Sok fészkelő zöldike tért vissza, de van egy kis gond

Sok fészkelő zöldike tért vissza, de van egy kis gond


Kora tavasszal több olyan madár is érkezik, akiről nehéz eldönteni, hogy valóban visszaérkező-e. Akad pár madárfaj, amelyet láthatunk télen is, mégis, a fészkelők jelentős része valójában vonul, csak épp ezt kevesen tudják, vagy nehéz szétválasztani a telelőket és a vonulókat. Ilyen faj például a fekete rigó vagy a vörösbegy. Mindkét madárfaj vonulási szokásairól írtam tavasszal cikket, s most egy harmadik fajt hoznék be a képbe.


A zöldikére még kevésbé gondolunk vonulóként,

hisz a téli madáretetők rendszeres vendége. De a zöldike esetében is az a helyzet, hogy míg a téli etetőn sokszor tőlünk északra-északkeletre eső területek zöldikéi telelnek, zömmel lengyelek, addig a mi zöldikéink egy része a parkjainkból és kertjeinkből elvonul a Földközi-tenger vidékére, déli-délkeleti irányba, leginkább Görögországba.

Némelyek egészen messzire is eljuthatnak, így például Törökországba is. Érdekes az is, hogy a Máltán visszafogott európai zöldikék 25%-a magyarországi, újabb 25% pedig Szlovéniából megy telelni Máltára.

Összességében tehát a magyar és szlovén zöldikék teszik ki a Máltán telelő zöldikék felét!


Centauri utazás Málta
A festői, kissé vad Málta nemcsak minket, hanem a zöldikéket is megigézi. | Fotó: Centauri

Ez egyértelműen azt jelzi, hogy a mi régiónk zöldikéi felettébb kedvelik Máltát – ami viszont számunkra nem feltétlenül jó hír, hisz Máltával régóta madárvédelmi gondok vannak. Nemrégiben is írtunk erről ITT.

Mivel a többség nem megy igazán messze, rendkívül korán megérkezhetnek, de ezt ritkán érzékeljük, hisz sokszor több százas, néha több ezres, északi zöldikecsapatok „közé” érkeznek meg.

Az olyan esetekben viszont rendkívül látványos lehet a tavaszi érkezésük, amikor nincsenek a téli madáretetőn telelő zöldikék.

Nálam 2023/2024 telén épp ez volt a helyzet.


Egy 2017/18 telén végzett felmérésünk (több száz regisztrált madáretető adatai alapján) azt mutatta, hogy a madáretetőkre járó madarak 11%-a zöldike. Abban a szezonban nálam is sok zöldike járt, viszont a következő években szinte teljesen elmaradt. | Diagram: Centauri

Ennek részben sajnos az is oka lehet, hogy a megelőző években a zöldikéket ebben a régióban súlyos járványok sújtották (ITT). Európában pedig néhol egészen tragikussá vált a zöldikék helyzete, Nagy-Britanniában például a járványok eltüntették a zöldikék kétharmadát.

Egész télen mindössze egyetlen esetben egyetlen egy tojót észleltem a sármányetetőn, de a háznál, a hagyományos szóróetetőn és a madárbalkonon egyet sem.

Mi több: a légtérben is csak ritkán bukkantak fel átrepülő zöldikék. Nekem ez nehezen megemészthető, amikor évtizedekig ahhoz szoktam, hogy zöldike mindig mindenhol és sok van.


Bárhogy volt is régen, ezen a télen feltűnő volt a zöldikék szinte csaknem teljes hiánya, ehhez mérten pedig látványos volt, amikor egyik napról a másikra váratlanul megjelentek a szóróetetőn és a madárbalkonon is.

Először azt hittem, hogy átvonulók érkeztek,

és bár ez is reális opció, az újonnan betoppanó zöldikék közül néhány hím két nappal később már énekelt és zsírozott, és ez így is maradt a következő hetekben. Legalább három, de talán négy zöldike hím tartott revírt nem sokkal később, és ez azt ígérte, hogy nemcsak visszatérnek a zöldikék a birtokra, hanem talán olyan sok pár lesz, ami korábban is csak ritkán volt.


2024.03.02-án váratlanul kis zöldike kompánia jelent meg a háznál, akik előszeretettel szotyiztak az emeleti ablakban, a madárbalkonon is. | Fotó: Centauri

Újabban viszont, április végéhez közeledve, mintha elcsendesültek volna a zöldikék, egyre ritkábban hallani a zsírozást, és ez sajnos akár rossz jel is lehet. Kaptunk olvasóktól baljós híreket arról, hogy ismét járvány ütötte fel a fejét a zöldikék között bizonyos régiókban, és bár nem vagyunk még biztosak benne, de attól tartunk, hogy e régiók közé tartozhatunk mi is.

Mindenesetre figyeljük a zöldikéket, és figyeljük, mit hoznak a következő hetek. Megélénkülnek esetleg vagy végleg eltűnnek az utolsó zöldikék is?       


Fotó: Centauri
Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük