Hány faj él velem a birtokon? | Első leltár

Hány faj él velem a birtokon? | Első leltár


Ezt a kérdést először – ha nem tévedek – valamikor 2019 környékén tettem fel. Akkor határoztam el, hogy teljes felmérést végzek az udvaromban. Kellet várnotok pár évet aztán, hogy valami közelebbit is megtudjunk erről. 2020-tól jelentős átalakításokba, intenzív visszavadításba kezdtem (sokat írtam erről), és ezt a következő években is folytatom, ha lehet, még az eddigieknél is intenzívebben. Többek között azért is fontos ebben az 1-2 évben viszonylag átfogó képet alkotni az itt élő fajokról, hogy legyen mihez mérni a változásokat, az élőhelyátalakítás hatásait.


Bár látványos, könnyen megtalálható, de 2022-ben még új faj volt az ezerjófű is. | Fotó: Centauri

Másfelől valóban érdekes kérdés: egy 11 hektáros területen élhet-e együtt az emberrel akár 1000 növény- és állatfaj is?

Annak idején az 1000 faj nagy számnak tűnt, de ma már nem annyira. Azt korábban is tudtam, hogy mikroszkopikus fajokat is számba véve, meglepően nagy fajszámot kaphatok, de alapvetően a mikroszkopikus fajokkal eleve nem számoltam. Bár vannak remek mikroszkópok a háztartásban, de az már olyan szakterület, ami tényleg nem az én asztalom, akkor sem, ha egy kerekesféreg vagy egy papucsállatka felismerése nem okoz gondot.


A Nagyfenyősor önmagában is egy önálló ökoszisztéma, mely sok új fajt ad, például gombákat. | Fotó: Centauri

2021-ben és 2022-ben már tervszerű fajvadászatba kezdtem,

különösen 2022-ben, amit az koronázott meg, hogy a hosszú aszály után kaptunk egy csapadékos szeptembert, és végre lehetőség nyílt a gombák felmérésére is. Ez sokkoló gazdagsággal szembesített (a tavalyi gombafelmérés itthon életem egyik legszebb emléke lesz, ez biztos), és végül novemberig körülbelül 150 új gombafajt regisztráltam és fotóztam. Mindezek mellett fotóztam a lepkéket, mindenféle növényt és rovart, szó szerint a pincétől a padlásig. Voltak fajok, melyek az előszobában kerültek elő, ahogy pár hete, bár nem új faj, de új adat, erdei cickány jött-ment az előszobában.

Hogy csak gombákból legalább 150 fajt találtam pár hét alatt, jól jelzi, micsoda gazdagság maradhat rejtve, míg nem fogunk tervszerű kutatásba.

Elárvult sünkölyök 2020-ból, akit a terasz előtt találtam. | Fotó: Centauri

2022 végére ígértem egy összesítést a birtok fajairól, de ez többek között a honlapfejlesztés miatt elmaradt, bár a Birtokkönyvbe végig szépen felvittem az új fajokat, és minden adatot, amit az egyes fajokról sikerült begyűjtenem (például virágos növényfajok állománybecslését).

Jelentem, a Birtokkönyv szerint jelenleg

659 növény- és állatfaj előfordulása bizonyított az udvaromban.

Ebből a számból, és tudva, hogy a kutatás nem volt területen és nem terjedt ki kifogástalan alapossággal minden csoportra, már most kijelenthető: a birtokon élő fajok száma minden bizonnyal eléri az ezret, sőt valószínű, hogy jelentősen meghaladja azt. Az alábbiakban „hevenyészett” csoportosításban megadom, hány fajjal képviseltetik magukat az egyes csoportok, de hozzáértő ember számára két dolog rögtön világos lesz. Itt nem követem a helyes rendszertani csoportosítást, inkább arra törekedtem, hogy laikusok is könnyen alkothassanak egy hozzávetőleges képet a birtok flórájáról és faunájáról. A másik, ami rögtön látszik: bizonyos csoportok erősen hiányosak. Kizárt, hogy 5 pókfaj éljen egy ekkora területen. Csak a lakásban ennél jóval többet találni.

Új fajokat alapvetően nem várhatok tőle, de a vadkamerázást nemcsak folytatni kellene, hanem magasabb szintre kell emelni. | Fotó: Centauri

Hozzá kell tennem azt is, hogy a tavaly felvett anyag egy része még most is feldolgozás alatt áll. Vannak olyan fajok, melyek pontos határozása is előttem áll még. Ráadásul olyan csoportok kutatása is erősen hiányos, amiről azt hihetnétek, az a legkönnyebb és abban már biztos jól állok, mondjuk, ha emlősökről van szó. De nem. Szinte semmit sem tudok a rágcsálóimról, ahhoz kisemlőscsapdával kellene felmérni, milyen egér- és pocokfajok élnek itt, és akkor még nem beszéltem a denevérfajokról, holott a denevérek is jó pár fajjal lehetnek itt jelen. Vagy ott vannak a mohák. Szemlátomást gazdag és változatos állományokat találni szinte mindenütt a birtokon, egy szakértő becslése szerint itt körülbelül 50 mohafajnak kell lennie, de ezek többségét nagy biztonsággal csak mikroszkóp alatt lehet határozni. Sorolhatnám még.


Dióízű galambgomba a Nagyfenyősoron | Fotó: Centauri

Bárhogy is, egy számunk már van: 659.

Részletezve:

 • Gombák: 151
 • Lágyszárú növények: 131
 • Fűfélék: 19
 • Bokrok/cserjék: 25
 • Fák: 49
 • Pókok, puhatestűek: 10
 • Rovarok: 82
 • Lepkék: 33
 • Hüllők/kétéltűek: 8
 • Madarak: 134
 • Emlősök: 18
Citromsármány alapfaj a birtokon, de változás, hogy már költési időben is az Angolkerten belül tart revírt. | Fotó: Centauri

A felmérések szempontjából ezen a héten kezdődik az év.

A vegetációs időszak, amikor az itt élő fajok többsége aktív, látható, megtalálható és regisztrálható. 2023 egyik legnagyobb feladat az lesz, hogy kihasználva ezt a tavaszt és nyarat (a sok csapadék kedvező!), főként az erősen hiányos csoportokra koncentrálva, elfogadható kutatottságot érjek el minden csoportban. Ez nem kis falat, de nem lehetetlen.

Ha nagyjából sikerül, akkor minden valószínűség szerint legkésőbb őszre meglesz az 1000 faj. A kérdés csak az, hogy a következő 2 évben mennyivel emelkedik ez a szám 1000 fölé.

Pókhálóslepke is tavaly lett meg, bár már sokat kerestem korábban is. Lepkék terén egyébként jól állunk, sok új faj már csak az éjjeli lepkék között várható. | Fotó: Centauri

Mindenképp tanulságos, hogy egy ember, aki birtokol 11 hektárt, ami nem is oly nagy terület, akár több mint 1000 faj egyedeinek sorsa fölött is diszponálhat. Ehhez mérten és ennek tudatában kell jelen lenni egy ekkora területen, de akár egy kis udvarban vagy hátsókertben is.

És sose feledjük: a Homo sapiens pedig a Földön 35-40 millió (!) faj sorsát befolyásolja! …és amikor igazán értelmes fajjá válik, ennek is tudatában lesz.


Az alábbi videókban sok fajt láthattok, és kizárólag a birtokon készült felvételeket. Külön öröm, ha feliratkoztok a Youtube-csatornára!


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több “Kert & vadon”

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több vadon

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  3 hozzászólás

  1. A pókokról jut eszembe: a belső terek élővilágát is számba veszed – nagyház, kisház, pince -, vagy most csak az érdekel, hogy kik élnek kívül?

   1. Author

    Mindent! A kövek alá is benézek, tényleg!

    1. 🙂 🙂
     Nem mintha kételkedtem volna benne, hogy alapos munkát fogsz végezni! Ráadásul ez olyan, ami sosem lesz kész, mert minden folyton változik.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük