Pumáknak épül a legnagyobb vadátjáró a világon

legnagyobb vadátjáró

Pumáknak épül a legnagyobb vadátjáró a világon


Két évvel ezelőtt ambiciózus projektbe fogott Kalifornia. A 101-es főút felett, Los Angeles megyében építik a világ legnagyobb vadátjáróját, amely várhatóan 2025-re lesz kész. A Wallis Annenberg Wildlife Crossing névre keresztelt híddal elsősorban a pumák biztonságos átkeléséről szeretnének gondoskodni a Santa Monica-hegység és a Santa Susana-hegységben található Simi-hegy között.

Forrás: Rock Design Associates

Mellettük a vörös hiúzok, szarvasok, gyíkok, prérifarkasok, kígyók, sőt, még hangyák is hasznát fogják venni az építménynek, amely 92 millió dollárból, köz- és magánfinanszírozásból készül.

Az építkezés két évvel ezelőtt, a Föld napján kezdődött, a múlt héten pedig jelentős mérföldkőhöz érkezett, miután a helyére emelték az első vízszintes szakaszt a nyolcsávos autóút felett. A következő hónapokban több mint nyolcvan, egyenként 126-140 tonnás hídgerendát raknak fel a 210 láb (64 méter) hosszú kereszteződéshez.


Az utolsó lépésben több mint egymillió őshonos növénnyel borítják majd be, és a híd két oldalán fákat is ültetnek mintegy 48,5 ezer négyzetméteren. Így az állatok remélhetőleg úgy érzékelik majd, mintha csak egy dombon kelnének át.


A pumák jellemzően 260 négyzetkilométeres területeket barangolnak be, de a Los Angeles környéki autópályák miatt nehezen mozoghatnak szabadon. Ennek eredményeként a régióban beltenyészet alakult ki, amiből számos egészségügyi probléma adódik, és akár el is tűnhetnek a területről az állatok. Remélhetőleg ezekre a problémákra gyógyírt jelent majd az új vadátjáró.


Ezt a utahi átjárót pedig már sokan használják

Forrás: Smithsonian Mag, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több nagymacska

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük