• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Milliónyi potyautast szállítanak a vándormadarak

vízimadarak ökológia

A vízimadaraknak különösen nagy szerep jut más élőlények terjesztésében-terjedésében (Fotó: Centauri)

Számos invanzív faj terjesztésében a madarak komoly szerepet játszanak, ugyanakkor a természetes terjedést, a természetes megújulást is szolgálják.


2019.12.02. Érdekes cikk jelent meg a napokban a vándormadarakról a 24.hu-n. Korábban én is írtam arról (többször is), hogy például a szajkó milyen jelentős szerepet játszik az európai tölgyesek fennmaradásában, amikor a tölgy makkját nemcsak fogyasztja, hanem eltárolni is igyekszik. Épp az idén írtam arról, hogy ebben az esetben ráadásul a szajkó tárolási szokásai, kombinálva a szajkó vonulásával olyan rendszert alkot, ahol Közép- és Nyugat-Európa tölgyerdőinek megújulását vendégmunkások, Ukrajna és Oroszország felől érkező szajkók tízezrei teszik hatékonyabbá (Korábban nem publikált adatokkal támasztottam alá ezt ITT).

Ennek fényében különösen érdekes az a kutatás, amelyben azt vizsgálták, melyik vándormadár mekkora hatékonysággal tárol a gyomrában magvakat, sőt kisebb élőlényeket, s így mint “szállítmányozó” mennyire hatékony.


sarki csér

A sarki csér 30.000 kilométert vándorol minden évben. Ha bármiféle fajokat magával hurcol, gyakorlatilag az egész Földön terjesztheti. (Forrás)

Íme, így vándorol a sarki csér 🙂 És ő csak egy a Föld közel 10.000 madárfaja közül. (Forrás)

Mint a kutatásokból kiderül, számos invanzív faj terjesztésében a madarak komoly szerepet játszanak, ugyanakkor a természetes terjedést, a természetes megújulást is szolgálják.

Ajánlom figyelmetekbe, azért is, mert szépen rímelnek a kutatások eredményei arra is, amit a napokban hoztam elétek a természetes hálózatokról, illetve a természetes hálózatok ellehetetlenüléséről, feldarabolásáról. (ITT) Ebből a szempontból, figyelembe véve a kutatás eredményeit, azt mondhatjuk, hogy a madarak hidakat képeznek. Hidakat, melyek időlegesen képesek kompenzálni az élőhelyek feldarabolódását, képesek biztosítani a temészetes hálózatok működését akkor is, amikor azok mozaikokra esnek szét.

A dolog velejárója, hogy ezeken a hidakon persze nemkívánatos fajok is átkelhetnek.

Számos érdekes esetet hoz a cikk, ugyanakkor az egyik legérdekesebb fajról nem szól – én viszont hetek óta készülök rá, hogy írjak róla. Azt hiszem, eljött ennek is az ideje. Igyekszem mihamarabb. Addig lapozzátok fel a 24.hu cikkét ITT.


Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!


Fekete rigó - Tudus merula Madáretető - Blackbird

A kert madarai között is sokan vannak, akik terjesztenek fajokat – élen a rigókkal! – Fekete rigó (Turdus merula) (Fotó: Centauri)

Regisztrálás után értesülhetsz a legfrissebb, legfontosabb cikkekről 🙂

  Név*

  Email cím*


  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarakrol-mindenkinek/europa-legosibb-erdesze/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarakrol-mindenkinek/szajko-erdotelepites-madarvonulas-nem-minden-az-aminek-latszik/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/szinnel-lelekkel/halozatok-csapdajaban-az-internet-es-termeszet-halozatai/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/tallozo/termeszet-2/mivel-talalkozik-egy-buvar-tengerben-mindenre-gondolnek-de-erre-nem/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/erdo-mezo-kert-es-vadon/tajfesteszet-otthon-1/

  7 Comments:

  1. Érdekes cikk, nekem most mégis egy belföldi “utazó”, (illetve lehet külföldi is) jutott eszembe. Akartam is már kérdezni, hogy nálad mi a helyzet, mennyire gyakori a portán. Ez az utazó pedig nem más, mint a kullancs. Nagyon sok madár hordozza, potyogtatja. Az én kertem rettenetesen fertőzött, és ebben van szerepe bizony a madaraknak is.

   • Az idén itt is sok a kullancs – talán az egymást követő enyhe telek sem a legjobbak; ebből a szempontból sem, bár úgy olvastam valahol, hogy a kullancs mínusz negyvenig fagyálló!

  2. Ibolya Nagy

   Érdekes és izgalmas!
   Köszönet a csodás fotókért.

  3. Szabó Edit

   Hála neked, Cen’, lett egy újabb kedvenc madaram: a sarki csér. ❤
   Felkeltetted iránta az érdeklődésemet, és kicsit utánanéztem a neten. Fantasztikus kismadár!
   Mivel a sarki nyárban szeret élni, képes érte átrepülni a bolygót. Ám nem nyílegyenesen repül, hanem kacskaringósan, mert energiát spórolva repül a szelek után – a szelek szárnyán 🙂 -, és nem pedig széllel szemben.

   Azt is olvastam, hogy mivel ezek a madarak általában kb. 30 évig élnek, a kutatók megbecsülték, hogy életük során a sarki csérek mintegy 2,4 millió kilométert tesznek meg – ami nagyjából annyi, mintha háromszor tennék meg az oda-vissza utat a Földtől a Holdig.
   Elképesztő! 😯
   Belopta magát a szívembe. 🙂

   • Nagyon klassz a sok infó, amit idehoztál – akartam róla írni, de most már talán felesleges is 🙂 Nem véletlen, hogy odavagyok a madarakért – mert a sarki cséren kívül sok madár tud olyasmit, amitől az ember csak ámul és bámul.

    • Szabó Edit

     Azért csak írjál róla! Van még mit írni. És hozzál képeket is! No meg más, hasonlóan érdekes madárról is.
     Van még hely a szívemben más madaraknak is! 🙂

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük