Filmajánló a hétvégére | Folyók és utazások

filmajánló hétvégére

Filmajánló a hétvégére | Folyók és utazások


Jó néhány érdekes film érhető el ingyen a Médiaklikken még néhány napig, ezekből ajánlunk egy párat a hétvégére.

Figyelő folyó

A 2021-es magyar ismeretterjesztő filmben a Kis-Küküllő folyó mesél mindarról, amit lát, hall, vagy amire emlékezik a mintegy kétszáz kilométeres útja során. A Kis-Küküllő Erdélyben, a Görgényi havasokban, 1100 méteres magasságban ered. Átszeli Hargita, Maros és Fehér megyét, majd Balázsfalvánál találkozik a Nagy-Küküllővel.

A Kis-Küküllő térségét bemutatva nem csak egy viszonylag kis régió különleges világát fedezzük fel, hanem képet kapunk Erdély kulturális és történelmi értékeiről is.

A film itt látható május 8-ig.

Vad Dráva – A kétarcú folyó

Aki a Magyarország és Horvátország határán kanyargó Drávához érkezik, természetes partszakaszokkal, zátonyszigetekkel tarkított, tiszta vizű folyót lát maga előtt. A Dráva azonban nem csak egy folyó – sok-sok történet hordoz. A filmben társául szegődünk, hogy megismerjük. Látjuk, amint meseszép hegységek csúcsai között születik, sebesen robog és lelassul, elágazik és kanyarog, megannyi élőlénynek ad otthont és táplálékot, és azt is, amint vízerőművek turbináit hajtja. Vándorol a hegységektől a síkságig sok száz kilométeren és öt országon át, a forrásvidéktől a torkolatig.

A film itt látható május 7-ig.

Devon és Cornwall partvidékén Michael Portillóval Dél-Cornwall

Michael Portillo brit író, újságíró és expolitikus négyrészes sorozatban mutatja be Cornwall partvidékét. Útját a Devon és Cornwall tengerparti szikláit követő túraösvényen a hatalmas Great Hangman szikla árnyékában kezdi meg, és az első napján a Bull Point-i világítótoronyig jut el. Másnap a hajótemetőként elhíresült Morte Point érintésével Woolacombe-ig gyalogol el. Gyalogútjának utolsó cornwalli szakasza a Lizard-félsziget keleti részén indul, egy nagy múltú halászfaluban, Coverackben. Útja során felkeres egy családi tehénfarmot, majd feleleveníti a csempészek és kalózok hátborzongató történeteit, amelyek e barlangokkal teli partszakaszhoz kötődnek, és amelyek Daphne du Maurier világhírű regényéből ismerősek.

A soorzat első része május 7-ig, az utolsó május 10-ig látható itt.

Utazások Európa tájain: Horvátország termékeny kertje a Földközi-tengernél

Az Isztriai-félsziget gyönyörű tájain a helyi gazdák igyekszenek feleleveníteni a régi hagyományokat a mezőgazdaságban, ugyanakkor fenntartható gazdálkodást folytatni. Kemény munkával – és a turizmus segítségével próbálják biztosítani a félsziget jövőjét. A film bemutatja Isztria három nagy tájegységét és az itt működő családi vállalkozásokat.

A film itt látható május 7-ig.

Álomkertek – 3. évad Amalfi 2. rész

A Tirrén-tengerbe nyúló sziklákon olyan festői kisvárosok sorjáznak, mint például Positano vagy mint Amalf, amiről az egész partvidék is a nevét kapta.“A lélek titkos kertje”- Enza Telese és Antonio di Marco így nevezték el a kertet, amit odaadóan ápolnak, és ahol különböző színházi bemutatókat is tartanak. Ravello híres villái között találjuk a Villa Cimbrone-t, ami most exkluzív szállodaként üzemel. Itt a vendégek lilaakác-lekvárt is kóstolhatnak. Kertjében pedig mindig rengeteg a tennivaló.

A film itt látható május 4-ig.

Kiállítások a nagyvilágból: Canaletto és Velence művészete

A Buckingham-palotában található Royal Collection Trust rendelkezik a világ legnagyobb Canaletto-gyűjteményével. Jelentős festményeket, rajzokat és metszeteket tartalmaz, amelyeket eredetileg a gyűjtő, Joseph Smith konzul, egy Velencében élő angol férfi állított össze, majd 1762-ben teljes kollekcióját eladta III. György királynak. Smith nemcsak Canaletto műveit gyűjtötte, hanem más, Velencében ugyanakkor dolgozó művészek alkotásait is. Közéjük tartozott Sebastiano Ricci, Marco Ricci, Rosalba Carriera, Luca Carlevarijs, Zuccarelli, Piazzetta és mások. Ez egyedülálló lehetőség arra, hogy ne csak Canaletto műveinek nagy részét tekintsük meg a “Királynő Galériájában”, hanem egyúttal a 18. század legbefolyásosabb velencei művészeit is tanulmányozzuk.

A film itt látható május 6-ig.

A gyalogáldozat

Végezetül jöjjön egy máig látható játékfilm, mely egy igaz történetet dolgoz fel, amelyben az amerikai sakkcsodagyerek, Bobby Fischer (Tobey Maguire) hirtelen két szuperhatalom küzdelmének kellős közepén találja magát, amikor kihívja egy játszmára Borisz Szpasszkijt, vagyis magát a Szovjetuniót.

A film itt látható május 4-ig.

Kép forrása: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több film

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük