Ennyit változtak tíz év alatt a gabonapelyhek
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképet készített sokak kedvenc reggelijéről, amely a gabonaalapú pelyheket, kásákat és müzliket fedi le. Az elemzésből kiderül az is, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen megváltozott a gabonapelyhek összetétele: csökkent a szénhidrát- a cukor és sótartalmuk, míg a fehérje, zsír- és rosttartalom emelkedett, így egyes termékek már nem tartoznak a népegészségügyi termékadó alá.
Az egészségtudatos táplálkozás elterjedésével folyamatosan nő a különböző gabonafélékből készült termékek iránti kereslet Magyarországon, ezek közül is az egészséges változatok a legkelendőbbek. Aki viszont magyar terméket vásárolna, nem feltétlenül van könnyű helyzetben. A polcokon kisebb arányban vannak jelen a hazai gyártók: egy nagy, és néhány kisebb magyar vállalkozás termékei érhetők el.
Új trendet képvisel a granola, vagy sült müzli, amit tíz éve még szinte senki sem ismert, jelenleg viszont magasabb élvezeti értéke miatt keresettebb, mint a müzli. Szintén egyre népszerűbbek a zabkásák és a fehérjeszeletek is.
Az ágazat szereplői a hazaival szemben inkább az exportpiacokon látnak potenciált, a versenyképességet az innováció és az automatizációt lehetővé tevő technológiaváltás jelenti. Jó hír, hogy az alapanyagok megfelelő minőségére kiemelt figyelmet fordítanak a gyártók. A hazai előállítók számára ugyanakkor kihívást jelent, hogy a belföldi termelésre alapozottan folyamatosan biztosítani tudják a megfelelő alapanyagokat.
Forrás: MTI, kép: Unsplash
Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!
Kedves olvasó,
ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).
Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!
Anno “madáreledelnek” hívtuk a müzli féléket, amikor az én gyerekeim kicsik voltak akkor jött divatba itthon is- nem szerették, kipróbáltuk. Ez is olyan “Amerikás”.
A magam részéről a vajas lekváros pirítósra, vagy a rántottára szavazok, ( Anyukám mindig tojásos lecsót rakott elénk ) a bundás kenyérről nem is beszélve, imádom a nyugis bőséges meleg ételes reggeliket, más kérdés, hogy csak hétvégén van rá idő. Mindig a Twist Olivér jut eszembe, ha a zabkására nézek:-).
Emlékszem én is arra, amikor bejöttek a gabonapelyhek, meg amikor először kóstoltam müzlit. Nekem nagyon ízlett. Arra is emlékszem, amikor a tévében az egyik bemondó reklámozta a zabpelyhet, és mielőtt bemondta, hogy milyen műsorok lesznek, még megmutatta, hogy kell elkészíteni. Kis abszurd a televíziózás hőskorából. 🙂
Megszerettem a zabkását – ahogyan én csinálom. Kétféle zabpehelyből – nagyobb szemű és kevés apró szemű -, csipet fahéjjal, mézzel, kevés joghurttal és egy villával összetört banánnal. 😋
Egyszer vettem kész zabkását, az nem ízlett.
Micsoda gourmet zabkása! 🙂 Ez a fahéj-banán-kombó jól hangzik! Én néha vaníliát szoktam hozzá tenni, mazsit meg magvakat.
Időnként megy bele egy kevés vanília is a fahéj mellé, mert nagyon szeretem az ízét. Néha olyan sütibe is rakok, amibe recept szerint nem is kellene. 🙂
Én egy időben nagyon szerettem a müzlit és a mindenféle gabonapelyheket, puffasztott cuccokat, de sajnos be kellett látnom, hogy egyáltalán nem laktatnak, kb. másfél óra múlva megéhezem utánuk. Úgyhogy én is áttértem a bundáskenyérre, kevés olajon. Sokkal praktikusabb. Azóta zabkását leginkább desszertnek, granolát meg nasinak falatozok.