Legényfogások hétvégére: BMW-ételek és aszús palacsinta
A legjobb ételeket az intenzív írás időszakában készítem – amikor a bevásárlástól is sajnálom az időt.
Ilyenkor készülnek a BMW-ételek (BMW = bele minden wackot ). Ezért jó, ha mindig van 8-10 zacskó száraztészta (nagyregény írása esetén indokolt a tartalék triplázása is). Az mindig beválik. Kifőzés és gyors pirítás után mehet bele bármi: hagyma, zöldségek, szalonna- és kolbászvég, sajtdarabka, fűszerek. Bár az infarktusom óta hozzá kell tenni: nem épp a legegészségesebb étel, és a sok tészta hizlalhat is.
Aztán vannak a laza szívatások,
amikor úgy kezdik: „Nem kell hozzá semmi, 2 perc alatt összeütheted.” Persze, tudjuk. „Semmi” alatt a minden háztartásban fellelhető, alapvető alapanyagokat értik. Gyakran csodálkozunk azon, egyesek miket tartanak alapvetőnek. Volt egy ilyen receptem, nemes egyszerűséggel így kezdődött:
Végy két pacsirtát és némi narancsvirágvizet.
Elhiszem, hogy az utolsó cselédkonyhán is akad pár mirelitpacsirta, na de narancsvirágvíz? (A narancsvirágvizet bele is írtam a Jákobba )
Amit többek kérésére most megosztok –, az aszús palacsinta, a két fenti eset ötvözete. Saját fejlesztés, bár nem lepne meg, ha sütött volna már ilyet más is. Nagyon adja magát. A túrós palacsintához alapból passzol egy jó aszú. A túróba is. Csak egy pöttynyi. Ez egyszer bejött, s gondoltam, ha a túróba jó, mit tenne a tésztával?
Mint kiderült: csodát.
A tészta
- 0,5 kg liszt,
- 2 tojás,
- 2 evőkanál cukor,
- 3 csipetnyi só,
- fél evőkanál olívaolaj,
- 0,5 l tej.
Ezt apránként, szinte dagasztva simára keverem, majd vízzel hígítom. Ehhez kb. 0.5-1 deci 3 vagy 4 puttonyos aszút öntök. Legutóbb ez egy az udvaron talált 1995-ös Babits aszú volt (ha már író vagyok).
A töltelék viszont BMW-töltelék lett
– s jobb mindennél, amit valaha kóstoltam. Túró nem volt, viszont akadt két megmentésre váró gránátalma. Cukorral és egy 97-es mátraaljai cabernet sauvignon segedelmével lekvárra hajazó szirup készült belőle. Ez önmagában is olfaktorikus gyönyör, az a kategória, amit első helyen kell meggyónni vasárnap. Úgy is jó, ha a kakaós/fahéjas palacsintákat kívülről rakjuk meg gránátalma-szósszal. A recept szerény neve:
BABITS-ASZÚS PALACSINTA VÖRÖSBOROS GRÁNÁTALMA-ÖNTETTEL.
De talán egyszerűbb a PALACSINTA A’LA CEN.
A receptet egy majdani szakácskönyvben ezzel a felütéssel indítom majd: „Keress az udvaron egy 95-ös Babits-aszút, azután végy két szomorú sorsú gránátalmát, a pincédből pedig hozz fel egy 97-es mátraaljai cabernet savignont. Gyújts gyertyát, és adj bele apait-anyait.
És már tálalhatjuk is.
Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!
Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!
Kedves olvasó,
ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).
Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.
Előfordul, hogy nincs kedvem elmenni vásárolni. Olyankor szoktam főzni a “lássukmivanitthon” ételeket. A jól bevált receptek pedig időnként módosulnak: “beleteszem ezt a kis maradék valamit, nem ronthatja el”. (Pl. a sütőtökös muffint a három kanálnyi birslekvár.)
És tényleg nem szokta elrontani! 🙂
Akkor nemcsak BMW- hanem LMVI-ételek is vannak.
Ez csúcs szuper- így főzök, amit találok abból valami fenomenális jön ki. No de hogyan lehet az udvaron egy jó kis aszút találni?
Jogos kérdés: fotózni vittem ki pár palack tokajit az udvarra, és valamiként megfeledkeztem róluk, és jóval később, egy havazás alkalmával találtam rájuk. Szerencsére nem fagytak szét a palackok, csak “hóérlelésű jégtokajikká” váltak.
Ja, hogy aszú nincs itthon, sőt, nem is szokott lenni, ugyanígy vagyok a gránátalmával is, sajna, de köszi a receptet. 🙂 🙂 🙂
Amúgy elég kreatív tudok lenni a konyhában.
Fajdalom, a télen csak egyszer főztem kocsonyát.
🙂🤗👌😋