• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

Itt a megváltó ötlet! Legyen még több kiszolgáltatott és szegény!

Fotó: Centauri

Frissítés: 2018.12.16. Azóta is arra várok, hogy ezen akadjon ki valaki – de nem, ezen nem, azóta sem. Várhatom is. Képmutatás.

2018.05.01. A világ egyik legbefolyásosabb pénzügyi szervezete olyan javaslattal állt elő, amitől rögtön dobtam egy hátast. Elolvastam a hírt és vártam. Egy napot és két napot. Szörfölgettem erre-arra, és azt láttam, hogy ez ennyi csak. Egy hír a sok közül. És senkit sem akasztott ki. Háttérinfóként mondom, hogy az utóbbi egy évben volt szerencsém publikálás előtt álló tanulmányokat olvasni a robotizációról. Ennek fényében különösen mellbevágó volt, hogy többek között épp a robotizáció „lassú” üteme sarkallta a Világbankot hajmeresztő (ahogy az Index fogalmazott: „meredek”) javaslatra. E szervezet szerint a fejlődés, a robotizáció egyik legjelentősebb akadálya, hogy túl erős a munkavállalók védelme (eredeti forrás).

Javaslatuk szerint az lenne az üdvös, ha eltörölnék a minimálbért (de legalábbis csökkentenék), valamint könnyítenék az alkalmazottak kirúgását.

Hangsúlyozom: többek között azért, hogy a cégek a nagyobb hatékonyság és termelékenység elérése érdekében könnyebben és gyorsabban haladhassanak a teljes gépesítés, a robotizáció felé. A munkavállalókat adókedvezményekkel és ingyenes társdalombiztosítással kompenzálnák. Magyarán, azoknak, akiket játszi könnyedséggel rúghatnának ki az útszélre, kevesebbet kellene adózniuk – de miből is? Micsoda kegy! Micsoda kompenzálás!

Adózhasson kevesebbet az, aki egy petákot sem keres.

Az ész megáll. Ja és kapjon ingyenes orvosi ellátást az, akinek ennie sincs mit.

Vajon mit írnak majd fel neki éhezés ellen?


 

diftéria

A toprongyos, kölyökproli Jack London a kedvenc kocsmájában

És én még abban a hitben éltem, hogy évszázados küzdelmet vívtunk az emberi jogok, az emberi méltóság, nem utolsó sorban a legnehezebb helyzetben lévő harmadik világ és a kiszolgáltatott munkavállalók érdekében. Micsoda képmutatás ez!
Az a legszebb, hogy a világ valóban a robotizáció felé tart, és ebben óriási potenciál van, csak épp ezt nem vállalati potenciálként kellene kezelni. Nem olyan folyamatként, amely majd segíti a nagyvállalatokat abban, hogy még inkább költséghatékonyak és így még inkább nyereségesek legyenek. A robotizáció segítségével – ha akarnánk – belátható időn belül felállhatna egy olyan új rendszer, ahol egyrészt radikálisan csökken nemcsak az előállítás költsége, hanem az energiaigény is (például a napenergia felhasználása révén),

és ahol gépek állítanak elő akkora profitot, amely lehetővé tenné a sokat emlegetett alapjövedelem bevezetését.

Vagyis azt, hogy az alapvető szükségletekhez szükséges jövedelem állampolgári jogon járjon mindenkinek. Ez volna az „ára” annak, hogy a munkahelyek többségét átengedjük a gépeknek.
Ez egyfelől praktikus, bevett gyakorlat lehetne. Másfelől persze idealizmus, mert nem számol azzal, hogy a világ még mindig növekedéspárti. Ami önmagában nem is volna baj – ha egyfajta belső növekedésben hinne. Ha olyan irányba akarna vinni minket, ahol nem egy nagyobb lakás vagy egy új autó jelentené a személyes növekedést, hanem minden más: egy új könyv, egy újabb együtt töltött óra vagy egy újabb esti előadás. Erre sosem volt akkora esélyünk, mint épp most, de a napnál világosabb, hogy ha valahol felbukkan még két dollárnyi, lehetséges profit, nem előre fogunk menni, sőt, ha kell, akár vissza is fordulunk, és az eddig elért eredményeket is sutba dobjuk.

A leggusztustalanabb ebben az, hogy épp a fejlődésre való hivatkozással fejlődünk vissza.


 
centauri hajléktalan ff

Fotó: Centauri

http://https://centauriweb.hu/archiv/jack/szegenysegrol/

http://https://centauriweb.hu/archiv/jack/szegenysegrol-2-jakob-botja-2016/

http://https://centauriweb.hu/archiv/jack/munkarol-munkavallalokrol-gyarakrol-berekrol/

2 Comments:

  1. Ibolya Nagy

    Egyetértünk Cen’, (mint általában), talán nincs messze az az idő, hogy a skandináv országokban meg is valósul. Ott ahol alacsony a korrupciós ráta, erős a szociális háló, tiszteletben tartják az alapjogokat. 😊

  2. Hmmm, a robotokat is le kell gyártani. 🙂 Ha emlékeim nem csapnak be, az 1. és 2. ipari forradalom sem ment zökkenők nélkül. Volt nyomában egy kis “zajongás” . Nem megy ez sokáig csendben, ami zajlik a pénzvilágban………….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük