Íme, itt az első költő házi rozsdafarkú, Odett! | Fotók!

Íme, itt az első költő házi rozsdafarkú, Odett | Fotók!


Nemrégiben számoltunk be arról, hogy bár a Jászmaróti odútelep térképe és teljes felmérése nem készült el még (talán majd a napokban), de elkészültek az első fotók, melyek már tojásos fészekaljakat mutatnak. Akkor mutattam először egy fotót a házhoz, pontosabban a szobához legközelebbi fészekodúról, a C1-ről is.

A C1 a könyvtárszoba erkélyén van.

Ez az odútípus elsősorban a házi rozsdafarkúnak alkalmas, esetleg, ahol van még kerti rozsdafarkú, ott neki is. Később érkezik a szürke légykapó, aki szintén szívesen foglalja ezt a típust.


Eben a videóban is felbukkan egy szürke légykapó. Ez a madár 2022-ben az illlemhelység tetője alatt fészkelt, és gyakran vadászgatott a dolgozószoba ablaka előtt, sokszor a madárbalkonon ücsörögve. Nem gond, hogy a C1 már foglalt, mert a ház túloldalán található a C2, mely a parkosított kertre és a magas fákra néz, ami a szürke légykapónak kedvez inkább. Meglátjuk, hogy lesz-e a C2-ben is fészkelő madarunk 2024-ben.

C-odút már 2021-ben is kihelyeztem, többet is, épp a házi rozsdafarkúra gondolva, de egyik évben sem volt foglalás. Kissé reménytelennek is tűnt, hogy végül sikerrel járjak, de azért az idén kihelyeztem új C-odúkat, és végre raktam egyet az emeleti erkély sarkába is, ami „szemre” klassz rozsdafarkús zugolynak tűnt.

Ebbe aztán körülbelül tíz napja fészket kezdtek építeni. Főként a reggeli órákban hallok onnan zajokat, de – bármilyen hihetetlen – madarakat még nem láttam az odúban, s még az erkélyen se!

Hiába él huzamos ideje és szokta meg az embert

a házi rozsdafarkú, a fészekhelyen rendkívül óvatos. Igaz, amióta látom, hogy fészek épül, óvatos vagyok én is, és napközben nemigen megyek ki az erkélyre.


Ma mégis kimentem, amikor váratlanul nagy szél támadt és beborult az ég. Épp videózáshoz készülődtem, mert már régóta tartozom a támogatóknak egy kiadós videóval, egy nagy sétával a birtokon. Amikor hallottam, hogy felzúgnak a fenyők. Kimentem az erkélyre, hogy jobban lássam, mennyire borult be és mi várható. Akkor jutott eszembe, hogy ha már egyszer kimentem, be kellene kukkantani a C1-be, hátha vannak már tojások. Felmartam a fényképezőgépet, kivittem a sámlit, és felálltam. Amikor kiegyenesedtem, váratlanul egy kis fej nézett ki az odúból.

Hamar visszahúzódtam, de aztán arra gondoltam:

legalább egy gyors képet,

legalább egyetlen egyet lőhetnék az odúból kikandikáló buksiról.


Odett, az első fészkelő énekesmadár a háznál. Azért választottam neki ezt a nevet, mert az Odett kicsit olyan pattogós név, mint amilyen az izgatott házi rozsdafarkú hangja. | 2024.04.20., könyvtárszoba erkélye | Fotó: Centauri
Ezen a felvételen kissé halkan bár, de hallható a házi rozsdafarkú jellegzetes csettegése, az a “csitt-csett, csitt-csett”, ami után a kis tojónk az Odett nevet kapta. Ha látjuk majd a hímet is, őt Ottónak hívjuk majd.

Meg is lett a kép, a gépet visszavittem, aztán a sámlit is vissza akartam vinni, de akkor a kis rozsdafarkú kiugrott a fészekből, és izgatottan körberepkedte az erkélyt. Ha már egyszer leszállt a fészekről, kihasználtam az alkalmat, és benyúltam, hogy lássam, van-e már tojás.

Pontosan 4 tojáska lapul már a fészekbélésben.

Vaktában lőttem pár képet az odú belsejébe is, de nem sok látszik. Többet viszont nem akartam zavarni.


Nehéz ennél pocsékabb képet lőni egy tojásos fészekaljról, de amint látjátok, nekem sikerült. Nem akartam zavarni, ez az oka. Egyébként nálam a C1 is nyitható tetejű odú, így elvileg remek fotó lőhető a fészekaljról, amit az első napfényes időben, és amikor Odett nem ül a tojásokon, meg is próbálok. | Fotó: Centauri

A tojó házirozsda – ahogy a hangja alapján elneveztem: Odett – végül a régi épületszárny tetőjére szállt, még később kicsit lejjebb, az ereszre, ahonnan szemmel tarthatta az erkélyt, és ott egy kicsit elült. Kihasználtam az alkalmat, hamar lőttem rá két sorozatot, majd eliszkoltam az erkélyről.

De végre láttam

a fészek gazdáját, és már ti is láthatjátok! Örülhetünk annak is, hogy a fészkelés folyamata sehol sem akadt el eddig. Ezek szerint megépült a fészek és már a fészekalj is megvan. Könnyen lehet, hogy a 4 tojás már teljes fészekaljat jelent, és a madárka már kotlik. Ezért is találtam a fészken, míg korábban egyszer sem. Ha ez így van, körülbelül két hét múlva már fiókák lehetnek a C1-ben.

Ha valamelyik odút igazán könnyű lenne bekamerázni, akkor ezt. Hamarosan utána is járok, hogyan lehetne ezt megoldani. Jó volna nagyon a fiókák kelésétől online élőben nyomon követni a fiókák fejlődését, a fiókanevelést is.     


A kis Odett. Talán ő lesz az első madár a birtok történetében, akit bekamerázunk. | Fotó: Centauri

Borítókép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

7 hozzászólás

 1. A kikukkantó Odett fotó mindent visz: -) “Kiazakimitakar”:-)mondja a tekintete – milyen cuki kismadár.

 2. Ó, az szuper lenne, ha be tudnád kamerázni az odút! Imádok kukucskálni. 🙂

  1. Author

   Ó, én azt nagyon is tudom…. Mindent megteszünk, amit csak lehet. És fontos: az előbb raktuk ki Mara részletes cikkét Lovelock utolsó könyvéről (ami magyarul el sem érhető, de ő végigrágta magát rajta), és hát van némi köze az egyik kedvenc témátokhoz, a mesterséges intelligenciához is.!

   1. 🥰 köszi!
    Nemsokára elmegyek, de majd este megnézem.

 3. Elolvadok, imádom!🐦‍⬛🐦💚
  ❤️

 4. De cukker kis kukucska! <3 Tényleg sokatmondó a kis fejecskéje.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük