Szeretnéd tudni, hogy melyek a leggyakoribb madarak Angliában?

Melyek a leggyakoribb madarak Angliában?


Idén több mint hatszázezer ember vett részt a világ legnagyobb kertimadár-felmérésében. A brit madártani intézet (RSPB) által meghirdetett Nagy kerti madármegfigyelés (Big Garden Birdwatch) során a résztvevők összesen nyolcvan faj kilenc és félmillió egyedét írták össze.

Ahogy a világ számos pontján, beleértve Magyarországot is, úgy Nagy-Britanniában is egyre fontosabb élőhelyet és menedéket jelentenek a kertek a különböző fajoknak. Nem szabad lebecsülni ezen porták jelentőségét, mert csak Angliában például a kertek több mint négy és félszer akkora helyet foglalnak el, mint a természetvédelmi területek.


Az eredményekről látványos videóban számolt be az RSPB

Mint Beccy Speight, az RSPB vezérigazgatója elmondta, a tavalyi természetállapot-felmérés borús képet festett az élővilágról. Az elmúlt évtizedekben tapasztalt hanyatlás nem állt meg, és Nagy-Britanniából minden hatodik faj eltűnhet.

Jó hír ugyanakkor, hogy bárki, akinek kertje van, pozitívan befolyásolhatja ezeket a folyamatokat.

Melyik madárból van a legtöbb?

Az idei kerti madármegfigyelés eredményei szerint a házi veréb megvédte az első helyét, immár huszonegyedik éve. A második helyre a kék cinke, a harmadikra pedig a seregély került. A negyedik helyen az örvös galamb, az ötödiken a fekete rigó végzett.


Így alakult a tízes lista:

  • 1. Házi veréb 1 442 300 példány
  • 2. Kék cinege 1 094 401
  • 3. Seregély 879 006
  • 4. Örvös galamba 835 408
  • 5. Fekete rigó 708 004
  • 6. Vörösbegy 539 820
  • 7. Széncinege 523 638
  • 8. Tengelic 478 740
  • 9. Szarka 446 678
  • 10. Őszapó, 383 166

A seregély tökéletes példa arra, miért fontosak a kertek a madaraknak. A faj felkerült az Egyesült Királyság legveszélyeztetettebb fajainak Vörös Listájára, mivel költőállománya az 1960-as évek óta jelentősen lecsökkent. De a kertek továbbra is fontos menedéket jelentenek neki, és hozzájárulhatnak a fennmaradásához. Egy-egy kis lépés, amit értük teszünk, nagyon is sokat jelenthet a madaraknak.


Ahogyan Beccy Speight fogalmaz: Ha meg akarjuk állítani a hanyatlását, segítenünk kell a természetnek, hogy visszatérjen és a mindennapi élet részévé váljon. A földeknek, a gazdaságoknak és a városoknak is segítségre van szükségük ebben, a kert pedig jó kiindulópont.


Az RSPB rendszeresen tart szemináriumokat a tagjainak többek között arról, hogyan tehetik még inkább madárbaráttá a kertjeiket

Forrás: RSPB, kép: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több kert

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük