Emlékeztek még a Verespatak-ügyre? Most új fordulat történt

verespatak per

Így zárult a Verespatak miatti per


A romániai Verespatakon és környékén a kanadai Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) bányászati cég Európa legnagyobb külszíni aranybányáját akarta megnyitni, ahol ciántechnológiával bányásztak volna ki 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt. A beruházás ellen azonban 2013-ban nagyszabású tüntetések robbantak ki Romániában, ezért a bukaresti parlament 2014-ben elutasította az aranybánya megvalósulását elősegítő törvénytervezetet.

Ennek hatására 2015-ben a cég fő részvényese, a Gabriel Resources kártérítési eljárást indított Románia ellen a Világbankhoz tartozó nemzetközi fórumon, a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID). Arra hivatkozott, hogy több milliárd dolláros veszteséget szenvedett, mert a román hatóságok, miután 1997-ben bányászati célú koncesszióba adták a területet, a környezetvédők tüntetéseinek hatására végül mégsem tették lehetővé a bánya megnyitását.

Románia győzőtt

A per azonban a befektető kudarcával végződött, mert azt Románia nyerte meg, bár erre szinte senki nem számított. Mint Marcel Bolos pénzügyminiszter egy nyilatkozatában elmondta, meglepte, hogy éppen a felperest kötelezték egy “jelképes”, néhány millió dolláros kártérítés megfizetésére a perköltségért. A tárcavezető az ítéletre várva még azt sem tartotta kizártnak, hogy Romániát akár 6,7 milliárd dolláros (2417 milliárd forintos) kártérítés fizetésére kötelezik. Marcel Ciolacu miniszterelnök február elején szintén borúlátó nyilatkozatokat tett. Most viszont, amellett, hogy támadta a korábbi vezetést, mely jóváhagyta a bánya terveit, köszönetet mondott az ország képviseletét ellátó jogászcsapatnak.

Az Erdélyi-szigethegységben sok évszázados hagyománya van a bányászatnak. Verespatak alatt száznegyven kilométernyi bányajárat húzódik a föld gyomrában, ezek közül hét kilométernyi a római korból maradt fenn. Az UNESCO 2021-ben Verespatakot és környékét is világörökséggé, és egyben rögtön veszélyeztetetté is nyilvánította, amíg a kitermelés miatt az épségét fenyegető veszélyek el nem hárulnak. A helyszínt éppen azért jelölték a listára korábban, hogy megakadályozzák a kitermelést.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több Erdély

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

4 hozzászólás

  1. Author

   Igen. 🙂 Talán ha lassan is, de fejlődik e téren a világ, hogy nem mindig a nagytőke és a profit győz.

    1. Author

     Arra gondoltam, hogy nemzetközi testület döntött az ügyben, szóval ez talán a nemzetközi mentalitást is tükrözi. Ha nem minden ország tart is ott, legalább már nem mindig lehet arra hivatkozni, hogy a nemzetközi álláspont is a profit mellett áll. Románia hihetetlenül gazdag természeti erőforrásokban, így igen nagy a tét. De azért nekik is van hová fejlődniük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük