Kipusztulás felé tart a kerti poszáta

Kipusztulás felé tartó madárfaj a kertben! | Kerti poszáta


KERT & VADON


Annak érdekében, hogy a birtok élővilágával kapcsolatos bejegyzések a lehető legteljesebbek lehessenek, kénytelen vagyok néha régebbi, többnyire csak a Facebookon megtalálható bejegyzéseket is elétek hozni, máskülönben ezek a feljegyzések, posztok és adatok idővel elvesznének. Ráadásul, ahogy haladunk a birtok rezervátummá alakításában egyre több és több új megfigyelés adódik, melyeket sokszor a korábbi megfigyelések fényében lehet csak reálisan értékelni.

Az alábbi posztot 2022. szeptember 12-én írtam (Facebook)


Az Angolkert 2022. szeptemberében | Fotó: Centauri

👉  Nem tudok mindenről azonnal beszámolni, sokszor nem is akarok addig, míg nem tudom megadni a módját, például nincs egy értékelhető fotóm. Ez a helyzet a kerti poszátával is, aki legalább akkora örömöt okozott az idén, mint a kerti rozsdafarkú, és szintén azt jelzi: jó irányba tart a birtok. A kerti rozsdáról írtam a napokban. Őt korábban egyáltalán nem észleltem itt, de most bő egy hétig 4-5 (talán 10-15?) példány vendégeskedett nálam. Különösen örömteli volt ez azért, mert a fészkelő kerti rozsdafarkúak száma a 90-es években még 10.000 pár körül járt, 2018-ra viszont lecsökkent 60-180 párra, és azóta is egyre ritkább, vagyis fészkelőként a kipusztulás felé tart.

👉  Ennél is nagyobbat zuhant a kerti poszáta.

A 90-es években még 10.000-30.000 párra becsülték a nálunk költők számát, ami 2018-ra durván 500 párra csökkent. Néhány alkalommal előfordult már nálam 1-1 példány (főként a 2000-es évek elején), de amit az idén augusztus utolsó két hetében történt, olyat soha korábban sehol nem tapasztaltam. Augusztus 15. körül hajnalban rég nem hallott, igen halk poszátaénekeket hallottam az Őskökényesben, később az Angolkertben is (élőhelytérkép hozzászólásban). Némi megfigyelés után rájöttem, hogy kerti poszáták érkeztek hozzám. Később kiderült, hogy nem is akármennyi. Alsó hangon is legalább 20-25 madár pihent nálam szeptember első hetéig. Megbecsülni a pontos létszámot nehéz, mivel igen rejtetten mozog.


👉 És határozni sem könnyű. Emlékszem, gyűrűzővizsgára készülve attól tartottunk a leginkább, hogy egy kerti poszátát kapunk. Szinte minden fajnak vannak egyértelmű fajbélyegei, de a kerti poszátának nemigen. Viccesen azt szoktuk mondani, hogy

a kerti poszáta egyetlen fajbélyege az, hogy nincs fajbélyege.

👉 Amikor olyan fajok jelennek meg váratlanul „tömegesen”, amelyek egyébként viszonylag ritkák, gyakran csak egy szokatlanul jó évről vagy erős vonulásihullámról van szó, én mégis azt gondolom, hogy ilyen fajok népes megjelenése és hosszas időzése a birtok vonzerejét jelzik. Viszonylag pontosan meghatározható, mi változott itt, ami kedvez a kerti rozsdafarkúnak vagy a kerti poszátának. Utóbbi vonuláson a bodzán él (a bodzáról szintén írtam a napokban), de igényli a sűrű aljnövényzetet. Itt pedig az a helyzet, hogy mára a bodzáim hatalmassá növekedtek, létszámukat is felszaporítottam, így az Angolkert mázsányi bodzát terem, ráadásul a karantén óta felhagytam a gyeppel, és az Angolkertet is kaszálásra állítottam át. E kettő valószínűleg ideális körülményeket teremtett a kerti poszátának.

👉 2022 madártani örömei azzal a hittel ajándékoznak meg, hogyha még inkább ráerősítek a megkezdett munkákra, akár olyan fajoknak is menedéket nyújthatok, akik egyébként nagy bajban vannak a nagyvilágban.

Köszönöm a figyelmeteket és támogatásotokat! Megosztásnak épp úgy örülök, mint minden egyes kerti poszátának 🙏 Továbbra is a legjobbakat, üdv: Cen’

Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több Kert & vadon

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több vadon

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük