Így újultak meg a fasorok Budapesten

fasorok Budapesten

Így újultak meg a fasorok Budapesten


Befejeződtek a fasorrekonstrukciós munkák Budapesten, a pesti oldalon az Üllői út, a budai oldalon pedig a Fehérvári út és a Hegyalja út fasora kapott alapos vérfrissítést idén tavasszal – írja Facebook-oldalán a Főkert.

A faápolók az előzetes szakmai felmérés során mindhárom helyszínen számos kiöregedett, rossz egészségi állapotú egyedet találtak, amelyeket vagy szisztematikusan leápoltak vagy kivágtak. Ez utóbbiakat vissza is pótolták ebben az ültetési időszakban, ezáltal hosszútávon egy egységesebb képű fasor jön létre azonos korú és fejlettségű fákkal.

A legnagyobb munkát az Üllői út jelentette, ahol 310 fát kellett kivágni. Ezek helyett ötvennel több, azaz 360 facsemetét ültettek el. Ahol erre volt lehetőség, ott igyekeztek a korábban az Üllői úton többnyire jellemző gömbakácokat (Robinia pseudoacacia ’Globosa’) ökológiailag értékesebb és dekoratívabb fákra cserélni, például oszlopos gyertyánra (Carpinus betulus ’Fastigiata’), vagy gömbnövekedésű csepleszmeggyre (Prunus fruticosa ’Globosa’).

A Fehérvári úton több mint negyven pagodafát (Styphnolobium japonicum ’Regent’) cseréltek ki, a Hegyalja útra pedig a városi körülményeket jobban tűrő mezei juharok (Acer campestre) kerültek.

A fiatal csemeték az első öt évben még különleges odafigyelést, elsősorban öntözést igényelnek. Az Üllői úton ezt öntözőzsákokkal oldják meg, amelyek csepegtetve, folyamatosan biztosítják a fácskák megfelelő vízellátottságát.

Forrás: Főkert/Facebook, képek:

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több Budapest

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Ez a hely az idén az Év étterme

A Dining Guide 2005 óta adja át díjait a legjobb éttermeknek, így idén is elismerték a kiemelkedő teljesítményeket. Ebben az évben viszont jelentősen megváltozott…Tovább

2 hozzászólás

    1. Author

      Reméljük, meg is maradnak az új egyedek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük