Kiderült, mi lehet a kapcsolat a fejfájás és a vörösbor között
A minap az egyik boros cikk alatt felmerült a kérdés, hogy vajon miért okoz fejfájást a vörösbor. A Kaliforniai Egyetem kutatói úgy tűnik, megtalálták a választ, ami aligha lehetne meglepőbb. A bűnöst ugyanis egy antioxidánsban kell keresnünk, amely egyébként a hétköznapokban áldásos hatásairól ismert. De alkohol társaságában egészen másképp kezd viselkedni, ahogyan ez sokakról elmondható.
Jó tudni, hogy a vörösbor okozta fejfájás nem sokkal a fogyasztás és akár már néhány korty után is jelentkezhet, így nem teljesen ugyanaz, mint a másnaposság.
A kutatók úgy vélik, hogy a bűnös egy gyümölcsökben és zöldségekben, így a szőlőben is természetesen megtalálható vegyület: a kvercetin nevű flavanol.
A kvercetin napfény hatására keletkezik a szőlőben, és minél több nap éri a fürtöket, mint a cabernet-szemeket a Napa-völgyben, annál több lesz benne a kvercetin, bizonyos esetekben akár négy-ötször több az átlagosnál.
A kvercetint általában egészséges antioxidánsként ismerjük, sőt étrendkiegészítőként is árulják. De ha alkohollal kombinálják, a dolgok könnyen rosszra fordulhatnak. Amikor ugyanis a kvercetin bekerül a véráramba, kvercetin-glükuroniddá alakul, és ebben a formájában gátolja az alkohol lebontását.
Az alkohol lebontása általában két lépésben történik: először az etanol acetaldehiddé, majd acetáttá alakul, amiből energia, szén-dioxid és víz keletkezik. Azonban kvercetin-glükuronid jelenlétében ez a második lépés megszakad, ami az acetaldehid felhalmozódását eredményezi.
Az acetaldehid pedig irritáló és gyulladást okozó anyag, amely nagy mennyiségben mérgező. Magas szintje arckipirulást, fejfájást és hányingert okozhat, összességében a másnaposság tüneteiért is ez felelős.
Egyes emberek érzékenyebbek erre a jelenségre, mint mások, különösen azok, akiknek egyébként is szokott fájni a fejük. Egyelőre nem világos, hogy ezek az emberek a kvercetin zavaró hatásaira érzékenyebbek vagy az acetaldehid felhalmozódására. A következő lépésben a kutatók a különböző mennyiségű kvercetint tartalmazó vörösborok hatásait hasonlítják össze.
Forrás: Newsweek, kép: Unsplash
Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!

Kedves olvasó,
ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).
Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.
még több bor
még több gasztro
Ezek szerint én nem tartozom ezek közé az „egyes emberek” közé, mert nekem nem szokott fájni a fejem a vörös bortól. 🙂 Pedig a vörös bort szeretem, inkább azt iszom, mint fehéret.
Nekem se szokott fájni.
De jó nektek. 🙂 Nekem szokott, és pár éve melegfrontkor is. 🙁 De ez persze nem tart vissza. 🙂
A fejfájós csapathoz tartozom, mindegy, hogy vörös vagy fehér a bor. Úgy tűnik az alkohol bontás nálam (a májban az alkohol dehidrogenáz szint) jóval alacsonyabb az átlagnál. Azt mondják akinek genetikusan magas, az sokat tud inni:-)))) Lehet, hogy már egyszer említettem, de pl.Amerikában csak az állhatott be a hadseregbe akinek magas volt az alkohol dehidrogenáz szintje- köztudottan iszákosak. Az acetaldhid toxicus- nem csak fejfájást okoz, de a zsírmájért is vsz. felelős, meg a rozaceáért a, meg a borvirágos orrért:-))), nos én ugyan nagyon szeretem a tokaji borokat, meg a villányi vörösborok közül egy fajtát, mégsem tartozom a borfogyasztók táborába a mellékhatások miatt. Kifejezetten kuratív(gyógyító) céllal az epebajomra nagy ritkán a szilvás unikum ami jöhet, sok sok gyógynövény van benne, de sajna ettől is fáj a fejem, igen magas az alkohol tartalma, amibe az extrahálás megy. Köszi a cikket Mara, nem felejtetted el és utána mentél:-))))