• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Narancssárga hó, vékonycsőrű sirály, bajszos poszáta

cen_logo_circle2018.04.17. 17:58 Láttunk már példát rá tavasszal, hogy frontok hoztak hozzánk ritka madarakat. Ha emlékeztek, akkor a szibériai hidegnek köszönhettünk egy új fajt Magyarországon, a feketetorkú szürkebegyet (Prunella atrogularis). Erről részletesen írtam ITT, a madárka valószínűsíthető elpusztulásáról pedig ITT. Az elmúlt napokban sokan észleltük, hogy eső után merő sár és por minden kocsi. Ennek oka,

hogy egy marokkói homokvihar miatt, a magaslégkörbe került a szaharai homok

(ha letörlöm a kocsit, valóban sivatagsárga lesz az ujjbegyem), amely aztán Európa keleti régiója fölé sodródott. (Erről ITT láthatjátok az OMSZ videóját) Az afrikai eredetű légtömeg és homok betörésének azonban mást is köszönhetünk. Azon felül, hogy tőlünk keletre, a magashegységeben narancssárga hó esett,  tegnap előtt nálam például fullasztó, trópusi nap volt, olyan madarakat is magával ragadott a front, amelyek csak kivételes esetben vetődnek el hozzánk.

vékonycsőrű sirály

A Földközi-tengeren partvidékének jellegzetes (s igen szép) sirályfaját is ez a déli áramlás hozta hozzánk (Fotó: Wikipédia)

bajszos poszáta

Bajszos poszáta (Sylvia cantillans) (Fotó: Wikipédia)

Így például a BIRDING.HU adatai szerint vékonycsőrű sirályt (Larus genei) láttak a Hortobágyon. Ez a madár jellemzően a Földközi-tenger partvidékének madara, s rendkívül ritkán vetődik el hozzánk. Tegnap pedig a baranyai Sumony mellett akadt a madárgyűrűzők hálójába egy bajszos poszáta (Sylvia cantillans). Ő a mediterránum és Észak-Afrika madara, ez mindössze a harmadik hazai előfordulása. Az az utóbbi évtizedben egyre gyakoribbak az ilyen ritkaságokat is szállító frontbetörések, hosszútávon pedig az várható, hogy a klímaváltozás hatására egyre több mediterrán madárfaj jelenik meg a térségünkben.

 

View this post on Instagram

Марсианские пейзажи, апокалипсис на горе сегодня! Я думала, что такое бывает только вблизи Африки, на Лансароте-Тенерифе или ещё где-то там, этот ветер горячий, который несёт песок из пустыни. Но в Поляне тоже произошло что-то невероятное, хотя пустыни довольно далеко. Если честно, жёлтый песок сверху мокрого снега, – зрелище необычное, но очень грустное. Сезон, и без того короткий, с каждым днём оставляет все меньше надежд на продолжение. #розахутор #песчанаябуря #желтыйснег #бурявкраснойполяне #rosakhutor #yellowsnow #sandstorm

A post shared by Margarita Alshina (@margarita_alshina) on

http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/esszek/europa-kiszarad-es-kihul/

 

18 Comments:

 1. Ibolya Nagy

  Köszönet a nagyszerű posztért és a remek illusztrációért, Cen’!👌🏾🐦😊

 2. Bízom benne, hogy hamarosan találkozom én is ezzel a sirállyal! Na jó, egy fajtársával. 😀 🙂 Itt alig csepergett eső ebből az áramlatból, de az a kicsi is szépen lerendezte a kerti bútort, és néhány virág levelét.

 3. Nagyné Ica

  Mondanám, hogy minden rosszban van valami jó. És ez most talán igaz is lehet! Persze nem homok, mint inkább a ritka madarak miatt. 🙂 Köszi Cen’!

 4. marsovszki viktória

  Cen!
  “… egünk nemsokára kiderül, s jobb napokat fogunk látni, mert lehetetlen, hogy akár a baj, akár a jó örökké tartson, s ebből az következik, hogy mivel a baj már soká tart, a jónak közel kell lennie.

  Gabriel García Márquez
  naugye

 5. Szabó Edit

  Ez a homok a fővárosba is eljutott és leheletfinom sárga réteggel vonta be a szabadban parkoló autókat. Kíváncsi vagyok, hogy mikor lehet áldás a homok. 😮

  Én most visszatekintenék két évvel ezelőttre egy kicsit, hátha más is szívesen olvassa, amit akkor posztoltál a Facebookon:

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1125649640799118&id=913824748648276

  Akkor éppen nem működött a weboldalad. Ma működik! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük