• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Hangoskönyv a szerelemről – Philemon Baucisnak

wildlife naturephotography nature erdő ÖRÖKLÉT természet természetfotók Philemon Baucis mitológia irodalom érdekes sztorik történetek Centauri író könyvek

Fotó: Centauri (Philemon és Baucisra keresztelt füzek itthon, a völgyben.)

Nem lesz a térnek olyan skatulyája, ahol nélkülem volnál egyedül; nem lesz az időnek olyan dómja, amelyben ne volnál velem.


2020.01.04. Kedves Mindenki! Az elmúlt években alig-alig raktam fel hangos novellát vagy írásokat. Még 2019-ben készítettem pár felvételt ebből a célból, s várhatóan felvételek tucatjai készülnek 2020 elején, úgy néz ki, hogy igen jó minőségben, stúdióban. Többen többször is jeleztétek tavaly, hogy örülnétek az ilyen videóknak, és én akkor azt ígértem: lesznek. Nem mondom, ezt sem sikerült elkapkodni, de lett, s lesz is időnként új is. Hogy mennyi, azt pontosan még nem tudom.

Fogadjátok szeretettel Philemont! A legjobbakat kívánva: Cen’

És legyetek oly kedvesek, osszátok meg másokkal is! Köszönöm.


Hatalmunk óriási. Múltbéli mének aranypatáit patkolhatjuk a jövőben, rongyos jelenünket teregethetjük szép jövőre és dicső múltra; csutakolhatjuk a múltat, körmölhetjük a jövőt, élhetjük szőrmentén a jelent; nemlétünket kiterjeszthetjük akár az örök időre is. Megtehetem, hogy öröklétben fürösztelek; hogy öregséged meg nem történtté teszem; hogy fiatalságomról egy ültő helyemben lemondok; hogy kortalan óriássá válunk mind a ketten. Velünk kezdődik a világ, ha úgy akarom, s velünk ér majd véget, ha úgy látom jónak. Nem lesz a térnek olyan skatulyája, ahol nélkülem volnál egyedül; nem lesz az időnek olyan dómja, amelyben ne volnál velem. De soha, sohasem lehetünk egymásé egészen.


Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!

Feliratkoztál már hírelvélre? Próbáld ki! 🙂

  Név*

  Email cím*


  http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/villamnovellak/baucis-philemonnak/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/tortent-egyszer/6-az-oroklet-fenyuzese/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/erotikus-irodalom-irasok-novellak-regenyreszletek/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/elbeszelesek/karacsonyi-tortenetek-szerelem-szenteste/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/barangolo-utazas-turazas-ember-es-termeszet/two-road-ketten-egy-uton/2019-12-31-two-road-ketten-egy-uton/

   

   

  40 Comments:

  1. Szabó Edit

   Bevallom, én nem igazán kedvelem a hangoskönyvet – jobban szeretem magam olvasni -, de jó, ha készülnek ilyenek. Egyrészt, mert vannak, akik kedvelik ezeket, másrészt vannak, akik szinte csak így tudnak irodalomhoz jutni – a vakokra és gyengén látókra gondolok.
   Most is inkább megkerestem a novellát itt az oldalon és elolvastam. (És ebben teljesen vétlen az, aki itt a hangoskönyvben felolvassa. Egyáltalán nem ő az oka. 🙂 )

   No de az a főoldali videó! A Steppenwolf! Peter Fonda és a Szelíd motorosok!! Visszaröpített a fiatal éveimbe. 🙂 🙂
   Azt hiszem, nem először csodálkozom rá, hogy a 70-es évek zenéjét hozod ide. 😮 Köszi!

   • Hát azért a hetvenes évek felé nagyon tudtak! 🙂 🙂 ….de legalább már látta, ha nem is nézte 🙂 🙂 – igen csöndes ez a hétvége 🙂

    • Szabó Edit

     Vannak ilyen csöndes napok – és olyanok is, amikor mi hiányolunk téged. 🙂
     Talán majd később. (Bár Marsovszki Viki is hallgatást fogadott nemrég, ha jól emlékszem. 🤔)

  2. Szuper- én imádom, egészen más élményt ad a szöveg kimondva, mint olvasva💓

  3. Igen, ez KÖLTÉSZET! Azt hiszem ezt anno is írtam. 🙂 Bocs, de nekem most Nagy László jutott eszembe.
   Érdekes ismét ez a hang, azok az “r” betűk picit árulkodnak. 🙂 🙂

  4. Patai Mária Zsuzsanna

   A kirakós újabb darabja megvan…

  5. Nagyné Ica

   Örök kedvenceim! 💕

   Érdekes a torzítás, mondhatnám misztikus. 😊

  6. Ibolya Nagy

   Én szeretem így is úgy is, anno még kérdeztem- kértem egy másik novellát is… már nem kérek semmit, örülök annak, amit ide felteszel, Cen’.

  7. Marsovszki Viktória

   Nem bírok csöndben maradni, hát persze, hogy nem, mikor a szerzó mondja az én legesleges-emet! Egy valami zavar a teljes élvezetben, hogy már ismerem az “igazi” hangodat, Cen’, és ez nem az. Nem lehetne a torzítatlan változatot is fölvenni?
   Kérlek! Szerintem mi akik a te hangodat már ismerjük, de lehet, hogy mások is, sokkal nagyobb élvezettel hallgatnák! Add a hangod, kérem szépen!
   Tudom, hogy ez nem csak nekünk szól, de mégis! 🙂

   • átgondoltam ezt – lehet rosszul – de átgondoltam; ez olyan mintha modellt állnék, s az alapvetően rólam készült festmény mégsem lenne portré; a Valahol Írországban című filmben is van egy ilyen jelenet – ha nem láttad még, érdemes megnézni 🙂

  8. Marsovszki Viktória

   Oké, megnézem! 🙂
   De még egy érvet, hadd mondjak! Pilinszky és Nagy László igazán szemérmes és rejtőzködő költők voltak, mégis milyen megrázó és mélységesen szép a saját hangjukon hallgatni a verseiket, mennyit hozzáad a szöveghez! Rengeteget! És ráadásul Pilinszky nem is mondta, énekelte a verseit, de mégis akkor értettem meg sok bújkáló gondolatot, szépséget a soraiban, mikor elkántálta nekem!
   Holnap megnézem a filmet, és mondom mit gondolok róla. 🙂

  9. Marsovszki Viktória

   Természetesen nem tudok filmet letölteni, 🙂 és ez nincs fönt a neten.
   Küldd át a linkjét, Cen’, légy szíves, ha lesz egy kis időd! Köszi.

  10. Szabó Edit

   Nekem nincs bajom a hang módosításával, csak szerintem itt egy picit túlment. Egy picit – tényleg csak egy árnyalatnyit! – túl mély és túl lassú, ezért nem tűnik annyira természetesnek.
   A Rondó mélysége pl. jó, az tetszik!

   De ez csak az én véleményem! (A honlap angol változatánál az szerepel a hozzászólás blokk előtt, hogy minden vélemény számít, hát csak azért merészeltem ezt itt leírni. 🙂 )

   • Marsovszki Viktória

    No, de jó, hogy elmondtad ezt Edit! 🙂
    Te tudsz filmet letölteni? Tudnál segíteni, hogy meg tudjam nézni, esetleg te is? 🙂

   • Patai Mária Zsuzsanna

    Igen. Túl mély lett és túl lassú. Ha nem ismernénk az igazi, természetes hangszínt, lehet, hogy kevésbé zavarna. Ufónak elmegy, sőt…

   • Patai Mária Zsuzsanna

    Igen. Túl mély lett és túl lassú. Ha nem ismernénk az igazi, természetes hangszínt, lehet, hogy kevésbé zavarna. Ufónak elmegy, sőt…

   • Marsovszki Viktória

    Igen, talán Editnek van igaza! Ma meghallgattam többször is. Csak egy kicsit gyere ki a barlangból, Cen’! De még valamit észrevettem! A Rondót egészen másmilyen állapotban mondod, határozottabban, “tisztábban”, artikulálva. 🙂 És ezennel leszálltam a témáról.

    • nem mintha verseny lenne, de azt hiszem, Vikinél a pont most – ez a felvétel ugyanis betegen készült egyik éjjel, még valamikor novemberben. Írtam is akkortájt, hogy beteg vagyok. Szóval nagyjából ugyaoda állítottam a hangot, ahová a Rondó esetében, csak épp betegen, nazálisan olvastam fel, és szándékosan lassabban – ugyanis, ha emlékeztek, a Rondónál azt is szóba került, hogy túl gyors az olvasás (ha jól emlékszem, Rajna Edit tette ezt szóvá), és ez igaz is volt.

     Amúgy köszönöm az észrevételeket, jó pap holtig tanul, de még talán a rossz is 🙂 majd kiforrja magát ez a működésimód is 🙂

  11. Marsovszki Viktória

   🙂 Jó-ó-ó 🙂

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük