Mi minden él a Dunában? Online közvetítés a mikroszkóp alól

él Dunában

Mi minden él a Dunában? Online közvetítés a mikroszkóp alól


Egészen káprázatos, hogy mennyi parányi lényt rejthet akár egyetlen vízcsepp is. Most pedig mindezt a saját szemünkkel, élő egyenes adásban is láthatjuk egy új kutatási programnak köszönhetően, amelyről az Ökológiai Kutatóközpont a Facebookon számolt be. A Vízi Ökológiai Intézet már korábban megfigyelő programot indított a Duna hosszú távú, ökoszisztéma-léptékű változásainak követésére, a vizsgálat pedig kiterjed valamennyi planktonra (beleértve a bakteriális, növényi- és állati lebegtetett szervezeteket).

Abonyi András ökológus

tavaly pályázati támogatást nyert az MTA Lendület Programjának keretében a Folyóvízi plankton-ökoszisztéma működésének megértéséhez, és kutatócsoportot alapított, amely a plankton biológiai sokféleségének szerepét vizsgálja az emberi tevékenységekre és a globális felmelegedésre adott válaszban, nagy folyókban és holtágaikban.

A plankton biológiai sokfélesége kulcsfontosságú a folyóvízi ökoszisztémák stabil működéséhez, ugyanakkor a biodiverzitás-ökoszisztéma-működés összefüggéseit alig kutatták még folyóvízi planktonra.

A Lendület Folyóvízi Ökológia Kutatócsoport tagjai hetente vesznek mintát a Dunából Sződliget térségében, Becz Álmos, a kutatócsoport tagja pedig minden csütörtökön élőben közvetíti a begyűjtött minták mikroszkópos képét a Duna Hosszútávú Monitoring Youtube-csatornáján, hogy minden érdeklődőnek megmutassa a Duna rendkívül változatos mikrovilágát.


Az első videó a múlt héten került fel

A rákövetkező hétfőkön szerkesztett formában is közzéteszik a videókat az Instagramon és a Facebookon.

A videóhoz inspirációként egy részletet is hozzáfűztek S. Becz Pál huszadik századi író-költő Ha keresed című verséből:

“Nézd, a vízcsepp szűk határa
Egy világot zár magába
S benne apró, parány lények
Tért s nyugalmat lelve élnek.”

Forrás: ÖK/Facebook, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több vízi élet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Kellenek halak a kerti tóba?

Sokan építenek a kertjükben néhány négyzetméteres mesterséges tavakat, azzal a talán nem is teljesen tudatosuló céllal, hogy így hozzák el otthonaikba a természetes vizek…Tovább

2 hozzászólás

  1. És tényleg, csak az óceánok, tengerek planktonjait láthatjuk sokszor filmekben is. Persze a szerepük a Föld egészsége szempontjából bizonyosan lényegesebb lehet, de nagyon jó, hogy végre van egy ilyen kutatás, és főleg, hogy itthon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük