📌 Mi a gond a zöldikével? | Járványok a madarak között

Mi a gond a zöldikével? | Járványok a madarak között


„Régen” a téli madáretető egyik leggyakoribb madárfaja a zöldike volt. Körülbelül 2015-ig egy madáretető fajösszetételében a zöldike volt az egyik „legnagyobb tétel”. A legtöbb etetőn a három cinegefaj (széncinege, kék cinege, barátcinege) és a két verébfaj (a házi és a mezei veréb) adta a törzsvendégek derékhadát. Ez az 5 madárfaj általában már az etetés megkezdésekor, gyakran már az első napon ott volt a madáretetőkön.

Ha az etetést október-novemberben kezdtük, általában decemberben jelentek meg az első zöldikék, többnyire tengelicékkel együtt. Ez a két madárfaj gyakran társult egymáshoz. Karácsony tájékán rendszerint még nem voltak tömegesek, de az új év szinte mindig meghozta a jelentősebb zöldike-csapatokat az etetőre is.


Centauri téli madáretetés és madáretető
Zöldikék 2018 márciusában szóróetetőn – épp karvaly riasztásra száll fel a madárcsapat. | Fotó: Centauri

Januárban és főként februárban a zöldikék gyakran szinte uralták az etetőt. Sokszor jóval többen voltak, mint bármelyik veréb. Ha a verebeket nem számoljuk, akkor arra a kérdésre, hogy melyik a leggyakoribb magevő a madáretetőn, ebben az időszakban egyértelműen a zöldike volt a válasz.

Ez idővel sajnos változott.

2017/18 telén létrehoztuk Magyarország első madáretetőtérképét, és a madáretetőtulajdonosoktól begyűjtött kérdőívek alapján azt is megállapítottuk, milyen volt abban a szezonban a madáretetők fajösszetétele. Ebből az látszik, hogy már azon a télen is viszonylag kevés volt a zöldike, legalábbis kevesebb, mint amit a korábbi évtizedekben megszokhattunk.


@CENWEB

A házi veréb és a mezei veréb is tömegesebb volt a zöldikénél. Míg Magyarország madáretetőin a madarak

  • 34 százaléka volt házi veréb,
  • 27 százaléka mezei veréb,
  • mindössze 11% volt a zöldike aránya.

Személyes tapasztalatom, hogy az utóbbi években szinte teljesen eltűnt a zöldike. Utoljára 2018 márciusában láttam etetőn jelentősebb számban (50-60 példányt), de például 2023/24 telén még a fagyos, havas napokon sem jöttek etetőre.

Egyedül a sármányetetőn bukkant fel egyetlen példány pár percre. Se átvonuló, vagy a környéken lődörgő csapatokat nem láttam. 1990 és 2005 közötti időszakban a zöldikék gyakran százas, nem egyszer az 500 példányt is meghaladó mennyiségben jöttek az etetőkre.


Regionális különbségek

Eltérőek a források arra vonatkozóan, hogy mennyi zöldike él Magyarországon. Országos szinten elvileg változatlan az állomány, de ezt sok év saját tapasztalat cáfolni látszik. Persze mindig figyelembe kell venni, hogy régiónként erősen eltérőek lehetnek a trendek. Egy biztos: két dolog semmiképp sem kedvez a zöldikének.

  • A gyommagvas területek zsugorodása
  • és az Afrikából behurcolt vírusok és egyéb járványok.

Zöldike 2018-ban szóróetetőn | Fotó: Centauri

Járványok

Először személyes megfigyelések. A birtokon első alkalommal 2018-ban észleltem látványos járványt (ironikus kissé, hogy nem sokkal a Covid előtt). Azon a nyáron szokatlanul sok volt a birtokon a fekete rigó. Eredményes fészkeléseket követően 40-50 fekete rigó mozgott az Angolkert környékén.

Augusztus elején azonban észleltem egy példányt, ami egyensúlyzavarokkal küzdött. Mindenben egészségesnek tűnt, eleven volt, aktív, ugrált, szedegetett, de néhány méterenként, mint aki részeg, felbukott, és sokszor a hátára fordult. Nem sokkal később ez a madár elpusztult.

Ezt követően sorra találtam az elpusztult rigókat az udvarban, addig-addig, míg körülbelül 10 nappal később már nem láttam rigókat a birtokon.

Bármi tizedelte is a rigókat,
alapos munkát végzett.

A fekete rigók szerencsére összeszedték magukat. | 2022., madárbalkon | Fotó: Centauri

Valamivel később

egy kék cinegét észleltem a terasz előtti bodzán, aki éppúgy egyensúlyzavarokkal küzdött, mint korábban a rigók. A madarat nem tudtam befogni, mert közeledtemre még képes volt felszállni a lombkoronába, de egy rövid videót készítettem a madárról, amint imbolyog, és néha kissé az epilepsziás rohamra emlékeztető görcsöktől gyötrődik.

Amikor kicsit utánajártam, hamar rátaláltam egy hírre, ami szerint a régióban másutt is észleltek tömeges madárpusztulásokat, így például az Őrségben hullottak el zöldikék. 2019/2020 telén tragikusan kevés volt a cinege is, és körülbelül

ekkortájt „veszett ki” a birtokról a házi veréb.

2024-ben ott tartunk, hogy minden házi verebet mint ritkaságot tartok számon!
Szintén 2018-ból való ez a rendkívül érdekes eset, amikor egy Magyarországon első alkalommal megfigyelt madárritkaság vélhetően szintén betegségben pusztult el. Talán nem véletlen az évszám ebben az esetben sem.

Ekkor már egészen biztos voltam abban, hogy a kevés cinegéért is valamiféle fertőzés a felelős.

A fekete rigó és a cinegék azóta talpraálltak a birtokon. A széncinegék 2023/24 telére kifejezetten sokan lettek, legalább annyian, mint a legjobb években régen. A zöldike viszont továbbra is kevés van, sőt nem túlzás azt állítani, hogy ritka. Tudom, lehetnek olyan helyek, vidékek, kertek, ahol ma is gyakori, de itt speciel 2023/24 telén kevesebb zöldikét láttam (1 példány egész télen), mint amennyi zsezsét (6 példány).

Mennyi zöldike maradt?

Nem tudjuk. Az irodalmi adatokból nehéz egységes és megbízható képet felrajzolni, a magyarországi adatok pedig méginkább bizonytalanok. A Magyarország madáratlasza szerint a zöldikék száma nálunk enyhén emelkedik, igaz az adatok alapján csak 2017-ig. A jelentősebb járványok pedig mind a 2017 utáni időszakból datálhatók.

Az európai helyzet jóval borúsabb.

Nagy-Britanniában 2005 után a zöldike állománya összeomlott.

A fészkelő állomány kétharmada eltűnt. Magyarán 100 pár zöldikéből csak 33 pár maradt meg. Finnország is jelentős veszteségeket könyvelhetett el. A fészkelők száma megfeleződött, a telelő állomány pedig még drasztikusabban, 65%-kal esett vissza!


1990 és 2018 között ez klasszikus felállás volt egy átlagos madáretetőn: temérdek tengelic és zöldike vegyesen, főként a tél második felében. Ez mára teljesen megszűnt. Ebben a cikkben a zöldikére koncentrálunk, de tengelicéből is jóval kevesebb van. | Fotó: Centauri | 2018.02.

Járványok törtek ki a zöldikék között

Franciaországban, Németországban, kisebb járványok a közelünkben is, például Szlovéniában. Az MM szerint nálunk csak 2020-ban és csak Nyugat-Magyarországon tört ki kisebb, lokális járvány.

Bárhogy van is: abnormális jelenség, hogy egy olyan télen, mint amilyen 2023/24 tele volt, amikor voltak fagyos hetek és néha hó is, teljesen elmaradjanak a zöldikék. Csízek még csak voltak, de zöldikék egyáltalán nem, és erről néha az olvasóink is panaszkodnak. Jó volna tehát adatokat gyűjteni, hogy mi is a valódi helyzet országos szinten.

Mi tizedeli a madarakat?

Trichomonas vagyis sárgagomb-betegség,

ami 2005-ben jelent meg Nagy-Britanniában, később aztán terjeszkedett szerte Európában, elérte Finnországot, Oroszországot, 2020-ban Magyarországot is.

„A kórt egy önálló mozgásra képes parazita okozza, ami majdnem az összes galambban él, de tünetet csak akkor okoz, ha a madár legyengült. Nyállal viszont képesek a madarak továbbadni, és megfertőzik az itatók vizét. Ha csak egyetlen beteg madár iszik a vízből, az utána jövők mindegyike fertőzött lesz. A zöldikék a betegség miatt egy idő után képtelenek nyelni, sárgás elváltozások keletkeznek a nyelőcsövükben, ezért nem tudnak enni, és elpusztulnak.” (Index)

A Trichomonas-fertőzés kapcsán fontos felhívni a figyelmet arra, hogy

fontos a madáretetők, és főként a madáritatók tisztán tartása!

Én a magam részéről azt tanácsolnám, hogy ahol van természetes víz a közelben, mondjuk 1 kilométeren belül, ott ne itassunk. Tudom, pár éve mindenki azt szajkózza, hogy az itatás is fontos, igen, az lehet, de nem minden esetben. Mivel madártenyésztéssel is foglalkoztam (körülbelül 40 fajt szaporítottam sikeresen), mondhatom, hogy három dolog veszélyes az énekesmadarakra nagyon.

  • A gyorsan romló tojásos lágyeleség (talán majd másik cikkben írok arról, hogy ez mi is voltaképp),
  • a szennyezett ivóvíz,
  • és az egerek ürülékével, vizeletével szennyezett eleség.

Jópofa az egér, de nem jó

Egyrészt látni olyan fotókat, amelyek azt mutatják, mennyire jópofa, ha kisegér is szaladgál a szóróetető maghéjágyán. Lehet, hogy jópofa, de nem szerencsés. Olyan szóróetetőn, ahol nagy mennyiségben kerül ki mageleség, 2-3 naponta seperjük fel a maradványokat, így az egér is jóval kevésbé jelenik meg.

Az ivóvizet pedig – ha mégis itatunk – naponta cseréljük, és máz nélküli kerámiatálból adjuk, amit könnyedén kiforrázhatunk.    

Usutu-vírus Afrikából

A nyugat-nílusi láz „kistestvére”, ami vélhetően madarak közvetítésével jutott Afrikából Európába. Először 2001-ben regisztráltál Bécsben egy tömeges fekete rigó elhullás kapcsán. 2005-ben már Budapesten okozott tömeges elhullást a fekete rigók körében. Miután a járványok felkeltették a virológusok figyelmét is, minthogy az Usutu-vírust szúnyogok terjesztik, és ember is elkaphatja, megvizsgáltak korábbi elhullásokat is, így kiderült, hogy az Usutu okozott egy nagy járvány már 1996-ban is Olaszországban.

A Covidról még nem is hallottunk, amikor a virológusok attól tartottak már, hogy esetleg az Usutu mutálódhat úgy, hogy komoly járványt okozzon emberek között is.

Magyar virológus, Kemenesi Gábor 2015-ben Szerbiában már nem csak elhullott madarakban, hanem szúnyogokban is megtalálta a vírust. Más vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az európai népesség 1%-a már találkozott is az Usutuval.

Usutu-vírus | Forrás: The Native Antigen Company

Mi irtja a zöldikét?

Egy 2020-as tanulmány szerint az Usutu 28 madárfajnál került elő eddig, és a zöldike nincs közöttük, tehát a zöldikét feltehetően csak a Trichomonas érinti.

Ugyanakkor rendkívül elgondolkodtató, hogy más magevők ott vannak a listán, így például a süvöltő és a házi veréb is (!!!)

A birtokon 2018-ban tört ki vélhetően Usutu-járvány, ami némiképp ellentmondva a hazai forrásoknak, itt nagyon radikális pusztításhoz vezetett. Valószínűleg ehhez az évhez és járványhoz köthető a házi verebek eltűnése is (ugyanakkor a mezei verebek megmaradtak). Sőt a széncinege is ekkor állította be a negatív rekordot, bár a szakirodalmi listán ő sem szerepel.

Ugyanakkor – bár nem szoktam róla írni – 2018 márciusa óta eltűntek a balkáni gerlék is. Azóta egyetlen pár sem költött, de az etetőn sem bukkannak fel, még mutatóban sem, márpedig a balkáni gerléből szintén kimutatták az Usutut.


Ezt a hím házi verebet is 2018 márciusában fotóztam. Azóta nem nyílt alkalom arra, hogy a birtokon igazán szép fotót lőjek házi verébről.

Ráadásul,

egy tanulmány szerint 2005 és 2018 között Magyarországon mindössze 32 madárból mutatták ki az Usutu-vírust, ugyanakkor 2018-ban csak az udvaromban összeszedhettem volna 8-10 rigót, melyek vélhetően Usutuban pusztultak el. Ebből az is látszik, hogy madárelhullás esetén, főként, ha tömeges elhullást észlelünk, fontos szakembereknek szólni és a tetemeket eljuttatni vizsgálatokra. Ezt én is elmulasztottam – sajnos – 2018-ban.


Légy oly kedves, oszd meg másokkal is!

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több járvány

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Miért vált ki annyi félelmet a nyérc?

Bár harci kedve, a mi erkölcsi alapunkról szemlélve inkább a vérengző sorozatgyilkosokat idézi fel, valójában lenyűgöző az a merészség és kitartás…Tovább

1 hozzászólás

  1. Ki gondolná, hogy van “kergemadár kór”is- bocs a hasonlatért, az egyensúly zavaros madarakról jutott eszembe. Az Usutu vírusról még sosem hallottam- lassan követhetetlen a sokféle mutáns, meg az általuk okozott betegségek, különösen ha emberre is terjednek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük