• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Történelem előtti idő – A karácsony a dac korszaka

Centauri író könyv Jégvágó kék angyal magvető irodalom regény novella pátosz a káoszban ice pick jákob botja fotók jack london melville moby dick

Fotó: Centauri

A karácsony csupa dac. Bőség az év legínségesebb időszakában. Az év legsötétebb éjszakáiban a legtöbb ragyogás.


2019.12.22. Két éve írtam ezt a Facebookon, de – a dért leszámítva – ma is igaz. Fogadjátok szeretettel, két nappal karácsony előtt. A legjobbakat! – s a legjobbakat kívánjátok nekem ti is 🙂 🙂 🙂


Amikor napokig nem látni az eget, s voltaképp nincs reggel, dél, és este, csak éjszakát váltó szürkület, és szürkületet váltó hosszú éj, könnyű úgy érezni, hogy többé nem kel fel a nap. Ez a fénytelen, szürke, bár zúzmarával csipkézett táj és idő marad csak.

A karácsony az év egyik leghosszabb éjjele, és mi épp akkor igyekszünk a legtöbb fényt csiholni. Hogy történelmileg miért alakult ez így, talán nem is fontos, de bármit gondoljunk is a karácsonyról, tudjuk vagy sem, az biztosan ott van bennünk, hogy tűnjön ez a homály, ez a hideg, a sűrű szürke és fagyos sötét komótos váltakozása véget nem érőnek, akkor is tudjuk:

egyszer kiderül az ég.

Ha csak apránként is, egyre hosszabbodik a nap. Idő kérdése csupán, mikor lesz újra fény.

A karácsony csupa dac.

Bőség az év legínségesebb időszakában.

Az év legsötétebb éjszakáiban a legtöbb ragyogás. Talán fehér karácsonyra is azért vágyunk – azon túl, hogy a hó tiszta és szép –, mert a havazás fényes fehérbe csomagolja a legszürkébb napokat is. Hóba csomagolva minden ajándékká válik. Az erdők, az utak, még a városok is.

A történelem előtti idők csöndje borul itt ránk, az ember előtti idők vad háborítatlansága néz szembe velünk. Néha kissé komor, néha nyugtalanító, de vitathatatlan, hogy ebben a masszív félhomályban, ködben, zúzmarával csipkézett tájban van egy ígéret is.


történelem előtti idő tél Centauri

Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*


  http://https://centauriweb.hu/archiv/szinnel-lelekkel/legjobb-helyen-megfelelo-idoben/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/szinnel-lelekkel/jegkorszakra-nezo-terasz-sotet-egerlaperdo/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/szinnel-lelekkel/itthon-ejjel-az-iras-meghittsegeben-es-kejeben/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/szinnel-lelekkel/orult-tulkinalat-az-elet/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/kreativ-iras-hogyan-irjunk-regenyt/az-iras-es-a-dicsvagy-hiusag-kontra-munka-es-alazat/

  9 Comments:

  1. Szabó Edit

   🙂
   Az ilyen posztokat, bizony, kár lenne hagyni feledésbe merülni a Facebookon. Át kell őket menteni ide, hacsak lehet.

   A legeslegjobbakat neked, Cen’!

   “egyszer kiderül az ég”!!

   • Rájöttem. Te sok szempontból is szemfüles vagy, amolyan éleslátó. Azt hiszem, pontosan tudod, mit miért emelek ki, még ha csak sejtések vannak gyakran, akkor is.

    És köszönöm ezekben a “kimentésekben” nyújtott segítségedet is 🙂

  2. Szabó Edit

   Most botlottam ebbe a Pilinszky idézetbe.
   Úgy gondolom, hogy passzol ehhez a posztjoz:

   “Az, aki szeretni tudja azt, ami az övé – szabad és mentes a birtoklás minden görcsétől, kielégíthetetlen éhétől – szomjától. Aki pedig jól várakozik, az időből épp azt váltja meg, ami a leggépiesebb és legelviselhetetlenebb: a hetek, órák, percek kattogó, szenvtelen vonulását.
   Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár.
   ( Pilinszky János)

   Advent 4. vasárnapja van…

   • “Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár.” – ez nagy ajándék, köszi. – Ez a sor most sokat jelent annak az “ismert embernek” is, aki miatt a minap elétek hoztam a Szirénének című írást.

    S még összekapcsolnám a szeretettel is. Aki igazán szeret, az várni is tud. …. s innen Pilinszky.

  3. Holsky Péter

   Igaz, a karácsony az év egyik leghosszabb éjjele – de, mégis, már olyan, amin fogyatkozni kezdett az éjszaka. Nő a nappalok hossza. És megérzik a fényt a gyökerek.

  4. Marsovszki Viktória

   A legjobbakat, Cen’! ♥

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük