• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2016.04.18. A Zafír-túra összegzése

2016.04.18. 07:11 ZAFÍR-TÚRA ÖSSZEGZÉS

Centauri író irodalom Jákob botja irodalomA legérdekesebb eredmény – a zafír megtalálása után – természetesen a fogyás mértéke, amely engem is meglepett, és amit az adatsor végére hagyok.

Elindultam: 2016.03.31.
A zafírt megtaláltam: 2016.04.11.
Hazamentem: 2016.04.12.

Eredeti málha: 34,6 kg + fotós holmi (5 kg)
Csökkentett málha: 28,4 kg.
Testsúly: 68,2 kg. (a málha a testsúly 42%-a.)
MOSTAM/KUTATTAM: 12 nap alatt 6 patak 9 különböző szakaszán + kutattam 3 bányában.
EREDMÉNY: 5 kg opál, 200-250 gránátkő (ezek közül igazán szép és ép 30-35), 7-8 szem arany (összsúly 1 g alatt), és 1 db 0,5-0,8 mm közötti, ép zafír.
TOVÁBBÁ: magnetit gumók, rózsakvarc, füstkvarc, kalcit, cirkonit, muszkovit, geothit, ametiszt, és sok egyelőre azonosítatlan egyéb.
ÁTKUTATOTT TERÜLET: kb. 25 négyzetkilométer
MEGTETT TÁV: kb. 110-120 km
SZABADBAN TÖLTÖTT ÉJSZAKA: 4
FŰTETLEN HELYEN: 6
FŰTÖTT HELYEN: 2
ETTEM-ITTAM: 4 kávé, 180 g szőlőcukor, 20 deka kristálycukor, 6 db leveskocka, 3 tábla csokoládé, 1 vörösszárnyú keszeg, 1 bodorka, 1 dévérkeszeg (összesen talán 15-20 deka hús), 1 tányér zöldségleves-lé, 2 deci pálinka, 4,5 l gyümölcslé, 1 marék salátaboglárka, 25-30 ibolya, 2 szem csipkebogyó
„TÜNETEK”: Az első három napban gyakori szédülés, kifulladás, igen erős légszomj, pihenőknél lábremegés, vállban és hátban sajgás, bal vállban nyilallás, a 9. napon a jobb csípőben éles szúrás, alvás közben hideglelés. Viszont egyszer sem volt fejfájás, nem törte fel a lábam a csizma, a leginkább igénybe vett kéz ép maradt. Határozott éhségérzet mindössze három esetben volt. Még inkább meglepő, hogy bár többször is ittam szennyezett patakvizet, az emésztésemmel a legcsekélyebb gond sem volt, és a koplalást sem sínylette meg, még az erősen csersavas tea vagy a kávé sem ártott neki.
SÚLYCSÖKKENÉS: Az út előtt megtippelhettétek. Magamban én is kalkuláltam, és biztos voltam abban, hogy 3 kilót sem vesztek (a másik két opció a 3-5 kiló, illetve az 5-10 kiló közötti súlyvesztés volt). Többségetek az 5-10 kilót valószínűsítette. Én azt erős túlzásnak gondoltam. Tisztes ételt először a 12. napon ettem – erről beszámoltam (egész grillcsirke Verőcén). A 13. napon késő délután mérlegeltem, és akkor 6,1 kilóval voltam kevesebb, mint induláskor. Bár az utolsó napokban már érzékeltem, hogy vékonyodom, főként a jobb láb és általában az izomzat soványodott, nem hittem volna, hogy 3 kilónál több mehet le. Ha arra gondolok, hogy ebben a tempóban egy hónap alatt kb. 15 kilót hagytam volna ott a patakparton, és 68-ról 53-ra fogytam volna, drasztikusnak tűnik. Azért is meglep, mert a 7-8. naptól nem gyöngülést éreztem, épp ellenkezőleg: egyre inkább belejöttem a gyaloglásba, keresésbe. És még ha sovány kosztom voltam is, mégis csak ettem. Menet közben hivatkoztam a böjtre (pl. léböjt), de az is igaz, hogy a böjtölők ritkán cipekednek álló nap hegyeken és köves medreken át, ritkán mosnak mázsaszám hordalékot a hideg patakvízben, és így tovább, szóval itt a koplalás és az extra fizikai megterhelés együtt, egyazon időben jelentkezett, ez eredményezhette, hogy végül 6 kiló intett búcsút nekem. Igyekszem mihamarabb visszaszedni.
A kitűzött célok közül mindegyiket teljesítettem, opál, gránát, arany, zafír megvolt. Opálból sokat akartam – sok lett. Gránátból szépeket, nagyokat és sokat. Pipa. Aranyból legalább mutatóba. Az is rendben. Zafírból bármekkorát, bármilyet, legalább egyet. Nehezen, az utolsó pillanatban, de meglett az is, és ezzel őrült nagy örömöt szerzett. A köveken túl: visszatalálni az új regény éterébe sokkal hamarabb és jobban sikerült, mint gondoltam. Már a túra ideje alatt új fejezeteket írtam. Amivel elégedetlen vagyok: relatíve kevés jó fotót és a tervezettnél soványabb video-anyagot készítettem. Összességében örülök, hogy elmentem erre az útra. Utólag látom, hogy hiba volt elindulni fáradtan, stresszesen, kialvatlanul, ráadásul eleve éhesen, mégis: talán épp ettől és így lett olyan az út, amit vénségemre is emlegetek. És a végén ott várt a zafír.
Szerettem volna a túra posztjait egy helyen, a weboldalamon összefoglalni, de már megint nem tudok bejutni rá, ezért inkább készítettem egy rövid zenés összefoglalót a fotókból. Fogadjátok szeretettel és legyetek oly kedvesek, osszátok meg másokkal is! A legjobbakat mindenkinek és szép hetet! Centauri
Facebook hozzászólások


http://https://centauriweb.hu/archiv/blog-4/zafir-tura/2016-04-23-uzletelo-hegyek/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük