🌄 Felriadt Csipkerózsika-álmából az Atalanta lepke is

Felriadt Csipkerózsika-álmából az Atalanta lepke is

kert & vadon


2024-ben szokatlanul korán, bő egy hónappal hamarabb jött a tavasz, mint ahogy indokolt lett volna a naptár szerint. A lepkészettel is minden korábbi évnél hamarabb indultunk két okból is. 2022-ben még csak kóstolgattuk a lepkekutatást a területen, 2023-ban remek mézelő zónáink voltak (a birtok történetében először), de egy infarktus miatt a tavaszi vizsgálatok szinte teljesen elmaradtak.

2024-ben viszont ugrásra készen álltunk már februárban is.

A másik ok a korai tavasz.


Erősen indított a birtok, elsőként egy évek óta hiányolt és keresett lepkefajt sikerült bizonyítanunk, a citromlepkét, amit azonban azóta sem tudtunk fotózni (talán majd később). Később felbukkant a C-betűs lepke és a kis rókalepke is.


Kis rókalepke, 2024.02. | Fotó: Centauri

Mindezt aztán – a várakozásainkkal ellentétben – némi csönd követte, bár az időjárás nem romlott jelentősen. Tény viszont, hogy sok volt a szél, akadtak esős napok is, és valamivel hűvösebb lett, így tehát az igazán aktív lepkészetre egyelőre várni kell.

Ez igaz az éjjeli lepkékre is.

2024.03.13-án este tettünk egy próbát a háznál a teraszon, de az égve hagyott izzóhoz csak egyetlen lepke érkezett, az is hamar eltűnt.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne készülnénk máris az éjjeli lepkészet megreformálására, új eszközökkel és új, a 2023-asnál jóval hatékonyabb módszerek és anyagok bevetésével. Így például speciális izzókat használunk majd, és a nektárbároknál használt csalianyagot is továbbfejlesztjük, többek között fügeágyon érleljük hozzá a barna cukros boros motyót.

De vissza a nappali lepkékhez!

A nappali lepkék sorát egy Atalanta lepke folytatta az Angolkertben egy napfényes napon, 2024.03.06-án. Közvetlenül a háznál mozgott, a terasz előtti farakás környékén szállt le többször is napozni, így szerencsére jól lehetett fotózni.


2024.03.06., Angolkert, Atalanta lepke | Fotó: Centauri

Ez egyébként is jellemző az Atalantára. Ugyanezen a helyen 2023-ban is sokszor napozott egy Atalanta, és ilyenkor felmerül bennünk, hogy lehet-e ugyanaz a példány?

Az utolsó hírünk az volt az Atalantákról, hogy szokatlanul látványos és hosszan elhúzódó vonulást produkáltak 2023 szeptemberében a birtok fölött. Volt olyan nap is, amikor 500-700 Atalanta lepke vonult át felettünk. Most persze örömmel láttuk viszont ezt az egyetlen egy példányt is.


Összefoglalva ezek voltak eddig a 2024-es nappali lepke észleléseink és fotóink:

 • 2024.02.10. citromlepke, 2 (1 hím, és 1 nőstény)
 • 2024.02.15. C-betűs lepke (1)
 • 2024.02.16. Kis rókalepke (1)
 • 2024.02.28. Citromlepke (3) + C-betűs lepke (1)
 • 2024.03.06. Atalanta lepke

Azóta nappali lepke a rendszeres bejárások ellenére sem került elő (2024.03.13.). Az előrejelzések szerint egyelőre mérséklődik a tavaszi felmelegedés, de egyre többet süt majd a nap, így várhatóan újra előkerülhetnek az eddig már észlelt fajok, ébredhetnek újabbak is (mondjuk a nappali pávaszem), és még mindig bízunk abban, hogy végül fényképezni is sikerül a citromlepkét.


2024.03.13., Angolkert | Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

 1. Boldog honlap – magazin évfordulót, még sok-sok hasonlót!
  Köszönjük a munkátokat! 🙂
  Remek az a fotó az angolkertről, otthonos, szép hely.
  Érezzétek jól magatokat otthon benne! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük