Tudod, hogyan történik a lepkék jelölése?

Tudod, hogyan történik a lepkék jelölése?


Kert & vadon


“…felmerült a kérdés, hogy amikor például rendszeresen találkozunk nagy pávaszemmel, vajon mindig más és más példányokat látunk?”

Újításainknak se szeri, se száma 2024-ben. Nagy boldogság mindig, ha sokat haladunk, higgyétek el – és hála minden segítségetekért! Támogassátok továbbra is természetvédelmi területünket és magazinunkat ITT, ránk fér.

De a lényeg! Amíg továbbra is várjuk a tavaszt – bár egyszer már nemcsak a tavasz, hanem a nyár is megérkezett –, míg várjuk, hogy végre enyhüljön a hideg szorítása, addig megmutatjuk, hogyan indult el a lepkék jelölése nálunk. Ilyen sem volt még.

Az éjjeli lepkék kutatását 2021-ben kezdtük,

de igazán aktívan csak 2023 szeptember elejétől november végéig lámpáztunk, és csalit is 2023-ban vetettünk be először. Mindezzel szemben 2024-ben összeállítottunk Baranyi Tamás lepkész tanácsai alapján egy professzionális lepkész installációt.

Ennek köszönhetően jelentős eredményeket értünk el máris, és a regisztrált, fotózott éjjeli lepkefajaink száma közelít a 200-hoz (!).

Ha ismét melegek lesznek az éjszakák, talán csak 1-2 éjszaka kell, hogy meg is legyen a 200 éjjeli lepkefaj.


Két púposszövő-faj ugyanazon az estén egymás mellett. A bal oldali az apáca púposszövő (jobbra szürke púposszövő) jelentős természeti érték és talán országos szinte is értékelhető állományra bukkantunk a területünkön. Hamarosan részletesen írunk róla (is)!

Ritka, érdekes lepkefajok!

Mivel legnagyobb örömünkre megkerült rendszeresen néhány látványosabb, és pár ritkább, érdekesebb lepkefaj is, mint amilyen az éger szigonyosbagoly, az apáca púposszövő (ez lesz talán az egyik legérdekesebb fajunk) és Európa legnagyobb lepkéje, a nagy pávaszem is, felmerült a kérdés, hogy amikor például rendszeresen találkozunk nagy pávaszemmel, vajon mindig más és más példányokat látunk? Vagy esetleg ugyanazok a példányok jönnek újra és újra?


A nagy pávaszem nemcsak “jó találat”, hanem Európa legnagyobb lepkefaja, és valószínűleg jó indikátorfaj is. Korábban nem került elő a birtokon. A célzott kutatásoknak köszönhetően került elő a birtokra nézvést új fajként ő is, ráadásul több alkalommal is. Többek között az ő esetében volna jó tisztán látni, hogy vajon ugyanazokat a példányokat látjuk-e, vagy minden alkalommal más példányokat. | Fotó: Centauri

Nem egészen mindegy. Ezért utánajártunk, hogy lepkéket szoktak-e jelölni, és ha igen, akkor hogyan. Madarak jelölésében jártas vagyok, én magam hosszú ideig voltam aktív madárgyűrűző, sőt a téli madáretetők madarainak vizsgálatakor festéssel is jelöltem madarakat (mindezt természetesen engedélyek birtokában).

Természetes módon vetődött fel bennem, hogy a lepkéket is jelölni kellene – persze amennyire lehet, kíméletesen (ha egyáltalán lehetséges). Magam is meglepődtem, amikor megtudtam,

mennyire egyszerű a lepkék jelölése.

Holott gondolhattam volna. Az előzetes latolgatás során említettem is Marának, hogy vízben oldódó festék használata értelmetlen, mert az első hajnali harmat elkeni, lemossa a festést. Madaraknál zsírban oldódó festéket sem használhattunk, hiszen a madár a tollászkodás során újra és újra a faggyúmirigyből vett zsiradékkal keni végig, impregnálja a tollazatát, és ilyenkor a zsírban oldódó festék is hamar elkenődik és szétoszlik a tollazaton. Így a leghatékonyabb madaraknál is az alkoholos festés volt.


A kis pávaszem szintén új fajunk 2024-ben, s nemcsak kisebb a nagy pávaszemnél (bár azért így is egészen termetes), hanem a szárnycsúcsok közelében látható piros foltok is megkülönböztetik. Ezek a foltok erősen emlékeztetnek már arra, mintha piros alkoholfilces jelölések lennének. | Fotó: Centauri

Bár a lepkék nem tollászkodnak, úgy tűnt, hogy ott is ez lehet célravezető. Szintén Baranyi Tamásnál kérdeztünk rá a dologra, aki – mint kiderült – korábban maga is részt vett lepkék jelölésében, és megerősítette, hogy az alkoholos festés a bevett módszer tűfilccel.

A vártnál tehát jóval könnyebb és olcsóbb

a lepkék jelölése, hisz nem igényel semmiféle speciális cuccot (ellentétben a lámpázással). Egy tűfilc beszerzése nem gond. Ráadásul nálunk a nappali lepkéket egyelőre nem akarjuk jelölni (ott sokszor egyértelmű, hogy ugyanazokat a példányokat látjuk). A nappali lepkéknél egyébként is más a helyzet, mint az éjjeli lepkéknél:

  • a technika (tűfilc) fa ék egyszerűségű,
  • de ott be kell fogni a lepkéket, az pedig nem egyszerű.

Mi igyekszünk minden efféle gyakorlatot kerülni. Nem mintha nem tudnánk, hogy bizonyos esetekben akár a lepkék befogása is szükséges lehet. De nem nálunk.


2024-ben akadt olyan nappali pávaszem, akit egyedi jegyek alapján tudtunk azonosítani, és akit egy viszonylag szűk körzetben heteken át láttunk és fényképeztünk. | Fotó: Centauri

Negyedik éve gyűjtünk adatokat a birtok lepkefaunájáról, de még sosem fogtunk be nappali lepkét, Olyan már előfordult (először 2024-ben), hogy éjszakai lepkét „félretettünk” nappali fotózásra, de ez sem jár együtt a lepke hajkurászásával.

Az éjjeli lepkék

ugyanis megülnek a lepedőn, és ha csak hozzájuk érünk, az esetek többségében nem is elrepülnek, hanem levetik magukat a lepedőről, és ha akkor ott van az üveg, szó szerint belevetik magukat az üvegbe, ahol aztán épp oly nyugodtan ülnek, mint korábban a lepedőn. Ugyanilyen nyugodtak, sőt, ha lehet még nyugodtabbak nappal. Másnap este az ilyen példányok is elrepülnek.

Nappali lepkéket befogni jóval macerásabb lenne, de erre nincs szükség, mint ahogy a jelölésükre sem.

Az éjjeli lepkék jelölése nemcsak eszközigényét tekintve egyszerű, hanem technikailag is.


Az éjszakai lepkék többnyire egészen kezesek, mint ez a viszonylag ritka T-betűs pávaszem. | Fotó: Centauri

Nekünk ugyanis

nem fontos az egyedi azonosíthatóság

(mint a madárgyűrűk estében), csak annyit akarunk látni, hogy az adott lepke járt-e már a lámpázáson korábban. Ehhez elég egyetlen pöttyöcske, nem kell számokat vagy kombinációkat felrajzolni a lepke szárnyára (ez a bevett szokás más kutatásoknál). Ehhez pedig – hiszitek vagy sem – megfogni sem kell a lepkét.

Amikor a lepedőn pihen, lazán odapöttyinthető egy jelecske, hogy aztán lássuk a következő napokban találkozunk-e vele még. Egy ennyire diszkrét jelölés vélhetően nem befolyásolja a lepke életvitelét sem.


Ez kicsit brutálisan néz ki, mintha életveszélyes, erősen vérző sérülést szedett volna be ez a hársfaszender. Valójában csak arról van szó, hogy ő volt az első jelölt lepke, és még nem tudtam, mennyire fogja jól a lepke szárnyélét a filc. Nagyon könnyen és jól fogja, tehát nem kell ilyen “vérző sebeket” festeni rájuk. | Fotó: Centauri

Épp csak néhány lepkét jelöltünk így,

amikor azonban félbeszakadt a ritka szép tavaszi lepkész széria: nemcsak lehűlt az idő, hanem erős fagyokat élhettünk át, és többszöri tesztlámpázás során sem került elő egyetlen lepke sem. De úgy tűnik, hogy hamarosan, talán már hétvégén visszatérnek a melegek, és egyúttal talán az éjjeli lepkék is.

Meglátjuk, lesznek-e olyan fajok, melyek miatt szükségesnek érezzük majd a jelölést. Ha igen, beszámolunk arról is. Addig is tartsatok ki, viseljétek még el ezt a pár rendkívül barátságtalan, hűvös napot, s maradjatok velünk a „következő tavaszig”.         


Második jelölésünk egy nagy pávaszem volt. Figyeljük meg a bal szárny élén látható piros pöttyöt: ennyi a jelölés, és ennél erőteljesebb jelöléseket egyelőre nem tervezünk. Ez is untig elég ahhoz, hogy megtudjuk, amit tudnunk kell. | Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több lepke

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

2 hozzászólás

  1. Tényleg egyszerű. Remélem lesznek visszatérők!

    1. Author

      A lepkék rendkívül rövid életet élnek. Sokszor az imágó épp csak repül pár kört, és miután lerakta a petéket elpusztul. Szóval hetekkel később már nemigen fogunk találkozni ugyanazokkal a példányokkal. A citromlepke a hazai rekorder, ő megélhet akár 11 hónapot is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük