Tragikus sorsú madárfajom, a kerti rozsdafarkú

kerti rozsdafarkú

Tragikus sorsú az új madárfajom, a kerti rozsdafarkú


KERT & VADON


Annak érdekében, hogy a birtok élővilágával kapcsolatos bejegyzések a lehető legteljesebbek lehessenek, kénytelen vagyok néha régebbi, többnyire csak a Facebookon megtalálható bejegyzéseket is elétek hozni, máskülönben ezek a feljegyzések, posztok és adatok idővel elvesznének. Ráadásul, ahogy haladunk a birtok rezervátummá alakításában egyre több és több új megfigyelés adódik, melyeket sokszor a korábbi megfigyelések fényében lehet csak reálisan értékelni.

Az alábbi posztot 2022. szeptember 7-én írtam (Facebook)


Angolkert | Fotó: Centauri

👉 Jó hír: 2022. augusztus 04-én új madárfajt üdvözölhettem a birtokon. Ennél is jobb, hogy több példányt és a több napon át. A KERTI ROZSDAFARKÚ (nem azonos a házi rozsdafarkúval!) valaha gyakori faj volt. Emlékszem, amikor először húzott a szívem a madarakhoz – a nyolcvanas években – és Tiszaugon lovagolni tanultam, a Tisza árterében rendszerint a kerti rozsdafarkút láttam elsőként. Azóta a kerti rozsda szinte ritkasággá vált (míg a sokak számára ismerős házi rozsdafarkú továbbra is gyakori).

Magyarország Madáratlasza szerint a fészkelők számát

✖️ A 90-es években 8-12.000 párra becsülték
✖️ 1999 és 2002 között 6-19.000 párra
✖️ 2000 és 2012 között minimum 1.000 párra
✖️ 2017-2018 között már csak 60-180 párra

👉 A zuhanás azóta sem állt meg.

A kerti rozsda „jó úton” tart a kipusztulás felé.

Ennek fényében nem kell magyaráznom, mekkora öröm, hogy nálam épp egy ilyen lejtmenet végén jelenik meg, még ha csak vonuláson is.


kerti-rozsdafarkú
A két rozsdafarkú-fajnál (kerti és házi) a tojók csak tapasztalattal különíthetőek el (a kerti tojók világosabbak), a hímek azonban nem téveszthetők össze: a kerti begye, hasa, testoldala vörös. | Fotó: Pixabay
A gyakori házi rozsdafarkú hímje fekete – őt látjuk a városokban is. | Fotó: Pixabay

👉  Egész hétvégén damilos kasza lógott a nyakamban, MÉZRÉTEKET készítettem elő (ez a méhlegelő megfelelője), és bár láttam „gyanús” rozsdafarkúakat, nem jutott idő megfigyelésekre. Vasárnap dél körül azonban épp damilt cseréltem, amikor a Boldog-boglyánál egy szép hím reppent ki az Őskökényesből. Rászántam 1 órát, és mint kiderült, a gyanús madarak is kertiek voltak.

Így legalább 4-5, de talán 10-15 kerti rozsdám is volt pár napig.

👉 A kerti számára leginkább a régi, hagyományos kert és rétgazdálkodás kedvezett. Az utóbbi 3 évben voltaképp erre állítottam rá a birtok jelentős részét, így talán nem véletlen a kerti rozsdák megjelenése sem. Nem ő az egyetlen faj, ami azt jelzi: jó az irány. Sosem látott madárbőség van itt, ahogy írtam már korábban. Bevallom, ágaskodik bennem ilyenkor egy kis büszkeség, sőt, megkísért az a gondolat is, hogy a létemnek talán a bioszféra számára is van némi haszna.

Továbbra is a legjobbakat kívánva mindenkinek, üdv: Cen’


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több Kert & vadon

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több madár

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Rekordszámú kék vércse költött a Baksi-pusztán

  Az elmúlt években egyre több kék vércse (Falco vespertinus) költ a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben található Baksi-pusztán. Idén ötven pár nevelte fiókáit a kihelyezett mesterséges fészekládákban…Tovább

  Miért költenek olykor hím madarak is?

  Ezek az eredmények új kutatási irányt nyitnak arra, hogy a hímek és nőstények eltérő párzási lehetőségei hogyan befolyásolják az ivari szerepeket, a párzási rendszereket és…

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük