• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Támadnak az ékfarkú halfarkasok? – A sarkvidék rablósirályai nálunk

Ékfarkú halfarkas

Ékfarkú halfarkas (Forrás)


2020.09.12. Szokatlanul erős az idén a halfarkasok jelenléte nálunk, főként a Balatonnál. Ha az utcán kérdezősködnénk, a legtöbben azt hinnék, hogy valami emlősállatról van szó, a “hal” miatt talán páran ragadozóhalakra gondolnának, holott a halfarkas valójában madár, amint régi elnevezése, a rablósirály  is jelez. Régi és új név egyaránt arra utal, hogy bár a sirályoktól sem idegen elrabolni más madarak zsákmányát, a halfarkasok kimondottan erre specializálódtak. Jellemzően a magasészaki tundrák, szigetek, tengerpartok madara, mely ritkán vetődik el hozzánk. Ezért is érdekes, hogy ezekben a napokban nem is olyan nehéz látni.

Négy fajuk él Európában, a nagy halfarkas (más néven szkua) egészen nagy termetű. Ő vetődik el hozzánk a legritkábban. Különlegesen megnyúlt középső faroktollaik alapján különböztetjük meg a további három fajt, a szélesfarkú, a nyílfarkú és az ékfarkú halfarkast. Mind a négy fajt barna szín jellemzi, szemben a sirályokkal, de határozásuk egyáltalán nem könnyű, főként, ha fiatal madarakról van szó – már pedig hozzánk leginkább fiatalok látogatnak el.

Évenként is változó, hogy melyik faj tisztel meg minket leginkább. Az idén az ékfarkú halfarkas a sláger.

A BIRDING.HU ADATAI ALAPJÁN 2020-BAN MÁR 12 ALKALOMMAL LÁTTÁK 

Ékfarkú halfarkas Magyarországon 2020

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy én már láttam a szélesfarkút, az ékfarkút, sőt a nagy halfarkast is a Balatonnál. Utóbbi különösen szép emlék; azt a madarat sikerült megfigyelnem annak idején, mely valamivel később elpusztulva került elő, a lábán izlandi gyűrűvel.

A halfarkasok felbukkanása elsősorban azért érdekes, mert jól jelzik, hogy az őszi madárvonulás milyen hatalmas térségeket érint. Nézzétek meg az alábbi térképeket. Az ékfarkúak hozzánk legközelebb hol költenek?

Ékfarkú halfarkas elterjedése

A narancssárga szín a fészkelőterületeket jelöli, a kék a telelés területeit. Ha azt mondjuk: a pillanatnyilag nálunk, zömmel a Balatonnál felbukkanó halfarkasok kegyetlen messzeségből érkeztek, jó esetben is Skandinávia északi részeiről, de könnyen lehet, hogy a távoli Szibéria partjairól, joggal csodáljuk őket, de még inkább, ha megnézzük, hová tartanak. A térképre tekintve rögtön világos, hogy érkezzenek bármilyen messziről, még csak a vándorút elején járnak, hisz hamarosan átkelnek a fél földgömbön, hogy a déli tengerek fölött csapongjanak.

Jó utat, halfarkasok!


Kérlek, oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki! 

  Név*

  Email cím*


  Madárritkaságok – Ritka madarak Magyarországon

  Új madárfaj Magyarországon a zöld gyurgyalag

  Madárkalauz az őszi Balatonhoz – A Balaton legjobb madármegfigyelőhelyei

  Téli madárfotózás a Balatonnál és a Kis-Balatonon

  7 Comments:

  1. Ibolya Nagy

   Elképesztő, hihetetlen mire képesek!
   Azt tudtam, hogy madár, de semmi többet és a nagy út negyedénel tartanak!
   Jarjatok szerencsével, terjetek vissza északra épségben!

  2. Igen, jó fogás lenne! Hmmm.. ha eddig láttam is itt, tutira azt hittem, hogy valamelyik fiatal nagyobb sirályféle, amik itt költenek, vagy tanyáznak kicsit. A sárgalábú a leggyakoribb, de néha ezüst és sztyeppi is akad, főleg télen. Most jön az én évszakom a vízen, többet megyek, mint nyáron, nagyon figyelek, hátha “összefutok” egy példánnyal.

   • Nálatok is látták, érdemes figyelni! Amúgy azért némi rutinnal feltűnik, hogy nem sirály, más kérdés, hogy a halfarkas-fajokat elválasztani egymástól (főként fiatal madarak estében) néha izzadságos meló.

  3. Szabó Edit

   Rablósirálynak is nevezik, bár nem sirály? 😮

   • Van ez így 🙂 A sarlósfecske sem fecske. Az őszapónál említett barkóscinege sem cinege. De a sárgarigó sem rigó. Alaki, életmódbéli hasonlóságok miatt, “történelmileg” alakultak így ezek a nevek.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük