Szedik a sátorfát az utolsó téli madárfajok

Szedik a sátorfát az utolsó téli madárfajok


Ősszel gyakran nehéz megmondani, mikor megy el az utolsó fecske, hisz az utolsóról nem tudhatjuk rögtön, hogy ő volt az utolsó – ellenben az elsőkről mindig tudjuk, hogy ők az elsők.

Ugyanígy tavasszal könnyű megmondani, mikor látjuk az első fecskét, az első fekete gólyát vagy fehér gólyát, de hogy melyik lesz az utolsó téli madarunk, az utolsó fenyőpinty, csíz vagy fenyőrigó, nem tudhatjuk.

Honnan is tudhatnánk?

Látunk egy késői fenyőpintyet? Csak másnap derül ki, hogy aznap már nem látunk, sőt a következő egy hétben se, mi több immár a következő őszig sem.


Bárhogy van is, március végén, április első napjaiban vesznek tőlünk búcsút az utolsó téli madárfajok. Azok, akiket megszokhattunk a tél során, akár a madáretetőkön is. Távozik a süvöltő (őt már most sem látni), visszamennek a magas északi tajgaövbe a fenyőpintyek, visszamennek a magashegyi régiókba és északra a csízek is.

Az utóbbi napokban

megélénkült a tavaszi madárvonulás,

és nemcsak arról van szó, hogy egyre nagyobb tömegben érkeznek délről a madarak. Sok pinty érkezik, sok ragadozómadár, és bár a fészkelő örvös galambok már egy hónapja megérkeztek, a légtérben még mindig tart az örvös galambok vonulása is. A szinte folyamatosan áramló madártömegben azonban nemcsak olyanok vannak ott, akik most érkeznek, hanem azok is, akik most távoznak.

2024.03.26-án alkonyatkor

láttam még három fenyőrigót, amint északnyugat felé siettek, akárcsak sok seregély. A fenyőrigó jellemzően téli vendég nálunk, méghozzá gyakori téli vendég. A madáretetőkön is megjelenik, ha etetjük a rigókat almával. Néha kis számban fészkel is Magyarországon, de fészkelőként a ritkasága megegyezik körülbelül a fészkelő vándorsólyom ritkaságával.

Könnyen lehet, hogy a napokban még felbukkan egy-egy téli vendég, átrepülhet még fölöttünk fenyőpinty, hallhatjuk még esetleg a csízt, aki egy hete még az etetőn is felbukkant, de az sem lepne meg, ha ebben a szezonban itt a birtokon, ez a sietve távozó három fenyőrigó volna az utolsó, téli madárvilágra emlékeztető kis csapat.

Kizöldül már a vidék, melegszik a föld, közeledik az igazán nagy meleg, de ami ennél fontosabb a téli madárfajoknak: a távoli északon is megcsorrant már a hó, megroppant már a jég, a távoli északon is már sarjad itt-ott a fű, így aztán sietve szedik a sátorfájukat ők is, hogy megtérjenek imádott, farkasok járta erdőikbe vagy jegesmedve látta, szeles tundráikra.


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük