🌄 Készen állunk a hosszú lepkész éjszakákra!

Készen állunk a hosszú lepkész éjszakákra!

kert és vadon

2021-től vizsgáljuk, keressük, fényképezzük alaposabban a lepkéket. Már az első évben is tettünk kísérletet az éjszakai lepkék kutatására is (nem eredménytelenül), de aztán ebből nem lett rendszer.

Nappali lepkékkel kapcsolatosan azt mondhatjuk, hogy három év után már viszonylag jól kutatott a birtok. Ugyanez koránt sem mondható el az éjjeli lepkékkel kapcsolatosan. A napokban (2024.03.22-re) készült el a legfrissebb, újra rendszerezett nagy lepke-leltárunk. Ezek szerint 2024.03.23-ig összesen:

111 lepkefajt találtunk a birtokon.

  • Ebből pappali lepkefaj: 45
  • Éjjeli lepkefaj: 67.

Összességében ez nem sok. 2024-ben is volt már új lepkefajunk. Nappali lepkék közül a citromlepke, az éjjeliek közül a barna levélaraszoló.


Atalanta lepke a nektárbáron, 2023-ban | Fotó: Centauri

Egyes vélemények szerint rendszeres keresés mellet pár év alatt ezen a helyen megkerülhet akár – lehet kapaszkodni – 400 éjjeli lepkefaj is! Ha ezt elfogadjuk, akkor a birtokon és a környéken élő fajok alig több mint 10 százalékát találtuk meg eddig. Ez rendkívül kevés.

2023

2023-ban a nappali lepkéket fotóztam a teljes vegetációs szezonban, de az éjjeli lepkészet betegség miatt teljesen kiesett a tavaszi és nyári időszakban. Csak ősztől indult újra, akkor viszont minden korábbinál nagyobb intenzitással, 60 napon keresztül szinte naponta, majd minden éjjel 3-4 órán át. Ennek köszönhetően sok új fajjal gazdagodott a fajlista.

Nemcsak fénycsapdázással vizsgáltuk a lepkéket, hanem először vetettünk be csalit is. A csalival átitatott textilek, és a nektárral feltöltött fatálak (nektárbárok) nappal darazsak, legyek, és nappali lepkék kutatására és fotózására adott remek lehetőséget.


Nektárbár a Nagykarámon, 2023 | Fotó: Centauri

De mint kiderült, módszereink még így is kezdetlegesnek számítanak. A csali, a nektár receptje sem volt tökéletes (bár rengeteg rovart és lepkét vonzott így is), de a fénytechnikánk kifejezetten amatőr volt. Egyetlen a lepkék vonzására igazán alkalmas fényforrást sem használtunk.

2024

Abban a reményben, hogy 2024-ben nem jön közbe semmi, és végre teljes mélységében + teljes intenzitással végigkutathatunk egy teljes vegetációs időszakot – márciustól egészen a fagyokig, november-decemberig – mindent elkövetünk, hogy ezúttal (amennyire pénzügyi kereteink engedik), professzionális módon végezzük kutatásainkat, és olyan alapossággal (és olyan mennyiségben is!) vegyünk fel adatokat, mely a kutatásainkat tudományos szempontból is értékelhetővé, idővel unikálissá teheti.

Újítások

Március elején már megvettük az új, kizárólag lepkészetre használt fehér vásznakat, a napokban az új csalihoz-nektárhoz szükséges barnacukrot és fügét is, 2024.03.22-én pedig megérkezett a két speciális izzó közül az első. Ennek örömére tegnap késő délutánra felállítottuk az első professzionális éjjeli lepkészetre alkalmas installációt. Csak erre használt fakerettel, zsinórral, cövekekkel, állvánnyal és izzóval. A költséghatékonyság jegyében a lámpát is én magam szereltem össze, amint a hosszabítót is.


2023.03.22., lepkészet a Nagykarámon. Soha ennyire korán nem próbálkoztunk, és soha nem használtunk professzionális felszerelést. | Fotó: Centauri

2024.03.22-én este

1-2 órára üzembe is helyeztük, annak ellenére, hogy ragyogó holdvilág volt, ami cseppet sem kedvez az éjjeli lepkészetnek. Nem is jöttek lepkék a vászonra. Nem mellesleg a napokban lehűlés is volt, így eleve nem voltak vérmes reményeink, bár, ha őszinte akarok lenni, ennél többre számítottam. Legalább pár lepkére mindenképp, hisz hetekkel korábban már volt éjjeli lepkemozgás profi felszerelés nélkül is.

Most újabb lehűlés érkezik, és nagy esők, ha minden igaz, tehát a hétvége megint nem lesz lepkész idő, de nem esünk kétségbe, hisz van munka elég a lepkészeten túl is. Annyi munka, amennyi egy egész csapatnak is sok volna.

2024.03.25-én megérkezik a második spéci UV-izzónk is, addigra elkészítjük az új nektárt is, így bár ki sem látszunk a munkákból, a kutatásokból, mégis olyan izgatottan várjuk az első meleg, nyugodt, csontsötét nyárias éjszakákat, mint soha korábban.

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük