Nemcsak a rovarirtás és a virághiány fenyegeti a poszméhek életét

poszméhek

Nemcsak a rovarirtás és a virgáhiány fenyegeti a poszméhek életét


A poszméhek állománya már az 1950-es évek óta csökken világszerte, ennek okai között pedig több tényező is szerepel a rovarirtószerektől az élőhelyek elvesztéséig. Most pedig egy újabb bűnöst is találtak: a felmelegedést.

A kanadai Guelph Egyetem kutatói egészen az 1800-as évekig visszanyúlva vizsgálták át a méhekről szóló tanulmányokat, amiből kiderült, hogy bármely fajba tartozzanak és bárhol éljenek is, a poszméhek sokunkhoz hasonlóan

nem bírják a hőséget.

A hőmérséklet számukra 28 és 32 fok között ideális, amikor azonban a fészek, amelyet gyakran a földre raknak, 36 fok fölé melegszik, a körülmények életveszélyessé válnak, és a méhek nem szaporodnak tovább, mivel a lárvák különösen érzékenyek a hőre. Sokkal inkább, mint a felnőtt egyedek, és egy-egy nagyobb hőhullám akár egy egész nemzedéket elpusztíthat.

Mint Peter Kevan, a Guelph Egyetem munkatársa elmondta, bárhol éljenek is a poszméhek a sarkvidékek és a trópusok között, ugyanolyan fészekhőmérsékletet igényelnek. Ha pedig túl meleg van, akkor nagy az esély rá, hogy elpusztulnak.

Egy bizonyos hőmérsékletig azonban meg tudják védeni a növekvő lárvákat úgy, hogy szárnyaikkal legyezgetik a fészket. Ez az okos módszer viszont nem elég a brutális hőséggel és az általános felmelegedéssel szemben. A helyzet kezelésére felmerültek olyan ötletek, mint az elektronikus klímaszabályozó „méhsejt”, amely a méhészeknek talán segíthet, de a vadméheknek nem jelent megoldást.


Forrás: New Scientist, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több méh

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük