Betiltják a hozzáadott mikroműanyagokat

mikroműanyagok

Megtiltották a mikroműanyagok értékesítését


Az Európai Bizottság a vegyianyag-szabályozás keretében megtiltotta a mikroműanyagok értékesítését, valamint az olyan termékekét, amelyekhez mikroműanyagokat adtak hozzá és amelyek a használatuk során bocsátanak ki ilyeneket. A bizottság szerint mintegy félmillió tonna mikroműanyag környezetbe jutását lehet majd megakadályozni.

“A mikroműanyagok megtalálhatók a tengerekben, a folyókban és a szárazföldön, valamint az élelmiszerekben és az ivóvízben is. A most bevezetett korlátozás nagyon apró részecskékre vonatkozik, de nagy lépés az ember által okozott szennyezés csökkentése felé” – nyilatkozott Virginijus Sinkevicius, a környezetvédelemért, az óceánokért és a halászatért felelős biztos.

A jogszabály minden öt milliméter alatti szintetikus polimer részecskére vonatkozik, amely szerves, oldhatatlan és ellenáll a lebomlásnak.

Ez magában foglalja az olyan szemcsés anyagokat, amelyeket például töltőanyagként használnak a műfüves pályákon, kozmetikumokban, tisztítószerekben, játékokban, növényvédő anyagokban vagy orvosi eszközökben.

Az intézkedések első csoportja, például a laza csillámporok és mikrogyöngyök tilalma húsz napon belül lép hatályba, más esetekben csak később lesz érvényes, hogy az érintetteknek legyen idejük alternatívák kifejlesztésére és az átállásra.

Forrás: MTI, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több mikroműanyag

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több műanyag

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük