogy friss. Tavaly itt még nem éltek borzok.

Ha a kijáratok távolságából indulok ki, a járatok hossza így is legalább 50 méter lehet, de akár elérheti a 100 métert is.

A főbejáratnak tűnő üreg fölé helyezett kamera jó döntésnek bizonyult. Ismét készült 16 felvétel, ráadásul közelebbiek. És a borzok tevékenysége is jobban szemügyre vehető. Újabban ugyanis beszélhetünk tevékenységről. Korábban az idő nagyrészében az üregből előbúvó borz jobbára csak szaglászott, nézelődött, vagy egyszerűen leheveredett a bejárat szájában és sziesztázott. Ezért sem indokolt, hogy máris videót vágjak a felvételekből. Az utóbbi két nap két éjjelén viszont változott a helyzet. Egyrészt az egyik felvételen azt látni, hogy a borzok a főbejárat üregének tágításába-meghosszabbításába kezdtek; hogy melyikbe a kettő közül, nem tudom, egy biztos: újabb földmennyiséget hoznak ki a mélyből.

Ugyanakkor valamit behurcolnak. Sajátos technikával, farolva, két mellső lábukkal maguk után kotorva a cuccot – amiről egyelőre nem tudom, mi lehet. Talán valami növénycsomó.View this post on Instagram

Borz itthon

A post shared by Centauri – Two on the road (@centaurithewriter) on

Kitaláltam, hogyan tudok kisebb jeleneteket megosztani veletek már a videó előtt is. Az Instagrammra pakolok fel időnként 10-15 másodperces részeket. Pár hétig az Instára csak képet tudtam kirakni, szöveget azonban nem, de ma szerencsére ez is megváltozott. Ezeket a „mikrofilmeket” beilleszthetem a borzokról szóló posztokba is. Ez hát a nagy terv. Szóval hamarosan erről a behurcolkodásról is hozok mozgóképet. De várok még egy kicsit. Holnap megint ellenőrzés lesz. A kamerát a főbejárat fölötti fán hagytam, hátha újabb felvételeket készít, s hátha jobban azonosítható lesz, mit gyűjtenek az üregbe.

A renoválás, a gyűjtögetés is lehet jele annak, hogy a család hamarosan családi örömök elé néz, a borzok ugyanis épp ebben az időszakban hozzák világra kicsinyeket.

Érzésem szerint a felvételeken mindig ugyanazt a borzot látjuk, mindössze egyetlen felvétel készült, ahol a boldog pár együtt látható. Talán más-más kijárót használ az anya és az apa? Ki tudja?

Bevallom, a borzok életmódjáról én sem tudok sokat – itt nem lesz elég a kamerázás, mielőbb utána kell olvasnom alaposan. Első blikkre azonban úgy tűnik, hogy rejtett életmódja miatt viszonylag keveset tudunk róla. Igazán izgalmas megfigyeléseknek nézünk elébe.

A legjobbakat nektek!


Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*


  http://https://centauriweb.hu/archiv/blog-4/koronavirus-jarvany-idejen-karantenban/2020-03-22-vasarnap-foldrenges-bennem-es-a-hazban/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/blog-4/koronavirus-jarvany-idejen-karantenban/2020-03-21-kotorek-karantenban/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/termeszet/vadfigyelo-vadkamera/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/erdo-mezo-kert-es-vadon/expedicio-otthon-fedezzuk-fel-kertunket-2/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/termeszet/hovihar/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/termeszet/vadfigyelo-vadkamera/varatlan-talalkozas-eletem-legjobb-cserkelese/

  5 Comments:

  1. Ibolya Nagy

   Lenyűgöz az a mérnöki-, belsőépítészi, egyáltalán az az építőmesteri munka, amit olyan szorgosan végeznek. Ahogy gömbölydedre formálják a bejáratot, a fal olyan sima, hogy elképesztő.
   Nem tudom, Gaudi látott-e borzvárat?
   Es a borz alom…., nagyon várom a kis borzokat!☺️

   • írok még róluk – és talán beállítom a másik kamerát is. Ha szerencsénk van, akkor láthatjuk majd, amikor egyszercsak megjelennek a bejáratban a kis borzok. Az nem lenne semmi!

  2. Szabó Edit

   Lehet, hogy az üreg béleléséhez hordanak be valamit? Hogy jó puha fészekbe/kuckóba érkezzenek a kis borzok. 🙂

  3. Szabó Edit

   Kicsit én is nézelődtem a neten “borzügyileg”. 🙂
   Ez egy nagyon figyelemreméltó állat, kiváltképpen az életmódja érdekes. Mindenképpen figyeld őket, Cen’, és számolj majd be a látottakról!
   Csak egy érdekesség azok közül, amiket a neten találtam:

   “Egy angliai üregrendszer vizsgálata során kiderült, hogy a 879 méter hosszú alagútnak 178 bejárata és 50 kamrája van. A becslések szerint közel 70 tonna föld kitermelésével épült fel.”

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük