Idén sok a zsezse! Jó. De mi az?

Idén sok a zsezse! Jó. De mi az?


Kezdjük onnan, hogy hozzá hasonló madarat sok madáretetős ismerhet, hisz alig van olyan jelentősebb „pintyes” etető, ahol időnként ne fordulna meg csíz, esetenként akár tömegesen is. A zsezse egy a csízhez némiképp hasonló, méretben megegyező, apró, csinos pintyféle, mely azonban a csízzel ellentétben kimondottan ritka. Ráadásul bonyolítja a helyzetet, hogy háromféle zsezse is van, holott korábban csak kétféle volt. Tudom, ez így kicsit kacifántos, de többek között épp ettől annyira érdekes ez a madár. A bonyodalmak miatt.


Csíz (Carduelis spinus) – Gyakori, sokszor tömeges az etetőn, de a zsezsétől megkülönbözteti a sárga szín. A zsezsében nincs sárga, és vörös a homloka. (Fotó: Centauri)

A legritkább nálunk a szürke zsezse (Acanthis hornemanni), aki annyira a magas északon él, hogy csak kivételes esetben jut el hozzánk. 1998-ig mindössze 3 esetben bizonyították hazai előfordulását, s újabb megfigyelése szenzációnak számítana ma is. Hozzá kell tenni, hogy erre az idén télen akár esélyünk is lehet, mivel a korábbi előfordulások is a „sima” zsezse nagyobb beözönléseinek idején adódtak. Márpedig úgy tűnik, hogy az idén akár úgynevezett inváziós év is lehet.


szürke zsezse Acanthis hornemanni

Szürke zsezse (Acanthis hornemanni) – Nem valószínű, hogy bárki találkozna vele, de azért jobb felkészülni. A zsezsékre jellemző a nagyon kicsi, finom, sárga csőr. A szürke zsezsét leginkább arról ismerni fel, hogy a többi zsezséhez képest tiszta fehér a farok fölötti terület, az úgynevezett farcsík. (Fotó)


A „sima” zsezse (Acanthis flammea) ugyanis

inváziós madár.

Hosszú éveken át egyetlen példány sem mutatkozik, vagy csak néhány példány, majd váratlanul jöhetnek olyan évek, amikor nemcsak gyakori, hanem akár tömeges is. Ilyen volt például 1986, amikor – jól emlékszem – nemcsak úton-útfélen, hanem szinte minden madáretetőn is ott volt, méghozzá szép számban. Látva az idei adatokat, a madáretető tulajdonosoknak érdemes úgy figyelni az etetőiket, hogy számítsanak a zsezse esetleges felbukkanására.


Carduelis_flammea Zsezse
A piros mell és homlok, és a fekete torokfolt is könnyen felismerhetővé teszi a zsezsét – de hogy melyik zsezsét látjuk a három közül, az már egy kicsit rázósabb kérdés. | Fotó

Honnan jönnek?

A zsezse főként Skandinávia és Szibéria északi területeit lakja. Bár télen egy részük kissé délre mozdul, alapvetően állandó madár, és fészkelőterületein a kemény telet is kihúzza. Néha azonban megindul délre, és ilyenkor gyakori látvány egész Európában.


A zsezse elterjedési területe (Forrás) – Jól látható, hogy a sarkkör mentén él; esetenként ezekről a területekről húzódik le hozzánk.

A zsezse alpesi változata

Majdnem ugyanez a zsezse viszont él jóval délebbre is, többek között az Alpokban, ahol a magas hegyvidék hasonló életkörülményeket biztosít a számára, mint a sarkkörön túli síkvidék. Ez a zsezse kicsit különbözik is a skandináv zsezséktől, de csak annyira, hogy sokáig nem tartották külön fajnak. Tudományos nevében, alfajként korábban is megkülönböztették (Acanthis flammea cabaret), de önálló fajként úgy 10 éve ismerték el. Magyarul a barna zsezse nevet kapta (korábban a terepi madarászok csak úgy emlegették: cabaret).


Lesser_Redpoll_(Acanthis_cabaret)_Barna zsezse
A barna zsezsénél főként oldalról nézvést szembetűnő, hogy barnább mindkét másik zsezse-fajnál, ebből a szempontból jó a magyar névválasztás. | Fotó

Több szempontból is érdekes ez. Egyrészt így eshet meg az emberrel, hogy a látott madárfajok listáján úgy nyer egy új fajt, hogy a lábát se teszi ki otthonról. A taxonómusok – általában genetikai vizsgálatok alapján – egyszer csak azt mondják: a cabaret nem alfaj, hanem önálló faj. És ha az ember látott már cabaretet, akkor hátradőlhet, és egyet hozzáírhat a megfigyelt madárfajok listájához.

Másrészt rendkívül érdekes, hogy a barna zsezsét (most már nevezzük így), korábban rendkívül ritkának tartották; legalább annyira ritkának, mint a szürke zsezsét (1998-ig szintén mindössze 3 bizonyító példány került elő).

Elgondolkodtató azonban, hogy a szürke zsezsének valóban igen nagy utat kell megtennie hozzánk, míg a barna zsezse itt van a szomszédban; nem valószínű tehát, hogy egyformán ritkák lennének.


Leggyakrabban égeren és nyírfákon látni


Jó magam a 90-es években szinte rendszeresen találkoztam zsezsékkel a Dunántúlon, és a sokszor csízekkel mozgó példányok gyakrabban voltak barna zsezsék, mint zsezsék. A 2020-as és 2023-as adatok szintén azt támasztják alá, hogy a barna zsezse annyira azért nem ritka. Bár a barna zsezsét 2020-ban még azon ritkaságok között tartották számon, melynek

előfordulását a ritkaságokat elbíráló un. Nomenclator Bizottsággal kell hitelesíteni.

Ehhez a legjobb, ha fényképet készítünk a megfigyelt madárról.


Eszméletlen! Zsezse-etető 


A zsezse egyelőre nem mondható tömegesnek, de ez bármelyik tél folyamán jelentősen változhat. Én bízom benne, hogy előbb-utóbb egy komolyabb beözönlésben is gyönyörködhetünk. Egy biztos: figyelni kell az etetőket, és ha zsezse bukkan fel, le kell fényképezni! Ha több példány van, akkor mindet. Mert akár két, sőt három zsezsefajba is belefuthatunk, s ezek gyakran járnak együtt.

Remélem, nem zsibbadtatok el teljesen ebben a zsizsgésben – de a zsezse-kérdés már csak ilyen.

Oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

A pásztormadár | Chernel István

Nálunk a vendégeskedő pásztormadárseregek leginkább a marhalegelőket népesítették, közbe-közbe a szomszédos fasorokban, szőlőkben álló fákon…Tovább

még több “Kert & vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Megérkeztek a birtokra a fogolycsibék!

Épp elég unortodox, de roppant világos és logikus, újszerű lépés merült fel újabban, ami reményt adhat arra, hogy esélyeinket a fogoly visszatelepítést illetően…Tovább

4 hozzászólás

 1. Bevallom, hogy én egy kicsit elzsibbadtam a cikk végére, ezért aztán mindjárt nekifutok még egyszer. 🙂

  A zsezse honnan kapta a nevét? Lehet tudni? A hangjáról? (Meghallgattam és nem gondolnám.) A viselkedéséről?

  1. Author

   De a hangjáról! Tényleg zsizseg, ahogyan a “kis rokon” a csíz is a hangjáról kapta a mag nevét! Nem sokára mutatom a birtok zsezséit is (amúgy ma is voltak!), de előtte kaptok egy videót 2 órán belül. Szerintem ez eddig a legjobb sétálós birtokvideó, nem is rövid, 15 perc gyönyörű fényekben 4K-ban 🙂

   1. Akkor nem jó videót néztem, mert nekem nem tűnt egyértelműen zsizsegősnek a hangja.

    Várom a te videódat! Az biztosan egyértelműbb lesz. 🙂

 2. Nálam még sosem voltak etetőn, vagyis nem láttam. Viszont pár éve, a Tisza közvetlen árterében, igen. Többedmagával volt, és valami futónövény magjait csipegették.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük