Lehetőleg kerüljük ma a forgalmas helyeket

talajközeli ózon

Délutánra nagyon megnő a talajközeli ózon koncentrációja


A Levegő Munkacsoport a Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy a nyárias meleg és az erős napsütés miatt a forgalmasabb területeken kora délutánra magas ózon-koncentrációval számolhatunk.

A talajközeli ózon

A talajközeli ózon úgy keletkezik, hogy a közlekedési eredetű légszennyezésből a nitrogén-dioxid napfény hatására nitrogén monoxiddá és atomos oxigénné bomlik, majd az atomos oxigén egy oxigén molekulával ózont alkot.

Az ózon az egyik legerősebb oxidáló gáz, mely sejtjeinkkel találkozva robbanásszerű reakciót vált ki, nagyobb koncentráció esetén oxidatív stresszes állapotba hozva a szervezetet. A tünetek a bőr, szem, nyálkahártya irritációtól a légzési nehézségeken keresztül a tartós tüdőkárosodásig terjedő skálán fordulnak elő.

Mit tehetünk ellene?

Mivel az ózon a napsugárzás hatására folyamatosan keletkezik, maximumát általában a kora délutáni órákra éri el, ilyenkor érdemes elkerülni a nagyon forgalmas helyeket, asztmás, légúti, vagy keringési betegséggel élőknek pedig egyáltalán nem javasolt ilyen helyeken tartózkodni.

Az autók belsejében sem vagyunk biztonságban, nem létezik olyan szűrő, mely megakadályozná az ózon gépjárművek utasterébe való bejutását. Az ónszint a késő délutáni óráktól csökkenésnek indul, napnyugtakor már legtöbb esetben nem mérhetünk magas szintet. Minél melegebb van, minél erősebb a közvetlen napsugárzás, és minél nagyobb a gépjárműforgalom, annál jelentősebb mértékű lehet az ózon-szennyezés.

Ilyen viszonyok között a kültéri sporttevékenységet érdemes a délelőtti, vagy kora esti időpontokra időzíteni.

Ha nem tudjuk elkerülni, hogy szennyezett területen tartózkodjunk, akkor zöldségek és gyümölcsök (C- és E-vitamin) valamint sok folyadék fogyasztásával javíthatunk a káros hatásokon.

Forrás: Levegő Munkacsoport/Facebook, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még többet az ózonról

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük