Kezdődik a rókák veszettség elleni vakcinázása

rókák vakcinázása

Kezdődik a rókák veszettség elleni vakcinázása


A rókák veszettség elleni tavaszi vakcinázása március 30-án kezdődik Magyarország déli és keleti vármegyéiben, ahol az immunizálással párhuzamosan ebzárlat és legeltetési tilalom lesz – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az immunizálás során a vakcinatartalmú csalétkeket kisrepülőgépek segítségével juttatják ki az érintett területekre. A művelet a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti.

Az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendeléséről, valamint az egyes területekre vonatkozó konkrét időpontokról az illetékes járási állategészségügyi hivatal és a települési önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, a külterületeken plakátok figyelmeztetik majd a kirándulókat.

A betegség az ország keleti szomszédainál, Ukrajnában és Romániában rendszeresen előfordul, ezen felül az utóbbi időszakban Szlovákia keleti régiójában is több helyen megjelent. 2022-ben Magyarországon szintén megváltozott a veszettséghelyzet, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, az ukrán határ közelében 2022-ben négy, 2023-ban tizenhat, 2024-ben eddig tizenkét esetben állapították meg a veszettséget. 2022. szeptemberétől Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye elveszítette a fertőzésmentességét, de az ország többi részén továbbra sincs jelen a betegség.

A betegséget feltehetően az Ukrajna felől mozgó vadállomány hurcolta be, és jelenleg az Ukrajnához közeli területeken a szokásosnál nagyobb a járványügyi kockázat, mivel a háború miatt az ottani állategészségügyi hatóságok nem tudták végrehajtani a rókák vakcinázási programját.

Ezért kulcsfontosságú a hazai állategészségügyi védekező intézkedések fenntartása, a vadon élő rókák vakcinázása, az ebek kötelező, a macskák ajánlott oltása, valamint a veszettséggyanús esetek jelentése az állategészségügyi hatóságnak. Fontos tudni, hogy a betegség gyanújának jelzését jogszabály is előírja. Az idegrendszeri tüneteket mutató, elhullott háziállatok, valamint az elhullottan talált vadállatok esetében az állategészségügyi hatóság gondoskodik a mintavételről.

Forrás: MTI, képek: Unsplash, Nébih

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több veszettség

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Újabb áldozatot követelt a veszettség

Alig kezdődött el az év, már két állatnál is igazolták a veszettséget Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, január 26-án pedig egy kóbor macskánál…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük