Miért ne vigyél sast vagy sólymot moziba! | A madarak látása

Miért ne vigyél sast vagy sólymot moziba! | A madarak látása


Kert & vadon


“A sólyom szemének felbontóképessége olyan nagy, hogy 300 km/h fölött sem alakul ki nála csőlátás. Húzzon át az égen bármily sebességgel, tisztán és részletgazdagon lát mindent.”

Tételezzük fel, hogy belehabarodsz egy sólyomba. Nehéz elképzelni, bár a mitológia bővelkedik efféle sztorikban, hogy csak egyet említsek: Zeusz is hattyú képében csábította el Lédát. Szóval. Ha sólyommal randizol, sok minden működik, ami az embernél is, de egy mozizással mindent tönkre tehetsz.

Virágot nem kell vinned,

arra csak akkor volna szükség, ha mondjuk egy búbos vöcsökhöz mennél légyottra, a vöcskök ugyanis fészekanyaggal ajándékozzák meg egymást. A vacsorameghívás amúgy – bármilyen madárba szeretsz is bele – szinte mindig működik.

Jégmadárnak halat vigyél, cinegének hernyót, de ha a választottad valóban sólyom, akkor muszáj lesz fognod legalább egy galambot, amit nagy egyetértésben együtt téphettek szét.


A tánc is bejön

szinte mindig, daruval, hattyúval, voltaképp még egy sólyommal is, bár náluk ez nem igazán látványos. Ennek akár örülhetsz is, ha nem vagy a táncparkett ördöge, nem vagy egy Fred Astaire. Elég kicsit hajbókolni, biccentgetni, és jó eséllyel máris közelebb kerültél sólyom-választottad jéghideg szívéhez.

Szerenádozni is lehet, ez is bejön szinte mindig, csalogánynál, rigóknál, poszátáknál, sólyom esetén az sem gond, ha csak vijjogni tudsz.

Egyvalamitől azonban mindenképp tartózkodj!

Ha volt már közös vacsora, biccegetés, pár keringő a levegőben, esetleg téptetek már szét zsenge galambot szépen ketten, nagy és szerelmetes egyetértésben, és már véres csőrötöket fenitek az ágon, elégedettségedben és jóllakottságodban megkísérthet az a gondolat is, hogy végre moziba vidd a párod, mert mint tudjuk, tipikusan mozi után szokás egymást hazakísérni, s azzal is tisztában vagyunk, hogy e kísérgetések végén gyakran el sem válunk, és inkább „megiszunk még egy teát” a lakásban – azaz a hálószobában…

…és pontosan tudjuk azt is, mire jó ilyenkor a “bélyeggyűjtemény”. Az, amire senki sem kíváncsi, de amit azért minden hím megmutatna.

Ezért aztán valóban megkísérthet a gondolat, hogy vegyél kettő mozijegyet, de ezt – szerelmes barátom – semmiképpen se tedd.

Nyilván tudod,

hogy a mozgókép is állóképek sorozata, csak azért látod mozgóképnek, mert az állóképek oly gyorsan követik egymást, amit a szemed nem bír követni, így az állóképek sokasága mozgóképpé olvad össze előtted. Talán tudod már – ha EZT ITT olvastad már, akkor biztosan –, hogy a vándorsólyom a világ leggyorsabb élőlénye.

Ugyanakkor hiába száguldozik nem ritkán 300 km/h fölött, sosem szenved balesetet, s ez nem csupán remek reflexeivel magyarázható, hanem a látásával is.

Kilométerekről szúr ki egészen apró zsákmányállatokat, két kilométerről leolvassa, mit írtak egy gyufásdobozra. A sólyom szemének felbontóképessége olyan nagy, hogy 300 km/h fölött sem alakul ki nála csőlátás. Húzzon át az égen bármily sebességgel, tisztán és részletgazdagon lát mindent.

Mármost az a helyzet, hogy ha elviszed a sólymot bármilyen klassz filmre – mondjuk egy nem túl csöpögős, fordulatos, ugyanakkor érzelmes drámára – garantált a kudarc.

Hamar felfigyelsz majd rá,

hogy választottad zavartan fészkelődik sokszor már a film elején, majd látványosan unatkozni kezd, ásítozik, tollászkodik. Miért? Az ő látásával még a gyors egymásutánban vetített állóképek sem olvadnak össze mozgóképpé. Vagyis míg te izgalmas, jól fényképezett mozit nézel, ő egy kínosan hosszú, érdektelen diavetítést.

Ezek után érthető, ha a film végén szíved szép sólyma faképnél hagy és elszáll, hisz azt gondolhatja: aki ennyire unalmas baromságokra viszi őt, mennyire lesz unalmas ő maga pár nap után? Hát még évtizedekkel később! Nincs olyan sólyom, aki ezt a kockázatot bevállalná, így aztán azt tanácsolom, ha sólyomba szerettél bele, kerüld a mozizást.

Ugyanez igaz akkor is, ha sas a választottad, hisz a sasok szeme semmivel sem rosszabb. Tartsd magad a fentiekhez akkor is, ha a szíved egy keselyűért dobog, és a kopasz nyak látványától lobban lángra.

Remélem, segítettem, és mint életvezetési tanácsadó megoldottam legégetőbb gondodat. Oszd meg másokkal is, hogy eljusson mindenkihez, aki sólyomba vagy sasba habarodott bele.

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Hamarosan gólyák szelhetik London egét

2016-ban sikeresen visszatelepítették a fehér gólyákat Dél-Angliába, most pedig London és környéke a cél. A Citizen Zoo nevű, a lakosság bevonásával szervez…Tovább

Épülhet a hortobágyi madárszínház

Épülhet a hortobágyi madárszínház Aláírták a konzorciumi szerződést, így elkezdődhetnek a hortobágyi madárszínház építésének munkálatai. A madármegfigyelő bázis Máté Bence természetfotós elképzelései alapján valósul meg,…

1 hozzászólás

  1. Épp kérdezni akartam, hogy mi a helyzet a halászsasokkal – mert én már imádom azt a skóciai párt, akiket az élő közvetítésekben megfigyelek 🙂 -, de már oda is értem a cikkben a válaszhoz.
    (Gyakran előfordul, hogy kérdeznem sem kell, mert később benne van a cikkben a válasz. 🙂 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük