Harminckét országot pereltek be klímaaktivisták

erdőtűz

Harminckét országot pereltek be klímaaktivisták


Pert indított hat fiatal portugál klímaaktivista a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságán, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére kötelezzen harminckét államot. Az Európa Tanács felügyelete mellett működő bíróság előtt meghallgatással kezdődik szerdán a jogvita.

A 11 és 24 év közötti aktivisták a beadványuk szernt közelről tapasztalták meg az országukban több tízezer hektáron pusztító erdő- és bozóttüzeket, a katasztrófák pedig tudatosították bennük a globális felmelegedés és az éghajlatváltozás káros hatásai miatti elszámoltatás fontosságát.

A fiatalok az Unió huszonhét tagállama mellett Oroszországot, Törökországot, Svájcot, Norvégiát és az Egyesült Királyságot vádolják azzal, hogy nem korlátozzák kellőképpen az üvegházhatású gázok kibocsátását, és ezzel elősegítik a globális felmelegedést, ami hatással van az életkörülményeikre és egészségi állapotukra: a tüzek veszélyeztetik az egészségüket, alvászavarokat, allergiát és légúti problémákat okoznak, amelyeket az egyébként is meleg időjárás súlyosbít.

A felperesek úgy vélik, ha az államok nem korlátozzák az üvegházhatású gázok kibocsátását, az az Emberi Jogok Európai Egyezményében rögzített élethez és a magánélet tiszteletben tartásához való jog megsértése.

Szeretnék elérni, hogy a kormányok gyorsítsák fel az erőfeszítéseiket a klímaváltozás és a globális felmelegedés mérséklése érdekében. A szerdai meghallgatás után tárgyalás, majd a bíróság zárt körű tanácskozása következik. Ítéletet az eljárás későbbi szakaszában hoznak.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több klíma

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több környezet

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Kellenek halak a kerti tóba?

  Sokan építenek a kertjükben néhány négyzetméteres mesterséges tavakat, azzal a talán nem is teljesen tudatosuló céllal, hogy így hozzák el otthonaikba a természetes vizek…Tovább

  4 hozzászólás

  1. Nem sokat kell várni arra, hogy 32 ország pereljen be egy klímaaktivistát.

   1. Author

    Mindenesetre ők még a normálisabbak közül valók, ha megnézzük az aktivista-felhozatalt, bár ez is színtiszta időpocsékolás és karbonlábnyom-növelés.

    1. Igaz- inkább járnának iskolába és tennének valami egészen konkrét dolgot a kritika és az igazság bajnokai magatartás helyett.

     1. Author

      Igen, pontosan ez az, soha, semmi kézzelfogható nincs ezekben az aktivizmusokban. Egy nyelvész egyszer elemzett egy Greta Thunberg-beszédet, és megállapította, hogy abban sincs semmi konkrétum, csak nagy általánosságok meg lózungok.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük