Ki gondolná, hogy valaha ezt az emlőst is tartották háziállatként?

róka háziállat pamparóka

A róka mint háziállat?


Egy ókori argentin temetkezési helyen rókacsontokat találtak, amiből a tudósok arra következtetnek, hogy egykor az emberek háziállatként tarthatták a rőt ragadozókat. A rókamaradványok az emberek csontok mellett voltak, vagyis az állatokat valószínűleg a gazdáik mellé temették, bár nem lehet pontosan megállapítani, hogy az emberi és állati testeket egy időben hantolták-e el. A szénizotópos kormeghatározás ugyanakkor azt mutatja, hogy a róka- és embercsontok is ezerötszáz évesek.

A kutya elődje

A vizsgálatok szerint a rókatartás megelőzhette a kutyatartás elterjedését Patagóniában, ami nagyjából hét-kilencszáz évvel ezelőtt történt. A nyomok arra utalnak, hogy a rókákat nagy becsben tartották, és nagy a valószínűsége, hogy az állatok a vadászokat és gyűjtögetőket társként kísérték.

A mai Canada Seca településnél a spanyol gyarmatosítás előtt az őslakosok alakítottak ki temetkezési helyet, ahol még 1991-ben végeztek ásatásokat. A tudósok most az akkor előkerült emberi- és rókacsontokat vizsgálták.

Először azt hitték, hogy az állatok a Lycalopex nemzetséghez tartoznak, vagyis a mai pamparóka egyik ősét képviselték, ám kiderült, hogy a csontok a Dusicyon nemzetség egyik kihalt fajának, a Dusicyon avusnak a maradványai, amelynek nagysága a németjuhász kutyáénak felelt meg, és nagyjából ötszáz évvel ezelőtt halt ki.

Így nézhetett ki a Dusicyon avus

A kutatók szerint nincs semmi jele annak, hogy a rókákat megették volna, a csontok elhelyezkedéséből és állapotából sokkal inkább arra lehet következtetni, hogy az állatok testét szándékosan temették el.

Szorosan együtt élhettek az emberrel

Sőt, az állatok táplálékának vizsgálatakor még az kiderült, hogy bár ragadozókról van szó, mégis inkább az emberi étrendet követték: növényeket, kukoricát is fogyasztottak. “Vagy az emberek etették őket, vagy a maradékokat fogyasztották el” – mondta Ophélie Lebrasseur, az Oxfordi Egyetem zooarcheológusa, aki az Argentin Nemzeti Tudományos és Műszaki Kutatótanács munkatársával, Cinthia Abbonával készítette a tanulmányt.

Korábban Buenos Airesnél található temetkezési helyen is fedeztek fel hasonló rókacsontokat, amelyek az időszámításunk előtti második évezredből származnak. Az állatoknak ugyanakkor rituális, szimbolikus jelentőségük is lehetett.

Forrás: MTI, Guardian, képek: Pixabay, Wikimedia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több róka

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük