Rejtett világ | A vadvizek története | Filmajánló

vadvizek története

Rejtett világ | A vadvizek története | Filmajánló


Fehér Zoltán fiatal természetfilmes trilógiát készített a hazai vadvizekről, amelynek harmadik darabja nemrég, a Föld napján került fel a rendező Youtube-csatornájára, a Vad Víz Stúdió oldalára a Természetjáró Magazin híre szerint. A film címe Rejtett világ: A vadvizek története, és ritkán látott élőlényeket valamint vízi életközösségeket vonultat fel, melyek gyakorta az ember közvetlen közelében élnek, mégis szinte alig veszünk róluk tudomást. Bemutatja azt is, hogy a 2020-as évekre jellemző aszályoknak és szélsőségeknek milyen hatása volt a vadvizeinkre.


A közel 90 perces film 2023-ban elnyerte a Gödöllői Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál fődíját. A rendező egyik előző filmje a témában a

Vad víz: Aqua Hungarica,

melynek főszereplője maga a víz, de egyes jelenetekben reflektrofénybe kerül a foltos szalamandra, az európai vidra és az aranysakál. Egy év eseményeit bemutatva látható Magyarország számos ismert és kevésbé ismert vízi életközössége, és az is, hogy milyen veszély fenyegeti őket.


A film előzetese

A másik film a

Múlt és jelen: Vizeink az ember kezében,

melyből Magyarország mesterséges vizeit, halastavait, víztározóit és bányatavait, továbbá az egykor kiterjedt ártéri területeket és azok élővilágát ismerhetjük meg.


Ez a rész is teljes egészében fenn van a Youtube-on

Kulisszatitkok a Vad víz: Aqua Hungarica rendezőjétől és operatőrétől. A film készítése 2017-ben indult útnak és szerte Magyarországon 27 helyszínen forgott. Ebből a kisfilmből kiderül, honnan jött a témaválasztás és miért fontos vadvizeink védelme.

Forrás: Természetjáró Magazin, kép: Vad Víz Stúdió/Facebook

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több víz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Kellenek halak a kerti tóba?

Sokan építenek a kertjükben néhány négyzetméteres mesterséges tavakat, azzal a talán nem is teljesen tudatosuló céllal, hogy így hozzák el otthonaikba a természetes vizek…Tovább

2 hozzászólás

  1. Nagyon szép filmek. Ilyenkor mindig arra gondolok, de jó, hogy ennyi tehetséges fiatalember van.

  2. De jó, hogy Lívia hozzászólt – köszi! -, mert ez a cikk nekem eddig valahogyan kimaradt. 🙁 A hozzászólás ide navigált.
    Meg fogom nézni a filmeket.
    Köszi, Mara, neked is! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük