Idén utoljára ment le a Nap a hóbaglyok városában

Utqiaġvik

Idén utoljára ment le a Nap a hóbaglyok városában


Minden évben hírértékkel bír az év utolsó naplementéje az Egyesült Államok legészakibb városában, az alaszkai Utqiaġvikban.

A város neve inupiat nyelven az utqiq-nak nevezett Claytonia tuberosa, más néven eszkimó krumpli nevű gyökérzöldségre utal. Ugyanakkor a település egy másik elnevezését is ismerték, az Ukpiaġvik-ot, ami annyit tesz: a hely, ahol hóbaglyokra vadásznak. Ez szűkebben értelmezve a mostani városon belül jelöl egy kisebb területet. Mielőtt szűk egy évtizede visszakapta az őslakosnevét, Utqiaġvik sokáig Barrow-ként szerepelt a térképen.

Az említett nap pedig idén november 18-án, szombaton jött el, ettől kezdve hatvanhat napig, január 23-ig kell nélkülözniük az itt élőknek az éltető fényességet. Mégsem borulnak ugyanakkor teljes sötétségbe az utcák, mivel néhány nappali órára a polgári szürkület veszi át az uralmat.(A polgári szürkület akkor kezdődik amikor a Nap középpontja hat fokkal a horizont alatt van. A hajnal utolsó és az alkonyat első szakaszát hívják így, és a nevét onnan kapta, hogy ebben az időszakban felhőmentes időben jól lehet látni, és mindenki végezheti a szokásos tevékenységeit.)

Utqiaġvik Fairbankstől mintegy nyolcszáz kilométernyire északnyugatra fekszik, utóbbi helyen ilyenkor nincs teljes sötétség, a téli napforduló környékén azonban 3 óra 41 percre csökken a világosságban tölthető idő.Utqiaġvikban legközelebb 2024. január 23-án kel fel a nap helyi idő szerint 13:09 körül lesz, és körülbelül egy órán át lesz látható. A nappal hossza azután folyamatosan nőni fog egészen addig, amíg el nem éri nyáron az éjféli nap pontját, vagyis azt az időszakot, amelyben huszonnégy órán át fenn van a nap.

A helyiek azt mondják, a téli sötétség valóban megviseli őket. Elterjedt a D-vitamin-szedés és a fényterápiás lámpák használata, a profi és amatőrcsillagászoknak, északifény-vadászoknak viszont igazi ünnep lehet ez az időszak.

Forrás: Foxweather, kép: Unsplash


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több Alaszka

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több észak

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Úszó sziget | Jack London után szabadon

Birdben felvetődött a gondolat, hogy a vihar délebbre vitte, bár ahhoz ki kellett sodródni az Északnyugati-átjáróból, ami lehetetlennek tűnt, ezért a minden addiginál…Tovább

14 hozzászólás

 1. Sokszor gondoltam arra, vajon aki nem oda született, hozzá tud e szokni a nap hiányához. Nagyon szép hely, ám kemény lehet azon átmenni, hogy sötét van és lámpafény.

   1. Akkor próbáld már ki egyszer, Cen’! Hamarost! 🙂 🙂

 2. Érdekes, de nagyon kemény lehet.
  Vajon hányan élhetnek ott?

  1. Author

   Utqiaġvikban kábé ötezren laknak, az északi sarkkörön túl kábé négymillióan élnek.

 3. Nekem bejönne, azt hiszem. Sokat írnék 🙂

  1. Author

   Én meg sokat aludnék. 🙂 Biztos, hogy folyton álmos lennék. Jó kis csilles lehet ott a hangulat.

 4. Fantasztikus a videó! Itt a hajnal és az alkony ugyanaz! Egyetlen nagy napfelkelte-napnyugta van! Különös…

  1. Cen’, a Kalandos télben van ilyesmi?

    1. Lehetne! Azért is jutott eszembe.
     No, miután kipróbáltad, hogy milyen ott élni, majd írsz egy olyan könyvet, amiben benne lesz. 🙂

 5. Nem olyan ott élni, mint elképzelni vagy turistaként eltölteni kis időt. Az első év is még izgalmas lehet, az újdonság varázsa, de pár év alatt ez elmúlik, és olyan hatásai vannak, amit semmilyen kuckózás, jó könyv, miegyéb nem egyensúlyoz: többek közt a hormonokra. Napfény nélkül ez megborul. Nem véletlen az ivászat, a tél közepén napos helyre utazás, a sok antidepresszáns fogyasztása. Ez még ott is nehéz, ahol van fény, csak térdmagasságban süt két órát, mára ha.

  1. Igen, nekem is azt mondták pl.a skandináv barátaim a saját országukról, hogy azért olyan sok az alkesz, mert keveset süt a nap. A rendesebb munkahelyekről regenerációs hétvégekre viszik az embereket Spanyolországba pl.- ismertem is valakit aki vitte a munkatársait:-) Alaskában vajon van ilyen?
   Állítólag még gyerek sem lesz több(bocsi) mert a tobozmirigy melatonin tartalma – ami a madaraknál pl összefügg a párzási időszakkal , meg a napsütés mennyiségével(Cen javíts ki ha hülyeséget mondtam)-embernél is kevesebb lesz, alvászavart is okoz. Az egyik volt anatomia professzorom egy életen át ezt kutatta és Ő hozta a könyvében a madaras példát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük