Tudtad, hogy a hím gyepi békák úri kultúrbékák?

Tudtad, hogy a hím gyepi békák úri kultúrbékák?


Készül részletes cikkünk a gyepi békákról, hiszen 2024 első igazán ütős felfedezése, hogy Magyarország legritkább békafaja is él itt. Talán még ma este, éjjel olvasható lesz az egész cikk, de addig is hadd osszak meg veletek egy érdekességet:

Közeli rokonához, a mocsári békához (Rana arvalis) hasonlóan a gyepi béka sem mutat territoriális viselkedést, ezért a hímek nem harcolnak egymással a párzó helyeken. Legalábbis egy idő után nem.

A szaporodási időszak

a hímeknél mindössze pár nap (kevesebb, mint 10 nap), ebben a rövid időszakban viszont rendkívül túlfűtöttek. A hím gyepi béka egyetlen célja, hogy a lehető leggyorsabban párosodjon a lehető legtöbb nősténnyel. A párzási siker általában azoknál a hímeknél a nagyobb, akiknek hosszabb a hüvelykujja, mivel ezek a példányok erősebben tudják megragadni a nőstényeket.

Mindez azonban csak a harmadik évüket betöltő hímekre igaz.

A gyepi békák három évvel a születésük után térnek vissza a születésük helyére. Kora tavasszal elsőként a hímek érkeznek a szaporodóhelyekre, ahol megkezdik a nőstények behívását. Így a párzási időszak első fázisában a szaporodóhelyeken a hímek jelentős túlsúlya tapasztalható. Ebben az időszakban még intraszexuális harcok folynak a hímek között és megküzdenek egymással a legjobb helyekért. A tó sekély részét, vagyis azokat, melyek a legalkalmasabbak a peték lerakására, általában a nagyobb termetű, erőteljesebb hímek foglalják el.

Ezek után azt hihetnénk, hogy a nőstények megérkezésével a harcok még intenzívebbek lesznek, de nem. Épp ellenkezőleg.

Mintha jól nevelt hímekről beszélnénk, akik csak egymás között durvulnak kicsit, a „hölgyek” jelenlétében azonban kultúrbékává válva a szebbik és pacifista arcukat mutatnák, a nőstények megérkezésével egycsapásra megszűnnek a harcok. És bár korábban minden hím igyekezett területet foglalni magának, miután megérkeznek a nőstények, a kialakuló párok kényük-kedvük szerint vándorolhatnak a tóban. Sőt, az is ritkaság számba megy, hogy egy párt párosodás közben egy újonnan érkező hím megzavarna. Összességében azt mondhatjuk, hogy a gyepi béka még a túlfűtött párzási időszakban is kultúrlény, kultúrbéka marad.


Egy hím gyepi béka, azaz egy úr | Forrás: Wikipédia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

4 hozzászólás

  1. Kultúrbéka :), hát ez nagyon édes 🙂

  2. Hiába no, aki úr, az a pokolban is úr! Nem is beszélve a hölgykoszorú köreiről! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük