Hogyan boldogulnak a szennyvíztelepek a mikroműanyaggal?

szennyvíztisztító telepek

A szennyvíztisztító telepek meglepően hatékonyak lehetnek


A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Vízgazdálkodás-tudományi Bizottsága negyedéves előadó ülést tartott április 3-án, amelyen kiemelt figyelmet szenteltek a kommunális szennyvizeken keresztül kibocsátott mikroműanyagokkal kapcsolatos legújabb kutatási eredményeknek.

Ennek keretében mutatták be a RISK-MP projektkonzorcium – az Eurofins Analytical Services Hungary Kft., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet és a Pannon Egyetem – munkatársai az első eredményeiket, amelyeket több hazai szennyvíztisztító telep felmérése során gyűjtöttek össze.

A szennyvíztisztító telepek nagyon hatékonyak

A bemutatott eredmények szerint a szennyvíztisztító telepek annak ellenére távolítják el igen nagy hatékonysággal a mikroműanyagokat, hogy rendeltetésszerűen nem erre tervezték őket. A szennyvíztisztítás eredményeként a beérkező mikroműanyagoknak mindössze 0,1-3 százaléka kerül a felszíni vizekbe.

A mikroműanyagok egy részét a rácsszűrés során keletkező rácsszeméttel együtt, a mechanikai tisztítási fokozatban el lehet távolítani. A homok- és zsírfogóból kikerülő hulladékáramokkal azonban jelentős része kerül a szennyvíztisztítás során keletkező szennyvíziszapba, amelynek későbbi hasznosítása során fontos ezt figyelembe venni.

Temérdek mikroműanyag kerül a vízbe

A vizsgálatok során a szennyvíziszap egy gramm szárazanyagában közel nyolcvan részecskét mértek. Magyarországon évente közel 170 ezer tonna szennyvíziszap keletkezik, ez mintegy 13 ezer milliárd részecskét vagyis 1320 tonna mikroműanyagot jelent.

A leggyakrabban kimutatott mikroműanyag-típusok a szennyvíziszapban a poliészter (például PET), a polietilén és a polipropilén.

A tisztított szennyvízzel és a szennyvíziszappal a környezetbe kerülő mikroműanyagok mennyiségét elsősorban a szennyvíz keletkezési helyén lehet csökkenteni, vagyis minél kevesebb mikroműanyag kerül a háztartásokban keletkező szennyvízbe, annál kevesebb jut vissza a természetbe.

Hogyan száműzhetjük a mikroműanyagokat?

Ennek módja lehet többek között a mikroműanyagot tartalmazó kozmetikumok, törlőkendők és tisztítószerek mellőzése, illetve mosógépekre szerelhető szűrők alkalmazása, melyek felfogják a mosás során keletkező mikroműanyag-szálacskákat. Amikor csak lehet, ne műanyagból készült háztartási eszközöket használjunk.

Az európai közösségi szabályozásban már megjelentek az első rendeletek a mikroműanyagok kivonásáról és további jogszabályok várhatók.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

mikroműanyagok

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Az EU célkeresztjében a műanyag pellet

Az Európai Bizottság intézkedéseket javasol az elsősorban babzsákok, játékok töltésére szolgáló műanyag pelletekből eredő mikroműanyag-szennyezés megelőzésére…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük