Indulhat a kitermelés a legnagyobb brit tengeri olajmezőn

shetland

Indulhat a kitermelés a legnagyobb brit tengeri olajmezőn


Engedélyezte szerdán a brit szakhatóság a legnagyobb, művelés alatt még nem álló brit tengeri nyersolaj-lelőhely kiaknázását.

A Nagy-Britanniát megillető északi-tengeri szénhidrogénvagyon kitermelésének szabályozásáért felelős felügyeleti szerv (North Sea Transition Authority, NSTA) közölte, hogy a skóciai Shetland-szigetektől északnyugatra fekvő Rosebank lelőhely kitermelési koncessziójának két tulajdonosa, a norvég állami tulajdonban lévő Equinor és a Londoni Értéktőzsdén jegyzett brit Ithaca Energy megkezdheti az olajmező művelését.

Az Északi-tenger és az Atlanti-óceán földrajzi határvidékén fekvő Rosebank az eddigi feltáró vizsgálatokra alapozott becslések szerint 500 millió hordó nyersolajat rejthet, de az Equinor szerdai bejelentése szerint a cég jelenleg 325 millió hordónyi olaj kitermelését tervezi, várhatóan 2027-től.

A Rosebank úszó termelő-tároló-kirakodó (FPSO) egysége, a Petrojarl Knarr. Fotó: Altera/Norske Shell

A norvég vállalat előrejelzése szerint a Rosebank művelés alá vétele 8,1 milliárd font (több mint 3600 milliárd forint) közvetlen tőkebefektetést eredményezhet a brit gazdaságban. A kitermelés engedélyezési eljárását folyamatos tiltakozások kísérték a környezetvédő csoportok részéről.

A kormány azonban már korábban jelezte, hogy a brit gazdaság energiaimport-függésének csökkentésére több száz új északi-tengeri olaj- és földgázkitermelési engedély kiadását tervezi, azzal együtt is, hogy meghirdetett célja változatlanul a nettó karbonsemlegesség 2050-re.

Rishi Sunak brit miniszterelnök az új kitermelési engedélyek tervének néhány héttel ezelőtti bejelentésében úgy fogalmazott, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió óta minden eddiginél fontosabbá vált Nagy-Britannia energiaellátási biztonságának megőrzése, és ebben kulcsszerepük van az északi-tengeri lelőhelyeknek. Sunak szerint az elsődleges cél az, hogy “Nagy-Britanniából lehessen fedezni Nagy-Britannia energiaigényét”, mindenekelőtt azért, hogy “a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz hasonló zsarnokok” a jövőben ne használhassák zsarolásra alkalmas fegyverként az energiahordozókat.

A brit tengeri energiahordozó-kitermelési szektor kereskedelmi szövetségének (Offshore Energies UK) vezérigazgatója, David Whitehouse nemrégiben tartott tájékoztatóján kiemelte: jelenleg 238 északi-tengeri nyersolaj- és földgázmezőn folyik aktív kitermelés, de a készletek természetes apadása miatt 2030-ig hozzávetőleg 180 lelőhelyen megszűnik a termelőtevékenység.

David Whitehouse szerint ha ezeket nem pótolják új mezők kiaknázásával, a termelés sokkal gyorsabban zuhanna, mint amilyen ütemben a kieső mennyiséget új, alacsony karbontartalmú alternatív energiaforrásokkal helyettesíteni lehet.

Forrás: MTI, képek: Unsplash, Equinor

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több olaj

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Ismét olajat talált a Mol Vecsésen

  A Mol újabb kutatófúrást végzett Vecsésen a 2022-ben felfedezett kőolajmező további feltérképezésére. A januárban elkezdett fúrás 41 napig tartott és 2000 méteres…Tovább

  még több energia

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük