Legényfogások hétvégére: BMW-ételek és aszús palacsinta

Legényfogások hétvégére: BMW-ételek és aszús palacsinta


konyha
Fotó: Centauri

A legjobb ételeket az intenzív írás időszakában készítem – amikor a bevásárlástól is sajnálom az időt.

Ilyenkor készülnek a BMW-ételek (BMW = bele minden wackot  ). Ezért jó, ha mindig van 8-10 zacskó száraztészta (nagyregény írása esetén indokolt a tartalék triplázása is). Az mindig beválik. Kifőzés és gyors pirítás után mehet bele bármi: hagyma, zöldségek, szalonna- és kolbászvég, sajtdarabka, fűszerek. Bár az infarktusom óta hozzá kell tenni: nem épp a legegészségesebb étel, és a sok tészta hizlalhat is.

Aztán vannak a laza szívatások,

amikor úgy kezdik: „Nem kell hozzá semmi, 2 perc alatt összeütheted.” Persze, tudjuk. „Semmi” alatt a minden háztartásban fellelhető, alapvető alapanyagokat értik. Gyakran csodálkozunk azon, egyesek miket tartanak alapvetőnek. Volt egy ilyen receptem, nemes egyszerűséggel így kezdődött:

Végy két pacsirtát és némi narancsvirágvizet.

Elhiszem, hogy az utolsó cselédkonyhán is akad pár mirelitpacsirta, na de narancsvirágvíz? (A narancsvirágvizet bele is írtam a Jákobba  )


Fotó: Centauri

Amit többek kérésére most megosztok –, az aszús palacsinta, a két fenti eset ötvözete. Saját fejlesztés, bár nem lepne meg, ha sütött volna már ilyet más is. Nagyon adja magát. A túrós palacsintához alapból passzol egy jó aszú. A túróba is. Csak egy pöttynyi. Ez egyszer bejött, s gondoltam, ha a túróba jó, mit tenne a tésztával?

Mint kiderült: csodát.

A tészta

  • 0,5 kg liszt,
  • 2 tojás,
  • 2 evőkanál cukor,
  • 3 csipetnyi só,
  • fél evőkanál olívaolaj,
  • 0,5 l tej.

Ezt apránként, szinte dagasztva simára keverem, majd vízzel hígítom. Ehhez kb. 0.5-1 deci 3 vagy 4 puttonyos aszút öntök. Legutóbb ez egy az udvaron talált 1995-ös Babits aszú volt (ha már író vagyok).


1995-ös Babits aszú a birtok Kiskarám nevű parcellájának szélében. | Fotó: Centauri

A töltelék viszont BMW-töltelék lett

– s jobb mindennél, amit valaha kóstoltam. Túró nem volt, viszont akadt két megmentésre váró gránátalma. Cukorral és egy 97-es mátraaljai cabernet sauvignon segedelmével lekvárra hajazó szirup készült belőle. Ez önmagában is olfaktorikus gyönyör, az a kategória, amit első helyen kell meggyónni vasárnap. Úgy is jó, ha a kakaós/fahéjas palacsintákat kívülről rakjuk meg gránátalma-szósszal. A recept szerény neve:

BABITS-ASZÚS PALACSINTA VÖRÖSBOROS GRÁNÁTALMA-ÖNTETTEL.

De talán egyszerűbb a PALACSINTA A’LA CEN. 

A receptet egy majdani szakácskönyvben ezzel a felütéssel indítom majd: „Keress az udvaron egy 95-ös Babits-aszút, azután végy két szomorú sorsú gránátalmát, a pincédből pedig hozz fel egy 97-es mátraaljai cabernet savignont. Gyújts gyertyát, és adj bele apait-anyait.

És már tálalhatjuk is.

Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több konyha

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több életmód

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

6 hozzászólás

  1. Előfordul, hogy nincs kedvem elmenni vásárolni. Olyankor szoktam főzni a “lássukmivanitthon” ételeket. A jól bevált receptek pedig időnként módosulnak: “beleteszem ezt a kis maradék valamit, nem ronthatja el”. (Pl. a sütőtökös muffint a három kanálnyi birslekvár.)
    És tényleg nem szokta elrontani! 🙂

    1. Author

      Akkor nemcsak BMW- hanem LMVI-ételek is vannak.

  2. Ez csúcs szuper- így főzök, amit találok abból valami fenomenális jön ki. No de hogyan lehet az udvaron egy jó kis aszút találni?

    1. Author

      Jogos kérdés: fotózni vittem ki pár palack tokajit az udvarra, és valamiként megfeledkeztem róluk, és jóval később, egy havazás alkalmával találtam rájuk. Szerencsére nem fagytak szét a palackok, csak “hóérlelésű jégtokajikká” váltak.

  3. Ja, hogy aszú nincs itthon, sőt, nem is szokott lenni, ugyanígy vagyok a gránátalmával is, sajna, de köszi a receptet. 🙂 🙂 🙂
    Amúgy elég kreatív tudok lenni a konyhában.
    Fajdalom, a télen csak egyszer főztem kocsonyát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük