Karanténba tett négy könyvet a Francia Nemzeti Könyvtár

Francia Nemzeti Könyvtár

Karanténba tett négy könyvet a Francia Nemzeti Könyvtár


Az érintett kötetek mind a 19. században keletkeztek, borítójuk pedig élénk zöld színű, ami ebben az esetben különösen veszélyesnek bizonyul. A smaragd festék ugyanis, amelyet párizsi vagy Scheele-zöldnek neveztek el a német származású kémikus, Carl Wilhelm Scheele nyomán, és amellyel akkoriban gyakran festették a könyveket, arzént tartalmaz.

A gyilkos szín

Mind a négy könyvet a viktoriánus Nagy-Britanniában nyomtatták: két kötet Edward Hayes 1855-ös műve, az Írország balladái (The Ballads of Ireland), emellett Henry Stanley Román költészetének 1856-os kétnyelvű példánya és a Királyi Kertészeti Társaság (Royal Horticultural Society) 1862-1863-as könyve is káros lehet az egészségre.

Az említett műveket karanténba helyezték, és egy külső laboratórium vizsgája meg azokat, hogy felmérje, pontosan mennyi nehézfémet tartalmaznak.

A lehetséges színváltozatok, ahogy kopnak a könyvek

A Mérgező könyvek projekt

A potenciálisan veszélyes könyvek listáját a Poison Book Project című kezdeményezés keretében állította össze a Delaware Egyetem és a Delaware-i Winterthur Múzeum, a kutatók 2019 óta több száz könyvborítót teszteltek nehézfémekre. Mint mondják, ezeket a mérgező könyveket nagyon körültekintően kell tárolni, mert komoly egészségügyi kockázatot jelentenek mindazokra, akik érintkezésbe kerülnek velük. Az arzén a zöld színű bőr-, papír- és vászonkötésekben egyaránt megtalálható, utóbbiak közül a megvizsált 19. századi művek több mint felében bukkantak rá az elemre.

Találtak emellett még vasat, rezet és cinket, amelyek nem tekinthetők mérgezőnek, de krómot, ólmot és higanyt is, amelyek viszont igen.

Éppen ezért a Francia Nemzeti Könyvtár a PBP listáján kívül más zöld borítású könyveket is megvizsgál. Nem ez az első eset, hogy el kell különíteni könyvtári könyveket, az év elején a Bonni Egyetemen vettek le szintén 19. századi zöld könyveket a polcokról arzénveszély miatt.

Forrás: Euronews, képek: Unsplash, wiki.winterthur.org, udel.eu

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több könyv

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Újra nő a könyvtárak népszerűsége

Az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete közzétette 2023-as országos könyvtári statisztika gyorsjelentését, amely megmutatja a hazai könyvtári rendszer…Tovább

Megnyílt az Ünnepi Könyvhét

“A könyvhét az írók, az illusztrátorok, a könyves szakemberek és az olvasók ünnepe” – mondta Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők…Tovább

6 hozzászólás

 1. Vajon meddig használtak arzén tartalmú festékeket könyvborítókhoz?

  1. Author

   Aha, ez tök jó kérdés, meg hogy végülis hogy jöttek rá, hogy mérgező. Azt olvasom, hogy csak a 20. században szüntették be a gyártást, és akkor is inkább a divat, mint az egészségügyi kockázatok miatt.

   1. Köszi, ez lett volna a következő kerdésem, Mara 😊

 2. Furcsa, elég sok könyvünk van, de zöld borítójú egy se.

  1. Author

   Érdekes. 🙂 Látod, a divat. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük