Meglepő, hogy kik isszák a legkevesebb alkoholt az Unióban

Alkohol

Meglepő, hogy kik isszák a legkevesebb alkoholt az Unióban


Érdekes dolgok derülnek ki az Egészségügyi Világszervezet 2021-es európai egészségügyi jelentéséből. Többek között az, hogy a világon Európában fogyasztják a legtöbb alkoholt:

a 15 éves és annál idősebb korosztály évente fejenként átlagosan 9,5 liter tiszta alkoholt iszik meg, ami körülbelül 190 liter sörnek, 80 liter bornak vagy 24 liter röviditalnak felel meg.

Az egy főre jutó teljes alkoholfogyasztás viszont 2000 és 2019 között 2,5 literrel (21 százalékkal) csökkent a kontinens 53 országában, amelyek közé Oroszország is tartozik. De azért az emberek nem akarnak lemondani az alkoholról.

2019-ben az Unióban a 15 éves vagy annál idősebb lakosság 8,4 százaléka fogyasztott alkoholt minden nap, 28,8 százaléka hetente, 22,8 százaléka havonta, míg 26,2 százalék egyáltalán nem vagy az elmúlt 12 hónapban nem fogyasztott alkoholt.

A férfiak 13 százaléka, míg a nők 4,1 százaléka iszik naponta, hetente pedig az előbbiek 36,4, az utóbbiak 21,7 százaléka. A nemek között Portugáliában érhetők tetten a legnagyobb különségek, ahol a férfiak 33,4, míg a nők 9,7 százaléka iszik naponta, Spanyolországban 20,2 és 6,1 százalék az arány.

2019-ben fejenként a legtöbb alkohol Csehországban fogyott (14,3 liter), majd Lettország (13,2), Moldova (12,9), Németország (12,8), Litvánia (12,8), Írország (12,7), Spanyolország (12,7), Bulgária (12,5), Luxemburg (12,4) és Románia (12,3) következett. Magyarország a középmezőnyhöz tartozik, a huszonhetes lista tizenhatod helyén áll Szlovákiával együtt, Ausztria után, Ciprust megelőzve.

Az unióban a legkevesebb alkoholt az olaszok isszák (8 liter), majd Málta (8,3), Horvátország (8,7), Svédország (9) és Hollandia (9,7) következik, csak ebben az öt országban nem éri eé az egy főre jutó éves fogyasztás a tíz litert. Ezen a tízes listán még Dánia, Görögország, Finnország, Belgium és Észtország szerepel.

Forrás: Euronews, képek: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több élet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Elásott kincset találtak a Tisza-tónál

Földbe rejtett, 70 ezüstérméből álló bécsi fillér és egy ezüst áldozókészlet is előkerült a Régészeti Intézet Tisza-tó, Tomajmonostora melletti kutatási projektjében…Tovább

még több gasztro

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

2 hozzászólás

  1. Ez nagyon meglepő. A skandináv krszágokban a kevés napsütéssel hozták korábban ösdzefüggésbe a sok depressziós embert s emiatt a magasabb alkohol fogyasztást. Lehet, hogy az említett statisztika azért javult, mert ahol alkoholt árulnak, nem lehet mutatni, kijelölt helyek vannak, reklám nélkül. A déli országokban, pl az olaszoknál meg víz helyett is bort isznak, mindig ott van az asztalon, a saját ízletes boruk, legalábbis az ott élő ismerőseim ezt mondják. Érdekes számok. Úgy tűnik a regisztrált alkoholisták száma, meg az ebből származó betegségek összevetése reálisabb számot adna ki. Sok évvel ezelőtt olvastam egy könyvet, “Az alkoholizmus titkos története” címmel. Természetesen más egy országos átlagos fogyasztási szám, s a fogyasztási szokások, mint a ténylegesen regisztrált alkoholisták száma.

    1. Author

      Szerintem is nagyon meglepő, nem tudom, hogy mi alapján készült a becslés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük