Szélmalomharcot vívnak a máltai madárvédők

vadgerle

Ismét felkorbácsolta az indulatokat a vadgerle vadászata


Máltáról csodálatos emlékeket őrzünk, de van egy terület, amelyen messze az európai normák mögött kullognak, ez pedig a madárvédelem. Máltát, ahogyan Franciaországot és Olaszországot is gyakran kritizálják más európai országok azért, mert védett madarakra vadásznak, akiket más helyeken nem győznek óvni. Így jár éppen most a sebezhető természetvédelmi státuszú vadgerle is, mely Magyarországon 1971 óta védett, természetvédelmi értéke ötvenezer forint.

Védett madarakra lőni tavasszal

Ezeket a madarakat Máltán áprilisban két héten át lehet vadászni, közvetlenül a májusi költési szezon előtt, alighogy visszaékeznek Afrikából. Épp emiatti csalódásának adott hangot tegnap a BirdLife Malta a Twitteren. A szervezet ugyanis a bíróságon kérte, hogy a kormány idén tavasszal már ne adhasson engedélyt a vadgerlék vadászatára. Ezt a kérést azonban a bíró elutasította.


A döntéssel visszavonták azt az öt nappal ezelőtti határozatot is, amelyben a Bíróság ideiglenesen elfogadta a BirdLife Malta kérelmét a tilalom elrendelésére. Mint a BirdLife írja, a kormány így kihirdetheti az idei tavaszi vadászati idényt, amelynek keretében április 10. és 30. között vadászható a fürj, április 17. és 30. között a vadgerle. Fürjből összesen 2400, vadgerléből 1500 példányt lehet elejteni.

Ezzel Málta szembe megy az Unió természetvédelmi irányelveivel, az Európai Bizottság pedig ezért és más madárvédelmi problémák miatt is még korábban kötelezettségszegési eljárást jelentett be az országgal szemben. A máltai természetvédelemre jellemző, hogy van egy kormányzati tanácsadó szervezet, az Ornis Bizottság, mely rendszeresen a természetvédelmi irányelveknek szintén ellentmondva szavaz, többek között a vadgerle vadászata mellett.

A populáció rohamosan csökken

A Wikipédia szócikke szerint a vadgerle populációja rohamosan csökken Európa-szerte, a faj világszerte védett, a vörös listán szerepel. Nagy-Britanniában 1994 óta 93 százalékkal, Európában pedig 78 százalékkal esett vissza a száma 1980 és 2013 között.

A környezetvédő csoportok szerint a hanyatlás részben a megváltozott mezőgazdasági gyakorlatnak köszönhető, aminek következtében kevesebb olyan magot talál, amely a táplálékbázisát alkotja, mint például a füstike.

De komoly problémát jelent a vadászat is. Egy 2001-es tanulmány szerint Máltán, Cipruson, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és Görögországban évente két-négymillió madarat lőnek le.

A természetvédők szerint a máltai tavaszi vadászat azért különösen problematikus, mert ez az egyetlen olyan uniós ország, ahol a madarakat a költőhelyre való tavaszi vonulás során lövik le.

A vadgerlét szintén fenyegeti még az élőhelyek elvesztése, az aszályok és az éghajlatváltozás, valamint a zöldikéket is tizedelő trichomonas.

A vadgerle Magyarországon

A termeszetvedelm.hu szerint a vadgerle egykor a leggyakoribb galambfaj volt Magyarországon, amely még ma is nagy számban él hazánkban. Állományát az 1990-es években 50–150 ezer, 1999–2002 között 165– 215 ezer, a relatív állománysűrűség modell alapján 2014–2018 között 92–95 ezer párra becsülték.

Mint írják, a faj hazai állománya jelentős, és egyelőre nem mutat csökkenést, de megőrzése kiemelkedően fontos természetvédelmi feladat. A legfontosabb problémaként egyértelműen a vonulás során fellépő túlzott vadászati nyomást említik.

A magyar természetvédelem hivatalos álláspontja is az, hogy a nemzetközi fórumokon minden eszközzel sürgetni kell a vadászat megszüntetését, illetve a 2018-ban elfogadott nemzetközi fajmegőrzési terv maradéktalan végrehajtását.

Nyugat-Európában ugyanakkor az élőhelyek elvesztése is fontos veszélyeztető tényező. A faj általában kerüli az ember közelségét, illetve az általa erősen átalakított, városiasodó élőhelytípusokat. A szántóföldek szegélynövényzetének védelme, beleértve a fás vegetációt is, sok szempontból kiemelt természetvédelmi feladat, amely e fajnak is kedvező élőhelyet teremt, illetve fenntartja azt.

Nálunk a balkáni gerle és az örvös galamb vadászható augusztus– szeptemberben, mint az oldalon olvasható, különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a két fajt ne tévesszék össze.

Kép forrása: Unsplash

#TurtleDove #BirdLifeMalta

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

2 hozzászólás

  1. Kiábrándító és nagyon szomorú.
    Fel vagyok háborodva! 😡😡😡

  2. Tavaly augusztusban 5 napot töltöttem Máltán- nem igazán láttam madarakat, pedig minden időnket kirándulással töltöttünk sokat gyalogosan, máskor a szigeten busszal ,keresztül kasul, meg körbe, vagy hajóval fel Gozora stb.- nem is a nevezetességeket akarnám felsorolni, hanem azt, hogy a növényzet a sziget belsejében is nagyon szegényes, a rengeteg kaktusz , meg elvétve védőhálóba csomagolt szőlő ültetvények amik megmaradtak bennem . Gerlét egyet sem láttam, még sirályokat sem nagyon a vízközelben, vagy a halászfaluban. Érdekes hely- milyen kár, hogy a visszatérő madaraikra nem vigyáznak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük