Időjárás Délkelet-Ázsiában | Súlyos hőhullámok

időjárás ázsiában

Időjárás Ázsiában | Súlyos hőhullámok


Április és május általában a legmelegebb hónap a Fülöp-szigeteken és általában a délkelet-ázsiai országokban, de az idei hőmérsékletet tovább emelte az El Niño, amely melegebb és szárazabb körülményeket teremtett a régióban. A Fülöp-szigetek mellett, Thaiföldön, Bangladesben és India egyes részein is veszélyes meleg miatt adtak ki időjárási figyelmeztetést.

A Fülöp-szigeteken két napra bezárnak az iskolák, és áramkimaradások is várhatók, mivel az ország a Délkelet-Ázsia más részeit is érintő hőhullámmal küzd. A hőmérséklet a főváros régiójában a következő három napban elérheti a 37 Celsius-fokot, de a hőindex, vagyis az érzékelt hőmérséklet, amihez a relatív páratartalom is hozzájárul, várhatóan rekordmagasságú, 45 fok lesz. Ez pedig már „veszélyesnek” minősül, mert a hosszabb kitettség hőgutát okozhat.

Az ország 82 tartományának mintegy felét szárazság sújtja, és további 31 tartományban száraz időszakok várhatók az ENSZ szerint, amely szerint nagyobb támogatást kell kapnia az országnak, hogy felkészülhessen a hasonló időjárási eseményekre a jövőben.

Áramkimaradások

A rekordmeleg május második hetéig maradhat, az extrém meleg pedig az áramellátást is fenyegeti a fő szigeten, Luzonon, amely az ország gazdasági teljesítményének háromnegyedét adja. Tizenhárom erőmű ráadásul már a hónap elején leállt.

Indonéziában a melegebb idő miatt megugrott a szúnyogok által terjesztett dengue-láz eseteinek száma, és a múlt hónapban 35 ezerre emelkedett, míg tavaly ilyenkor 15 ezer esetet dokumentáltak. Az El Nino miatt hosszabbá vált a száraz évszak, és a melegben felgyorsul a szúnyogok szaporodási ciklusa.


Légkondi nélkül

A Fülöp-szigetek oktatási minisztériuma vasárnap elrendelte, hogy állami iskolák térjenek át az online oktatásra, mivel az osztálytermek zsúfoltak, és a legtöbben nincs légkondi. Szintén meg kell küzdeniük a hőséggel a Manila fő repülőterén várakozóknak, miután a hat hűtőtorony közül kettő vasárnap leállt. Jelenleg párásító ventilátorokkal próbálják kordában tartani a hőérzetet.

Bangladeshben nyitnak az iskolák

Eközben Bangladesben újranyitottak a múlt héten bezárt iskolák a hőhullám ellenére, amely a következő napokban 40 fokokat illetve annál is melegebbet hozhat. A legutóbb 72 órára szóló hőségriadót április 30-ig meghosszabbították. A hatóságok arra kérik az embereket, hogy maradjanak beltérben, amennyire lehet, és igyanak sok vizet.

Thaiföldön sem jobb a helyzet

A thai hatóságok szerint idén eddig harminc ember halt meg hőguta következtében. Arra figyelmeztették az embereket, hogy kerüljék a szabadtéri tevékenységeket. A múlt héten új csúcsot döntött az áramfogyasztást 35 830 megawattal, miután sokan kapcsolták be a klímát. A fővárosban, Bangkokban a hőmérséklet elérte a 40,1 fokot szerdán, míg a hatóságok csütörtökön 52 fok feletti „hőindexre” figyelmeztettek.

A Meteorológiai Világszervezet e heti jelentésében arra figyelmeztetett, hogy 2023-ban Ázsia továbbra is az időjárási, éghajlati és vízzel kapcsolatos veszélyek által leginkább sújtott régió volt a világon. Az árvizek és viharok rengeteg áldozattal és gazdasági veszteséggel jártak, miközben a hőhullámok hatása egyre súlyosabbá vált. Tavaly nagy és hosszan tartó hőhullám érintette Délkelet-Ázsia nagy részét áprilisban és májusban.

Forrás: Reuters, Reuters, Guardian, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több időjárás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Heti időjárás | Enyhül a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható. Hétfőn gomolyfelhős, napos idő lesz, elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük