Ilyen az, ha a mesterséges intelligencia műt

mesterséges intelligencia műt

Ilyen az, ha a mesterséges intelligencia műt


A Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján már hat mesterséges intelligencia vezérelte térdprotézisműtétet hajtottak végre. A gép a műtétet már előre, mesterséges intelligencia segítségével tervezi meg, amely a világon képződő összes műtéti adatot rögzíti és egy központi rendszerben tárolja.

Tehát bárhol végeznek hasonló műtétet, a szoftver tanul ezekből. A robot pedig ezek alapján tanácsokat tud adni az orvosoknak, hogyan operáljanak, és miként végezzék el még pontosabban a műtéteket. Miközben a világon eddig elvégzett beavatkozások valamennyi információjából képes válogatni, a beteg sajátos anatómiájához, igényeihez igazodik.


Ennek további előnye, hogy míg a hagyományosan végzett ortopédiai műtéteknél előfordulhatnak két-három milliméteres eltérések, amelyek akár életre szóló panaszt is okozhatnak a betegeknek, a Cori robottal végzett beavatkozások legfeljebb fél millimétert tévedhetnek.

A tapasztalatok szerint az így végzett műtét után nagyon jól mozog a betegek térdízülete és sokkal gyorsabbnak tűnik a felépülésük. Az egyetem azt tervezi, hogy hamarosan meg is vásárol egy ilyen robotot.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több MI

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük