Hogyan lehet több lepke a kertben? Íme, egy egyszerű trükk

lepke kertben

Hogyan lehet több lepke a kertben? Íme, egy egyszerű trükk


Hat éven át hatszáz brit kertet figyeltek meg a kutatók, és találtak valamit, amit nagyon szeretnek a lepkék, legalábbis bizonyos fajok: a hosszabb füvet. Az eredmény leginkább az intenzíven művelt területeken belül látszott, az itt található, hosszú füves kertekben ugyanis akár 93 százalékkal is több lepkére bukkantak, míg a városokban a növekedés 18 százalékos volt.

Emellett van még egy ajándék a lepkéknek, a virágzó borostyán. Különösen a bengeboglárkák szeretik, akiknek hernyója ezzel, illetve magyallal táplálkozik, de az Atalanta- és a C-betűs lepkéknek is fontos nektárforrásként szolgál ősszel.

A hosszabb fű ugyanakkor elsősorban olyan lepkefajokat vonz, amelyek hernyói fűfélékkel táplálkoznak: a nagy, a kis és a közönséges ökörszemlepkét, az erdei szemeslepkét és a barna busalepkét.


Mi is tanúsíthatjuk: a mi területünkön szintén a magas füvű parcellákban gyakori a busalepke. | Fotó: Centauri
Az apró, de közelről lenyűgözően elegáns közönséges szénalepke nevében is mutatja, hogy számára is a magas füvű területek adnak otthont. Megfelelő kezelés mellett ez a takaros kis jószág gyakori is lehet a kertben. | Fotó: Centauri

A hosszabb fűnek nemcsak az az előnye, hogy a benne található vadvirágok több nektárt biztosítanak, hanem az is, hogy remek szaporódóhely. Nem is kell az egész kertben meghagyni a magasabb füvet, elég egy-egy foltnyi területen.

Ugyanez igaz a parkokban, közkertekben és útszegélyeken, amelyeket a Butterfly Conservation nevű, brit lepkevédő szervezet a Wild Spaces elnevezésű programon keresztül szeretne átalakítani, hogy segítse a lepkepopulációt.

A kutatók szerint a lepkebarát fűnyírás elvei megegyeznek az általában vett, vadonbarát rétkezeléssel: ne csináljunk mindent egyszerre. A füvet szeptember végén – október elején érdemes nyírni, de a barna busalepkéknek például egész évben szükségük van a hosszú fűre.

Nálunk az a módszer vált be, ha egyrészt június végénél hamarabb nemigen kaszálunk, másrészt szakaszosan haladunk a munkákkal, vagyis mindig van rövid gyep és magas fű is. Így mindig minden faj megtalálja a számításait, csak odább kell menni egy parcellával.

A lepkéknek pedig nemcsak tudományos vagy ökológiai hasznuk van. Ennél sokkal több is (kattints az alábbi cikkre!).


Forrás: Guardian, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több lepke

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

3 hozzászólás

  1. Magyarországon van hasonló lepkevédő szervezet, mint a briteknél a Butterfly Conservation?

    1. Author

      Szerintem nem nagyon van hasonló, mert amik vannak, azok nem nagyon aktívak, legalábbis annyira biztos nem, mint a britek. Az MME-nek van egy lepkevédelmi szakosztálya, van egy Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület (SzJMLE), meg egy Lepkemonitoring Hálózat https://www.facebook.com/lepimonitoring.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük