Kiderült, miért fáj a fejünk a vörösbortól

vörösbor fejfájás

Kiderült, mi lehet a kapcsolat a fejfájás és a vörösbor között


A minap az egyik boros cikk alatt felmerült a kérdés, hogy vajon miért okoz fejfájást a vörösbor. A Kaliforniai Egyetem kutatói úgy tűnik, megtalálták a választ, ami aligha lehetne meglepőbb. A bűnöst ugyanis egy antioxidánsban kell keresnünk, amely egyébként a hétköznapokban áldásos hatásairól ismert. De alkohol társaságában egészen másképp kezd viselkedni, ahogyan ez sokakról elmondható.

Jó tudni, hogy a vörösbor okozta fejfájás nem sokkal a fogyasztás és akár már néhány korty után is jelentkezhet, így nem teljesen ugyanaz, mint a másnaposság.

A kutatók úgy vélik, hogy a bűnös egy gyümölcsökben és zöldségekben, így a szőlőben is természetesen megtalálható vegyület: a kvercetin nevű flavanol.

A kvercetin napfény hatására keletkezik a szőlőben, és minél több nap éri a fürtöket, mint a cabernet-szemeket a Napa-völgyben, annál több lesz benne a kvercetin, bizonyos esetekben akár négy-ötször több az átlagosnál.

A kvercetint általában egészséges antioxidánsként ismerjük, sőt étrendkiegészítőként is árulják. De ha alkohollal kombinálják, a dolgok könnyen rosszra fordulhatnak. Amikor ugyanis a kvercetin bekerül a véráramba, kvercetin-glükuroniddá alakul, és ebben a formájában gátolja az alkohol lebontását.

Az alkohol lebontása általában két lépésben történik: először az etanol acetaldehiddé, majd acetáttá alakul, amiből energia, szén-dioxid és víz keletkezik. Azonban kvercetin-glükuronid jelenlétében ez a második lépés megszakad, ami az acetaldehid felhalmozódását eredményezi.

Az acetaldehid pedig irritáló és gyulladást okozó anyag, amely nagy mennyiségben mérgező. Magas szintje arckipirulást, fejfájást és hányingert okozhat, összességében a másnaposság tüneteiért is ez felelős.

Egyes emberek érzékenyebbek erre a jelenségre, mint mások, különösen azok, akiknek egyébként is szokott fájni a fejük. Egyelőre nem világos, hogy ezek az emberek a kvercetin zavaró hatásaira érzékenyebbek vagy az acetaldehid felhalmozódására. A következő lépésben a kutatók a különböző mennyiségű kvercetint tartalmazó vörösborok hatásait hasonlítják össze.

Forrás: Newsweek, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több bor

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Egy hónappal korábban kezdődik a szüret

A korábbiakban megszokotthoz képest egy hónappal korábban – az új, rezisztens fajták közül a Jázmin fajta szedésével – kezdődött a szüret a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti…

még több gasztro

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

4 hozzászólás

  1. Ezek szerint én nem tartozom ezek közé az “egyes emberek” közé, mert nekem nem szokott fájni a fejem a vörös bortól. 🙂 Pedig a vörös bort szeretem, inkább azt iszom, mint fehéret.

      1. Author

        De jó nektek. 🙂 Nekem szokott, és pár éve melegfrontkor is. 🙁 De ez persze nem tart vissza. 🙂

  2. A fejfájós csapathoz tartozom, mindegy, hogy vörös vagy fehér a bor. Úgy tűnik az alkohol bontás nálam (a májban az alkohol dehidrogenáz szint) jóval alacsonyabb az átlagnál. Azt mondják akinek genetikusan magas, az sokat tud inni:-)))) Lehet, hogy már egyszer említettem, de pl.Amerikában csak az állhatott be a hadseregbe akinek magas volt az alkohol dehidrogenáz szintje- köztudottan iszákosak. Az acetaldhid toxicus- nem csak fejfájást okoz, de a zsírmájért is vsz. felelős, meg a rozaceáért a, meg a borvirágos orrért:-))), nos én ugyan nagyon szeretem a tokaji borokat, meg a villányi vörösborok közül egy fajtát, mégsem tartozom a borfogyasztók táborába a mellékhatások miatt. Kifejezetten kuratív(gyógyító) céllal az epebajomra nagy ritkán a szilvás unikum ami jöhet, sok sok gyógynövény van benne, de sajna ettől is fáj a fejem, igen magas az alkohol tartalma, amibe az extrahálás megy. Köszi a cikket Mara, nem felejtetted el és utána mentél:-))))

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük