• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Végre nyugodtan legelhetnek a Białowieża-erdőben élő bölények

bölények 1a

Láperdő a Białowieża-erdőben (Fotó: Wiki)

cen_logo_circle2018.05.18. Hosszas huzavona után végre leállították a fakitermelést Európa utolsó nagy kiterjedésű, ősi állapotában megmaradt erdőjében – ezt olvashatjuk a merce.hu-n a The New York Times híradása alapján. Első hallásra „a jó és a rossz harcának” tűnik ez is, de azért hozzátennék ehhez a hírhez, ehhez a győzelmi jelentéshez egy kis adalékot – akkor is, ha a favágás leállításának joggal örülhet minden természetkedvelő és bölényrajongó, s erre joggal koccinthatunk egy Żubrówkával 🙂

 A Żubrówka (ejtsd zsubrúvka) (belarusszul Зуброўка) lengyel és fehérorosz eredetű vodka védjegy. Ízesített Bison Grass változatának jellegzetessége, hogy palackozott üvegében van egy bölényfűszál. Ez Lengyelország egyik nemzeti itala és úgy is ismert, mint a bölényes lengyel vodka, hiszen van olyan változata, amiben nincs fűszál. A lengyel Żubrówkák külföldön is hódítanak, valamint Magyarországon is az ismert és kedvelt vodkák közé tartoznak. (Wikipédia)


Végre nyugodtan legelhetnek a Białowieża-erdőben élő bölények. Mondhatnánk, hogy az utolsó bölények fellegvárában, de ez sem egészen igaz. Ez az erdő a legnagyobb, ősi állapotában fennmaradt bölény-élőhely, és itt él az európai bölény legnagyobb, voltaképp egyetlen jelentős állománya, de a helyzet nem annyira romantikus, mint amilyennek első megközelítésre látszik. A bölényeket ugyanis még innen is kiirtották. Ha valamivel büszkélkedhetnek a lengyelek, akkor azzal, hogy valóban itt élt bölény a legtovább. Innen lőtték ki az utolsó szabadban élő példányt 1925-ben. Ezt követően csak állatkertekben maradt életben 56 bölény. A mai bölények, a Lengyelországban élő 800-1000 példány is mind ennek az 56 bölénynek a leszármazottja, és állatkertekből kerültek visszatelepítésre. Mindez semmit sem von le az erdő jelentőségéből, ami körül 2016-ban súlyos konfliktus bontakozott ki a lengyel kormány és az Európai Unió illetve a természetvédelmi szervezetek között.

 
bölények

Bölények a Białowieża-erdőben (Fotó: Wikipédia)

Erről a konfliktusról pillanatnyilag még ez olvasható a Wikipédián:
“2016 tavaszán Jan Szyszko lengyel környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy engedélyezni fogják a fakitermelés háromszorosára (63 000 m³-ről 188 000 m³-re) emelését az erdőben. A döntést a miniszter és az erdészek betűzőszú-fertőzéssel indokolták, azonban kutatók és környezetvédelmi csoportok szerint a döntés szakmailag értelmetlen, szembemegy a természetvédelmi területeken alkalmazandó gyakorlattal. A lépés összeütközésekhez vezetett az Európai Unióval és környezetvédő csoportokkal, akik szerint ellentétes lehet a környezetvédelmi szabályokkal, illetve

helyrehozhatatlan károsodást okozhat az őserdőben,

a turisták számának csökkenését is okozva. A Greenpeace 120 000 aláírást gyűjtött össze az erdő védelmében. 2017 júliusában az Európai Bíróság átmeneti határozatában a fakitermelés azonnali felfüggesztésére szólította fel Lengyelországot, mielőtt még “komoly és visszafordíthatatlan károkat okoznának” a védett erdőségben. A lengyel kormány azonban válaszában kijelentette, hogy folytatják a fakivágásokat. Mivel az Európai Bíróság határozata kötelező érvényű, az ügy lezártával Lengyelország komoly retorziókra számíthat.”
A szócikk szerzői ezt a részt átírhatják már 🙂 Annyit azért hozzá kell tenni a korrektség kedvéért, hogy a szú valóban súlyos károkat okoz a fenyvesekben egész Európában, többek között nálunk is. Magyarországon például rohamtempóban tűnnek el a telepített lucosok, többek között nekem is végig kellett néznem, hogy az udvarommal szemközti dombról letermelik a fenyvest. Fájt a szívem érte, de két másik, pár kilométerre lévő fenyvesnél, amelyeket nem termeltek le, már maguktól dőlnek ki a fák. Az ok ugyanaz, ami Lengyelországban is:

az éghajlatváltozás, a melegedés és a csapadék mennyiségének csökkenésének hatására a fenyők ellenállóképessége csökken, és ez lehetővé teszi, hogy a szúfélék egész erdőségeket pusztítsanak ki.

Különösen érzékenyen érinti a fenyveseket a talajvízszint csökkenése, mivel a lucnak nincs mélyre nyúló gyökérzete. Bárhogy van is, a fakitermelés leállítása után jön a neheze: hogyan fékezik meg a fenyvesek pusztulását, hogyan állítják vissza a talajvíz megfelelő szintjét, ha egyszer nem esik elég eső?

Centauri Észtország Prima Vista irodalom könyvfesztivál

A lengyelek nagyon büszkék a bölényeikre, ezer helyen találkoztam Lengyelországban bölények képével csalogató kocsmákkal, vendéglőkkel, panziókkal 🙂 (Fotó: Centauri)


 

http://https://centauriweb.hu/archiv/tallozo/termeszet-2/parlagi-sas-vedelmeert-kaptunk-dijat/

8 Comments:

 1. Szabó Edit

  Akkor most kicsit óvatosan bár, de örülök. 🙂
  Mi az a bölény fűszál? 😮 (Ami a vodkában van.)

 2. marsovszki viktória

  Jó ezeket olvasni, nagyon. 🙂
  Bölények, sasok, és egyéb veszélyeztetett állatfajok megmentése; öröm tudni erről! 🙂

 3. Ibolya Nagy

  Öröm, hogy az emberi pusztítást sikerült megállítani (legalábbis ott)

 4. Antal Anikó

  Egyetemista koromban jártam abban az őserdőben (bölényekkel ugyan hál’Istennek nem találkoztunk) és valami csodálatos élmény volt!! Jó, hogy még megmenthették a lerombolástól!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük