Vonuló lepkék a birtokon! | Kert és vadon

Atalantalepke

Vonuló lepkék a birtokon! | Kert és vadon


2023.09.26-án kora reggeltől sötétedésig körülbelül óránként jártam be a birtokot, az égeresek és az akácos kivételével.


 • Főként a madárvonulást figyeltem és fotóztam,
 • a nektárbáron gyülekező lepkéket a darazsakat,
 • és a mézelő zónákon, főként az Alsófenyéresen mozgó lepkéket.

Jellemzően két lepkefaj járta a birtokot nagy számban:

 • répalepkék
 • és kéneslepkék

Sáfrányszínű kéneslepke a Nagylejtőn | 2023.09.26. | Fotó: Centauri

Egy harmadik, gyakori és köztudottan vándorló lepkefaj, az Atalantalepke nem a területen, mint inkább a terület fölött mozgott. A hétvégi lehűlés előtt egyrészt jóval ritkább volt (mindössze 4-5 példányt láttam naponta), és szinte kizárólag az Angolkert nagykapujánál felállított nektárbáron tartózkodtak (max. 2 példány). Az újbóli felmelegedésnél nem tértek vissza nektárbárra, viszont a légtérben annál többen jelentek meg.

Meglepő módon már délelőtt 10 körül láttam lepkéket igen magasan, 100-150 méteren repülni egyenes vonalban.

És bár több száz lepkét figyeltem meg ebben a magasságban, egyetlen egy sem ment a többiekkel ellentétes irányba. Valamennyi lepke szinte tökéletes pontossággal dél felé tartott. Néhány kivételtől eltekintve ezek a lepkék valamennyien Atalantalepkék voltak.


Csak este felé, alkonyatkor jelent meg egy Atalantalepke a nektárbárban újra, de ez is egy erősen szakadt – bár így is gyönyörű – példány volt. | Fotó: Centauri

Mivel nem mentek tömegével, a vonulás nem volt látványos. Laikus szem talán észre sem veszi. A magasan szálló lepkék nem igazán szembetűnők, és az sem ötlik az ember szemébe automatikusan, hogy valamennyi lepke délnek tart. Általában csak egy-egy lepkét lehetett látni a légtérben, ám a lepkék viszonylag sűrűn követték egymást, 1-2 percenként. A terület egészét figyelembe véve, és mivel a vonulás körülbelül délelőtt 10 és délután 18 óra között zajlott,

a birtok fölött átvonuló Atalantalepkék számát 500-700 közé teszem.

A röptük is más volt: sebesebb, egyenesebb és igen nagy siklásokat iktattak a röptükbe. Ugyanezt a déli irányultságot a szeles, esős hétvége előtt, kisebb méretékben, de a kéneslepkéknél is láttam. Belőlük napi szinten körülbelül 200 mehetett át. Fotózni sem lehetett őket, mert egy hét alatt mindössze egyetlen példányt láttam, ami megállt pár percre. A felmelegedés után viszont változott a helyzet: míg az Atalanták vonultak, a kéneslepkék megálltak, és a répalepkékkel együtt a virágokon bandáztak.

Frissítés: 2023.09.27., bár ma a hollóetetés miatt nem járhatok a külső parcellákon, hogy ne zavarjam a hollókat és ragadozómadarakat, csak az Angolkertből leselkedhetek, de így is látom, hogy az Atalantalepkék vonulása folytatódik, körülbelül ugyanolyan intenzitássál, mint korábban.              

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több “Kert és vadon”

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több lepke

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük