Ezt a pert megnyerték a klímaaktivisták

emberi jogi bíróság


Döntött az emberi jogi bíróság


A strasbourgi emberi jogi bíróságon tavaly tavasszal indított pert a mintegy kétezer női taggal rendelkező svájci Nyugdíjasok Klímaklubja arra hivatkozva, a kormányzat éghajlatváltozás elleni politikája sérti az élethez és egészséghez való jogukat.

Céljuk az volt, hogy az Európa Tanács felügyelete mellett működő bíróság kötelezze Bernt az üvegházhatású gázok kibocsátásának fokozottabb csökkentésére.

A bíróság keddi ítélete szerint “kritikus hiányosságok mutatkoztak” a vonatkozó szabályozási keret bevezetésében. A svájci hatóságok például nem számszerűsítték az üvegházhatást okozó gázok kibocsátására vonatkozó nemzeti korlátozásokat. Az ország így valóban nem is teljesítette az üvegházgázok kibocsátásának csökkentésére kitűzött céljait.

A bíróság szerint továbbá a svájci bíróságok nem szolgáltattak meggyőző indokokat arra vonatkozóan, hogy miért tartották szükségtelennek a kérelmező egyesület panaszainak érdemi vizsgálatát. Az eljárás során nem vették figyelembe az éghajlatváltozásra vonatkozó tudományos bizonyítékokat, és ezzel “nem vették komolyan a panaszokat” – írta ítélete indoklásában az emberi jogi bíróság.

A bíróság ezzel kimondta, hogy Svájc azzal, hogy nem teljesítette az éghajlattal kapcsolatos célkitűzéseit, megsértette az európai emberi jogi egyezményben foglalt jogokat. Svájcot arra kötelezték, hogy fizessen nyolcvanezer eurót, és körülbelül 87 ezer dollárt az ügyet kezdeményező csoport költségeinek fedezésére.

A szakértők szerint a precedensértékű döntés hasonló kezdeményezéskre bátoríthatja a klímaaktivistákat Euróa-szerte, és hatással lehet a nemzeti bíróságok előtt lévő hasonló ügyek kimenetelére is.

Két kerestet elutasítottak

Nem minden esetben nyertek viszont a klímaaktivisták. A bíróság elutasította azt a keresetet, amelyet hat portugál fiatal indított tavaly szeptemberben, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére kötelezzenek 32 államot. Az aktivisták az Európai Unió 27 tagállama mellett Oroszországot, Törökországot, Svájcot, Norvégiát és az Egyesült Királyságot vádolták azzal, hogy nem korlátozza kellőképpen az üvegházhatású gázok kibocsátását, ez pedig elősegíti a globális felmelegedést, továbbá hatással van az emberek életkörülményeire és egészségi állapotára.

 Az ügyet illetően csak Portugália tekintetében áll fel területi joghatóság, így a többi állam tekintetében a kereset nem tudták elfogadni. Mivel a kérelmezők panaszaikkal kapcsolatban semmilyen jogi úton nem éltek Portugáliában, a Portugália ellen benyújtott panaszt is elfogadhatatlannak nyilvánították.

Azt a francia beadványt, amely szerint Franciaország nem tett megfelelő lépéseket az éghajlatváltozás megelőzésére szintén elutasították, mert a felperes jelenleg nem él Franciaországban, így nem hivatkozhat arra, hogy áldozata az elmaradt francia intézkedéseknek.

Nemrég egy másik környezeti is per is lezárult, amely szintén precedensértékű lehet.

Forrás: MTI, NY Times, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még többet a klímaváltozásról

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük